Insolvenţa nu mai este o soluţie pentru cluburile de fotbal

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 18 martie 2016

Insolvenţa nu mai este o soluţie pentru cluburile de fotbal

Echipele de fotbal care se confruntă cu probleme financiare, practic majoritatea cluburilor din primele două legi, nu vor mai apela foarte uşor la soluţia insolvenţei. Chiar dacă există un exemplu fericit, cel al clubului Dinamo, care a reuşit să iasă din insolvenţă după ce şi-a achitat datoriile, cele mai multe echipe care au apelat la această soluţie s-au afundat şi mai rău în probleme. În plus, deputaţii au întins o mână de ajutor jucătorilor, care practic se vedeau blocaţi la o echipă intrată în insolvenţă, Legea suferind mai multe modificări.

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, iniţiatoarea acestor modificări legislative, consideră că, în urma votului deputaţilor, fotbaliştii au obţinut o mare victorie: "Veste excelentă pentru toţi fotbaliştii care joacă în România. La iniţiativa AFAN, Camera Deputaţilor a aprobat modificarea Legii insolvenţei, în sensul că jucătorii pot rezilia unilateral contractul cu un club aflat în insolvenţă! Dacă au justa cauza (minim 90 de zile de neplată de la scadenţă şi neachitarea a minim 75% din drepturile financiare), fotbaliştii pot depune, la Comisia Naţională de soluţionare a Litigiilor, cerere de constatare a încetării relaţiilor contractuale pentru justa cauza. Până acum, CNSL interpreta eronat prevederile legii insolvenţei, suspendând litigiile dintre jucători şi cluburi care aveau ca obiect denunţarea relaţiilor contractuale.Sunt multe cazuri în care jucătorii au fost blocaţi de cluburile în insolvenţă şi nu au putut pleca la alte echipe, deşi erau neplătiţi cu lunile! Cel mai grav caz a fost cel petrecut la FCU Craiova, dar s-au mai întâmplat situaţii similare la Oţelul, Farul, Unirea Alba Iulia, Gloria Buzău sau Metalul Reşiţa. La Articolul 75, Aliniat 2 din Legea insolvenţei nr. 85/2014, a fost introdus un al treilea punct, care face referire directă la dreptul sportivului de a participa la competiţie. Iată cum arată acum acest articol de lege: Nu sunt supuse suspendării de drept prevăzute la alin. (1): a) căile de atac promovate de debitor împotriva acţiunilor unui/unor creditor/creditori începute înaintea deschiderii procedurii şi nici acţiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului; b) acţiunile judiciare îndreptate împotriva codebitorilor şi/sau terţilor garanţi; c) procedurile extrajudiciare aflate pe rolul comisiilor sportive din cadrul federaţiilor sportive care funcţionează potrivit Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, având ca obiect denunţarea unilaterală a contractelor individuale de muncă sau convenţiilor civile ale sportivilor şi sancţiuni sportive aplicabile în această situaţie sau orice alte litigii având ca obiect dreptul sportivului de a participa la competiţie."

Pe de altă parte, directorul Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, într-un interviu pentru Digisport, a declarat că echipele aflate în insolvenţă sunt mai aproape de faliment decât de salvare şi că în următoarea perioadă vom avea parte de mai multe surprize neplăcute: "A ieşit Dinamo din insolvenţă şi slavă Domnului că avem şi un caz fericit, dar eu vă spun, anul acesta fac 60 de ani. Ies eu la pensie şi nu va mai ieşi vreun club din insolvenţă. Toate cluburile care au intrat în insolvenţă, mai devreme sau mai târziu, vor fi în faliment. Situaţia este la fel de proastă ca şi în anii trecuţi, poate chiar mai proastă." Pentru a primi licenţa pentru sezonul următor al Ligii 1, cluburile trebuie să demonstreze în dosarul pe care îl depun la comisie că nu aveau datorii la 31 decembrie 2015. Rapid Bucureşti, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, CFR Cluj, Petrolul Ploieşti, Farul Constanţa şi FC Braşov sunt printre cluburile cunoscute aflate în insolvenţă şi care se confruntă cu serioase probleme financiare în acest moment.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb