INS: Industria prelucrătoare va creşte moderat în următoarele trei luni

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 februarie 2012

Volumul vânzărilor cu amănuntul urmează să se reducă, în timp ce preţurile practicate vor creşte per ansamblu, consideră managerii.

Volumul vânzărilor cu amănuntul urmează să se reducă, în timp ce preţurile practicate vor creşte per ansamblu, consideră managerii.

Managerii din ţara noastră anticipează, pentru perioa-da februarie-aprilie a acestui an, o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi o relativă stagnare în construcţii, comerţ cu amănuntul şi servicii, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ionel Blănculescu este de părere că aşteptările managerilor intervievaţi de INS confirmă prognozele domniei sale, potrivit cărora anul acesta urmează să fie unul pozitiv pentru economia ţării noastre. Analistul economic ne-a declarat că putem vorbi despre un an normal, în care afacerile să crească, să se diversifice sau, măcar, să se consolideze. "Deciziile managerilor sunt influenţate de starea generală din economie, iar în economia noastră starea este una pozitivă", potrivit domniei sale.

În privinţa performanţelor şi a aşteptărilor din industria prelucrătoare, Ionel Blănculescu consideră că această ramură beneficiază de o subvenţionare a activităţii, ca urmare a preţurilor reglementate din sectorul energetic. Analistul economic atrage atenţia că o liberalizare a pieţei energiei, deşi necesară pentru atragerea de investiţii în acest domeniu, riscă să afecteze negativ sectorul prelucrător, dacă este făcută prea rapid. Prin urmare, Guvernul ţării noastre ar trebui să negocieze cu autorităţile europene posibilitatea să sprijine industria locală, potrivit domniei sale. "Economia reală este cea care ne ţine în viaţă, aşa că statul ar trebui să împartă povara crizei cu antreprenorul român", ne-a declarat domnia sa.

Analistul economic Aurelian Dochia consideră că sondajele conjuncturale ale INS reprezintă cea mai apropiată de realitate prognoză cu privire la activitatea economică. "Informaţiile provin de la oameni din economie, care ştiu ce comenzi au", ne-a declarat domnia sa. Deşi comenzile cu termen de executare mai îndepărtat pot să se modifice, acest lucru nu afectează soliditatea estimărilor, potrivit lui Aurelian Dochia.

Potrivit INS, 12% dintre respondenţi consideră că volumul producţiei din industria prelucrătoare urmează să crească. Cele mai optimiste estimări sunt în domeniul fabricării de autovehicule, a remorcilor şi a semiremorcilor (38%), precum şi a produselor din cauciuc şi mase plastice (32%), informează INS. Atât preţurile produselor industriale, cât şi numărul de angajaţi din sector urmează să crească în următoarele trei luni, consideră majoritatea managerilor intervievaţi.

Pe piaţa construcţiilor, activitatea se anunţă relativ stabilă în viziunea respondenţilor din studiul INS. Volumul lucrărilor ce urmează să fie executate, precum şi preţul acestora, sunt aşteptate să crească, potrivit comunicatului. În schimb, numărul angajaţilor din sector ar urma să scadă, consideră majoritatea respon-denţilor.

Managerii intervievaţi estimează că volumul vânzărilor cu amănuntul urmează să se reducă, în timp ce preţurile practicate vor creşte per ansamblu. Prognozele sunt optimiste şi în ceea ce priveşte numărul de angajări ce urmează să aibă loc, informează INS.

Cererea de servicii urmează să rămână stabilă în următoarele trei luni, în viziunea respondenţilor. De asemenea, preţurile de vânzare şi numărul angajărilor urmează să aibă o creştere uşoară, potrivit INS.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb