Nivelul anual al inflaţiei a crescut la 3,83%, în februarie anul curent faţă de aceeaşi lună din 2018, după cum arată cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Acestea subliniază că rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2018 - februarie 2019) faţă de precedentele 12 luni (martie 2017 - februarie 2018) este 4,5%.
În luna trecută faţă de februarie 2018, au fost înregistrate creşteri de preţ la mărfurile alimentare cu 4,46%, la cele nealimentare (3,74%) şi servicii - 3,08%.
Măsurile de stimulare fiscală şi creşterile salariale au adus mai mulţi bani în economie, ceea ce a contribuit la creşterea preţurilor datorită creşterii cererii interne care nu a fost acompaniată de creştere proporţională a ofertei interne, arată specialiştii din cadrul AmCham. Aceştia menţionează că celor de mai sus li se adaugă o creştere la nivel mondial a preţurilor combustibililor şi o creştere a nivelului accizelor pe plan intern.
"Potrivit Băncii Naţionale a României (BNR), în primul semestru din 2018 inflaţia a atins 5%, majorându-se de la 3,3%, aferent trimestrului IV 2017. În trimestrul al doilea din 2018, inflaţia a atins un maximum de 5,4% şi în decembrie a coborât la un nivel de 3,3%. În aceste condiţii, apreciem eforturile BNR de a atinge ţinta de inflaţie propusă, în contextul politicilor economice laxe ale Guvernului", adaugă sursele citate.
Rata inflaţiei din ianuarie, de 3,32%, a fost cea mai ridicată din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. România rămâne campioana inflaţiei ridicate în UE, în contextul în care sunt state membre în care inflaţia este aproape de 0%, ne-a spus, recent, analistul economic Aurelian Dochia. Domnia sa ne-a declarat: "Probabil că lucrul acesta nu se va schimba nici pe parcursul anului curent, de altfel, şi văd asta ca pe principalul impediment în aderarea noastră la moneda euro. România nu a reuşit să îndeplinească indicatorii de convergenţă decât o perioadă foarte scurtă de timp, de doi ani (2015 şi 2016), şi principalul motiv este că la noi inflaţia a fost tot timpul peste ţinta care este presupusă de criteriile de la Maastricht, iar în condiţiile în care inflaţia era la un nivel destul de ridicat şi dobânzile pe termen lung şi toţi indicatorii care ţin de inflaţie erau depăşiţi. În aceeaşi situaţie ne aflăm şi acum şi nu ştiu dacă vom putea coborî rata inflaţiei la un nivel potrivit în anii următori".
În opinia domnului Dochia, motivele pentru care rata inflaţiei rămâne una ridicată la noi în ţară vizează nu doar majorarea succesivă a salariilor, necorelată cu creşterea gradului de productivitate, ci şi faptul că România are, încă, o structură de preţuri diferită de cea a celor din vestul Europei, iar toate ţările care se integrează în uniunea monetară asistă la o presiune de aliniere a preţurilor, care rămâne pe o perioadă îndelungată de timp, chiar decenii, după ce au adoptat moneda euro.