INSTABILITATE POLITICĂ Creşte riscul de neplată la credite

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 decembrie 2009

Instabilitatea politică, văzută drept cel mai mare rău pentru economia noastră, la unison, de către bancheri, analişti şi oameni de afaceri, s-a prelungit peste week-end, Biroul Electoral Central demarând, vineri, renumărarea voturilor nule, conform deciziei Curţii Constituţionale.

Pe lângă întârzierea reluării programului de finanţare externă, "cel mai mare rău" se resimte la nivelul populaţiei şi al afacerilor autohtone, puternic îndatorate, în special în moneda europeană; Analiştii se aşteptă la slăbirea leului pe final de an.

Estimările analiştilor ING prezintă cursul de schimb la 4,35 lei/euro peste o lună, în timp ce, în apropierea sfârşitului primului trimestru din 2010, leul ar putea ajunge la 4,45 unităţi/euro.

"Probabilitatea unui leu mai depreciat în primul trimestru din 2010 apare din riscurile politice, dar şi pentru că banca centrală nu este pregătită să apere leul cu riscul de a vedea din nou că ratele dobânzilor de pe piaţa interbancară depăşeşc 100%", se arată în raportul citat.

Potrivit Rozaliei Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank, analizele băncii arată un curs valutar de 4,3 lei/euro pentru finalul acestui an şi 4,4 lei/euro pentru primul trimestru din 2010.

Creditele în valută ale populaţiei şi agenţilor economici cumulau 122,54 miliarde lei, la finalul lunii octombrie, 60% din total, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.

Dintre acestea, firmele contractaseră împrumuturi de 58,41 miliarde lei.

În prezent, aproximativ 7 milioane de persoane sunt înregistrate la Biroul de Credit (n.r. - debitori pentru valori ale creditelor sub 20.000 de lei), atât cu informaţii pozitive (fără probleme), cât şi cu informaţii negative, potrivit unei declaraţii, din octombrie, a directorului general al BC, Şerban Epure. Centrala Riscurilor Bancare (n.r. - expunerea faţă de un singur debitor, egală sau mai mare de 20.000 lei) înregistra 996.225 debitori persoane fizice şi juridice, tot la finalul lunii octombrie.

În toţi aceştia loveşte "cel mai mare rău": instabilitatea politică, răul care sporeşte relele mai mici - blocarea creditării sau şomajul.

Costul creditului creşte dincolo de limitele calculate la contractare. Atât persoanele fizice, cât şi companiile, riscă să nu-şi mai poată rambursa creditele. Un risc care, cu certitudine, nu le face deloc plăcere bancherilor.

Costurile statului cresc

Prelungirea instabilităţii nu ajută nici statului, care are de finanţat deficitul bugetar, în lipsa banilor din împrumuturile internaţionale, întârziaţi tot pe fondul situtaţiei politice din ţara noastră. Salvarea Ministerului de Finanţe a rămas piaţa internă, după ce incertitudinea politică a tăiat accesul la finanţări externe la costuri avantajoase, statul amânând emisiunea de eurobonduri de 500-1000 de milioane de euro programată pentru această toamnă.

Kenneth Orchard, analist al agenţiei de rating Moody"s Investors Service, este de părere că dobânzile la care se finanţează statul ar putea creşte temporar, în lipsa unui Guvern care să continue implementarea acordurilor internaţionale.

Tranşa a treia din împrumutul internaţional de la FMI (un miliard şi jumătate de euro), precum şi cea de la Comisia Europeană (un miliard de euro) au fost amânate, după declanşarea crizei politice, prin demiterea guvernului.

FMI ajunge la Bucureşti

Experţii FMI vor ajunge, astăzi, la Bucureşti pentru a lucra la finalizarea proiectului de buget pe 2010, alături de cei ai CE, au declarat reprezentanţi din Ministerul Finanţelor Publice. Nu este exclus ca România să ceară unele amânări de termene în "funcţie de noile date", potrivit reprezentantului României la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Mihai Tănăsescu.

"Va fi o misiune foarte scurtă de una, două sau trei zile pentru finalizarea bugetului pe 2010", a spus Mihai Tănăsescu, citat de NewsIn.

Domnia sa a precizat că "este posibil să se ceară anumite derogări funcţie de noile date", întrebat fiind dacă România ar putea cere anumite amânări, în condiţiile în care arieratele au depăşit nivelul convenit cu FMI, atât în trimestrul II, cât şi în trimestrul III, iar Legea unitară a pensiilor trebuie adoptată până la 31 decembrie.

Tănăsescu a mai spus că nu există riscuri legate de insuficienţa fondurilor statului român în condiţiile neacordării celei de-a treia tranşe de la FMI în acest an, susţinând că "probabil Ministerul Finanţelor a atras exact sumele de care avea nevoie".

Reprezentantul FMI în România, Tony Lybek, a declarat săptămâna trecută că Fondul va rămâne ferm în privinţa deficitului bugetar din 2010, de 5,9% din PIB, ţintă "destul de mare", chiar dacă România nu va reuşi să iasă din criza politică. El a menţionat că ţinta de deficit public deja agreată cu autorităţile române pentru anul viitor este "destul de ridicată", iar FMI a fost flexibil în discuţiile cu România.

Cu toate acestea, încadrarea în ţinta de 5,9% din PIB nu este suficientă, în opinia reprezentantului FMI, care a explicat că este urmărită şi structura cheltuielilor.

După primele 11 luni, deficitul bugetar a ajuns la 6% din PIB, potrivit primelor evaluări făcute publice de ministrul finanţelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Deficitul bugetar real la 10 luni este de peste 8% din PIB. Intre turul I si I al prezidentialelor guvernul demis a contractat credite de pe piata interna de 2 miliarde lei! Ce-ai zice de un 4,70/ lei/euro si de o declarare oficiala a incapacitatii de plata a Romaniei la sfarsitul lui martie?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb