Instanţa ridică sechestrul pus de DNA pe conturile lui Adrian Severin

Elena Deacu
Anticorupţie / 30 iulie 2015

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis joi să ridice în parte sechestrul asigurător pus de procurorii DNA pe sume de bani deţinute în conturi de fostul europarlamentar Adrian Severin, în dosarul în care acesta este cercetat pentru complicitate la spălare de bani.

Instanţa a admis o contestaţie formulată de Adrian Severin împotriva ordonanţei DNA din data de 8 iulie, privind luarea măsurii asiguratorii a sechestrului penal.

Astfel, judecătorii au înlăturat dispoziţia privind luarea măsurii asiguratorii a sechestrului pentru suma de 50.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare.

De asemenea, instanţa a dispus modificarea măsurii asiguratorii a sechestrului penal până la concurenţa sumei de 436.663 euro (echivalent 1.630.751 lei), în sensul respectării dispoziţiilor art.729 alin.1 lit.b şi art.629 Cod de procedură civilă.

Pe 17 iulie, Adrian Severin a fost chemat la DNA, unde a fost anunţat că este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălare de bani, în formă continuată, fiind pus sechestru şi pe conturile sale.

Potrivit DNA, în perioada martie 2007 - noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanţă cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

Procurorii susţin că, în perioada respectivă, singurele activităţi înregistrate de societăţile în cauză au fost cele în relaţia cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.

Ulterior, societăţile comerciale respective nu au mai avut niciun fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerţului.

În aceeaşi perioadă, potrivit procurorilor, Adrian Severin, în înţelegere cu asistenţii săi Anne Rose Marie Jugănaru şi Florin Leontin Abraham şi cu o altă persoană, a acţionat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferuri succesive ale sumei totale de 586.350 lei efectuate de către societăţile din grup către o fundaţie, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire şi instruire a personalului.

Conform DNA, din actele de urmărire penală a rezultat faptul că plăţile efectuate nu au la bază operaţiuni reale. Astfel, pentru a da o aparenţă de legalitate transferurilor efectuate, suspecţii au convenit disimularea acestora sub forma plăţii unor servicii de pregătire profesională a angajaţilor, deşi aceiaşi salariaţi ai societăţilor în cauză au fost angajaţi şi la fundaţia respectivă, iar obiectul contractelor încheiate pentru justificarea plăţilor este similar.

Mai mult, numerele de ordine ale contractelor încheiate de fundaţie cu societăţile în cauză sunt consecutive, ceea ce indică faptul că nu au existat contracte încheiate şi cu alţi potenţiali beneficiari ai unor astfel de cursuri.

În plus, o parte din plăţile facturate de fundaţie către societăţile comerciale "beneficiare" era ulterioară încheierii raporturilor de muncă cu acei salariaţi, aceştia fiind angajaţii unei alte societăţi din grup, la momentul respectiv.

De asemenea, foştii săi asistenţi de la Parlamentul European, Anne Rose Marie Jugănaru (în prezent, secretar de stat în Ministerul Mediului) şi Florin Leontin Abraham (nepot al avocatului Pavel Abraham) au fost puşi sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb