Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au reprezentat, în 2021, aproximativ 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB), la o valoare de circa 16,9 miliarde de lei, arată datele publicate, astăzi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite Agerpres.
Conform statisticii oficiale, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate în domeniul gestionării deşeurilor la producătorii specializaţi, respectiv 77,3% din totalul cheltuielilor în domeniul gestionării deşeurilor.
Totodată, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului s-au consemnat în domeniul gestionării apelor reziduale la administraţia publică, acestea reprezentând 74,8% din totalul investiţiilor în domeniul gestionării apelor reziduale.
Datele INS relevă faptul că, în 2021, în România, la nivel general, investiţiile pentru protecţia mediului au reprezentat aproximativ 24,4% din totalul cheltuielilor pentru acest domeniu.
În ceea ce priveşte investiţiile administraţiei publice, cea mai mare pondere în total au fost pentru protecţia mediului (52,4%), urmate de investiţiile producătorilor nespecializaţi (26,7%) şi de către cele ale producătorilor specializaţi (20,9%).
În acest context, producătorii nespecializaţi au înregistrat cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului în sectorul "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă" (49,3%), în sectorul "Industria prelucrătoare" (15,9%) şi în sectorul "Captarea, tratarea şi distribuţia apei" (14,1%).
Anul trecut, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale, cu o valoare de aproximativ 2,275 miliarde de lei, preţuri curente.
Tot ca valoare, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost consemnate în domeniul gestionării deşeurilor, cu o valoare de 9,059 miliarde de lei (preţuri curente), urmate de domeniul gestionarea apelor reziduale - cu circa 3,427 miliarde de lei.
De asemenea, cheltuieli importante pentru protecţia mediului s-au înregistrat la producătorii specializaţi în domeniul "Gestionarea deşeurilor" - cu 93,1% din cheltuielile acestei categorii de producători, reprezentând 77,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu. Acestea sunt urmate de cheltuielile administraţiei publice pentru domeniul "Gestionarea apelor reziduale" - cu 29,8% din cheltuielile acestei categorii de producători, echivalentul a 53,3% din cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional pentru acest domeniu de mediu.
Cheltuielile la nivel naţional includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nu sunt cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi).