INS modifică desfăşurarea viitoarelor recensăminte

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 iunie 2013

Rezultatele recensământului din 2011 privind populaţia vor fi anunţate pe 4 iulie

Institutul Naţional de Statistică (INS) intenţionează să modifice forma de organizare a următorului recensământ, prin renunţarea la utilizarea metodei interviului faţă în faţă şi aplicarea unei metode combinate, constând în culegerea de informaţii prin interviuri realizate pe un eşantion, cât şi prin consultarea surselor de date ale diferitelor instituţii, a declarat preşedintele institului, Tudorel Andrei. "Intenţionăm să schimbăm total forma de organizarea a următorului recensământ, pentru a putea spune că 2011 rămâne ultimul recensământ desfăşurat în forma clasică", a precizat domnia sa. Preşedintele INS a precizat că noua formă de desfăşurare a recensământului, care nu este încă, definitivată, ar putea să fie aplicată şi peste doi sau trei ani.

Decizia de schimbare a modului de desfăşurare a recensământului a venit ca urmare a faptului că forma clasică presupune costuri ridicate şi produce decalaje între momentul culegerii datelor şi cel al publicării rezultatelor finale, a explicat Tudorel Andrei, care a adăgat că mai multe state au ales, deja, să recurgă la o altă formă de recensământ. "Enunţul clar este că ne modernizăm. Trebuie să ţinem seama de ce au făcut şi alţii, iar acesta să fie ultimul recensământ în formă clasică", a afirmat domnia sa.

Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe pe 4 iulie rezultatele finale ale recensământului care a avut loc în octombrie 2011, cu privire la populaţie, informaţiile privind locuinţele urmând să fie publicate în luna septembrie sau în luna octombrie, a mai declarat preşedintele INS. Decalajul provine din faptul că toate rezultatele ar fi trebuit anunţate în octombrie, potrivit calendarului impus. "Noi am făcut eforturi pentru a anunţa rezultatele în iulie, cu câteva luni înainte", a afirmat Tudorel Andrei. Datele complete privind recensământul vor fi publicate în martie 2014, au anunţat oficialii INS.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a avut loc în perioada 20-31 octombrie 2011. Potrivit rezultatelor preliminare, anunţate în luna august 2012, populaţia stabilă a ţării noastre este alcătuită din 19.043.767 persoane având domiciliul sau reşedinţa în ţara noastră. Dintre acestea, 51,3% sunt femei, iar 48,7% bărbaţi.

Recensământul a fost marcat de o serie de probleme, încă din etapa de culegere a datelor. Partidele din opoziţie au acuzat Guvernul de atunci că intenţionează să folosească datele în scop electoral, încurajând populaţia să nu îşi declare Codul Numeric Personal. De asemenea, multe persoane au declarat că nu au fost recenzate.

Din cauza desfăşurării defectuoase a procesului, s-a constatat o subevaluare a populaţiei.

Pentru a rezolva această problemă, INS a apelat la bazele de date ale unor surse administrative, respectiv Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF), Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Ministerul Educaţiei Naţionale (MNE), au precizat oficialii Institutului.

Rezultale recensământului au căpătat o puternică importanţă politică vara trecută, în condiţiile desfăşurării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, mai mulţi politicieni acuzând INS de tergiversarea finalizării procesului.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit, la sfârşitul anului trecut, datele privind Produsul Intern Brut (PIB) aferent lui 2011, noua valoare fiind cu aproape 21 miliarde lei mai mică decât cea anunţată anterior. În urma scandalului creat în acel moment, Victor Ponta l-a demis pe preşedintele de atunci al INS, Vergil Voineagu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb