Institutul de Studii Financiare (ISF) are, începând cu această săptămână, o sucursală la Chişinău, cu sediul în cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, care are în vedere consolidarea cadrului de evaluare şi formare profesională a specialiştilor din piaţa financiară din Republica Moldova, încheierea de parteneriate academice şi de cercetare, dar şi creşterea gradului de educaţie financiară în rândul consumatorilor de peste Prut, potrivit unui comunicat emis redacţiei.
Această iniţiativă face parte din prevederile unui protocol de colaborare mai larg, încheiat între Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Institutul de Studii Financiare, Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).
Protocolul de colaborare a fost semnat ieri în prezenţa domnului Gabriel-Ioan Avrămescu, Prim-vicepreşedinte ASF, a domnului Valentin Ionescu, Preşedinte al Consiliului Director ISF, domnului Cătălin Câmpeanu, Secretar General al ISF, domnului Alexandru Stratan, Rector al ASEM, doamnei Anca Dragu, Guvernator al BNM, şi a domnului Dumitru Budianschi, Preşedinte al CNPF.
Acest protocol mai prevede dezvoltarea cadrului de implementare pentru programul de educaţie şi incluziune financiară a Republicii Moldova, organizarea unor ateliere de lucru pe tematici de piaţă financiară nebancară, derularea de activităţi comune cu scop educaţional care au ca obiectiv creşterea nivelului de cunoştinţe şi abilităţi financiare, dar şi sprijinirea creării cadrului necesar pentru formarea şi certificarea distribuitorilor de asigurări.
"Această iniţiativă reprezintă un pas major în dezvoltarea unor pieţe financiare solide şi moderne în Republica Moldova. Sucursala ISF la Chişinău va deveni un catalizator pentru educaţia financiară, pregătirea profesională şi promovarea bunelor practici în domeniul financiar", a declarat domnul Gabriel-Ioan Avrămescu, Prim-vicepreşedintele ASF.
Prin prezenţa la Chişinău, Institutul de Studii Financiare va răspunde nevoilor pieţelor financiare din Republica Moldova, va pregăti specialişti locali în asigurări, pensii private şi piaţă de capital, ridicând standardele şi încurajând adoptarea practicilor europene şi va contribui la creşterea gradului de educaţie financiară la nivelul populaţiei şi la îmbunătăţirea încrederii în sistemul financiar.
Institutul de Studii Financiare este un centru de excelenţă în domeniul studierii pieţelor financiare non-bancare fondat de ASF, care asigură pregătirea, perfecţionarea şi specializarea profesională a persoanelor active în domeniul financiar, acordă atestate profesionale, editează publicaţii de specialitate şi organizează activităţi de informare şi educare în domeniul financiar non-bancar la nivel naţional şi internaţional.
Opinia Cititorului