INSTITUTUL IFO: Încrederea în economia germană a scăzut în mod neaşteptat în luna iulie, dar se menţine la niveluri ridicate

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 iulie 2021

Încrederea în economia germană a scăzut în mod neaşteptat în luna iulie, dar se menţine la niveluri ridicate

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, scăzut în mod neaşteptat în luna iulie, după ce în iunie a atins un maximum al ultimilor doi ani şi jumătate pe fondul redeschiderii economiei. Scăderea din luna iulie a venit pe fondul majorării cazurilor noi de Covid-19 ca urmare a răspândirii variantei Delta şi a acutizării problemelor cu furnizarea de input-uri.

Astfel, indicele Ifo din Germania a scăzut cu 0,9 puncte în iulie, la 100,8 puncte, de la o valoare revizuită în jos cu 0,1 puncte de 101,7, înregistrată în luna iunie. În luna mai, indicele Ifo a înregistrat o valoare de 99,2 puncte. Estimarea dintr-un sondaj Reuters era de 102,1 puncte pentru luna iulie. Pe componente singura industrie din Germania care nu a înregistrat în iulie o deteriorare a încrederii sunt construcţiile, cu un scor de 5,7 puncte faţă de 4,2 puncte în luna iunie. Componentele industrie manufacturieră, servicii şi comerţ au înregistrat scăderi lunare de 0,9 puncte, 2,7 puncte, respectiv 2 puncte.

Clemens Fuest, preşedintele institutului Ifo, a declarat la BloombergTV că firmele germane devin mai puţin optimiste cu privire la următoarele luni şi că acestea se confruntă cu probleme în aprovizionare şi o epuizare continuă a stocurilor. Potrivit acestuia, două treimi din companiile chestionate raportează probleme pe lanţurile de aprovizionare, un record absolut în condiţiile în care media ultimilor 10 ani este situată între zero şi zece la sută.

"Surpriza a fost că companiile devin mai puţin optimiste pentru următoarele luni decât erau (luna trecută). Companiile ne spun că da, situaţia din industria auto este foarte puternică, dar ne aşteptăm la probleme pentru lunile care vor veni şi deci există ceva semne de întrebare cu privire la continuarea redresării economice. Cel mai surprinzător lucru este că în industria manufacturieră aproape două treimi din toate companiile ne spun că se confruntă cu probleme pe lanţurile de aprovizionare. Probleme cu aprovizionarea de produse intermediare (input-uri), acestea devin mai scumpe, preţurile cresc şi unele sunt indisponibile. Asta comparativ cu o medie în vremuri normale între 0 şi 10% de companii pentru ultimii zece ani. Recordul a fost de 20%. Deci sunt probleme semnificative şi acestea se acutizează. Nu se rezolvă cum toată lumea se aştepta, inclusiv noi, pentru că luna trecută 45% raportau probleme cu aprovizionarea", a spus Fuest.

Potrivit lui Fuest, companiile se bucură de cerere solidă însă se aşteaptă ca problemele cu furnizarea de input-uri să continue.

"Vedem că companiile epuizează stocurile în acelaşi timp în care sunt cu comenzile la maximum. Deci există foarte multă cerere, doresc să angajeze personal dar au probleme cu găsirea de angajaţi calificaţi şi se aşteaptă ca problemele cu furnizarea produselor intermediare să continue. Această epuizare a stocurilor nu este sustenabilă, în mod evident, deci ne vom confrunta cu probleme la toamnă şi companiile vor reacţiona, posibil prin reducerea investiţiilor sau angajărilor dacă consideră că aceste probleme vor persista", a mai spus preşedintele institututului Ifo la BloombergTV.

Sondajul Ifo chestionează lunar circa 9.000 de firme din sectorul manufacturier, de servicii, de export şi din construcţii.

Indicatorii PMI calculaţi de Markit Economics pentru luna iulie comunicaţi vineri continuă să indice o evoluţie solidă pentru fabricile germane în condiţiile unor comenzi foarte ridicate de la export. De asemenea, sectorul de servicii din economia germană a crescut în iulie pentru a treia lună consecutiv după 10 luni consecutive de contracţie a activităţii economice, potrivit indicatorilor PMI.

"Indicatorii PMI la niveluri record reflectă o îmbunătăţire robustă a activităţii economice recente şi aşteptări de expansiune viitoare în continuare elevate. Evoluţia a fost influenţată mai ales de revirimentul amplu al serviciilor, cererea robustă, comenzile noi în accelerare la început de trimestru trei, angajări noi fără precedent, asta în ciuda penuriei de materii prime şi constrângerilor de capacitate de producţie", notează analiştii BT Asset Management într-un raport de analiză.

Astfel, atât componenta condiţiilor curente a indicelui Ifo a cunoscut o uşoară îmbunătăţire însă sub aşteptări. Per total, indicele condiţiilor curente a urcat la 100,4 puncte de la o valoare revizuită în nsus cu 0,1 puncte de 99,7 în iunie şi mai în urmă de 94,2 puncte în aprilie, în timp ce indicele aşteptărilor a coborât la 101,2 puncte de la 103,7 puncte luna trecută. Estimările generale erau pentru 101,6 puncte pe componenta condiţiilor curente şi de 103,3 puncte pe componenta aşteptărilor de afaceri. De menţionat că componenta aşteptărilor a consemnat la debutul primăverii, în luna martie, cel mai mare avans lunar din luna iunie a anului trecut.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt se tranzacţiona în scădere, ieri, la ora 13:10, cu 0,5%, aproape de maximele istorice.

În aprilie, tot circa 45% din companiile germane spuneau că se confruntă cu întârzieri foarte mari în furnizarea unor produse necesare continuării producţiei proprii. Blocaje erau atât pe zona semiconductorilor, cât şi pe alte multe alte produse.

De notat că mare parte din semiconductori sunt produşi în Asia, iar deficitul de producţie de la vârful pandemiei şi comenzile subdimensionate ale companiilor se resimt acum când cererea de produse tehnologice a explodat. De asemenea, industria de transport maritim comercial se confruntă cu o lipsă de containere şi cu costuri în continuă creştere.

Economiştii se aşteaptă însă în general la o revenire puternică a economiei comunitare din al treilea trimestru odată cu redeschiderea şi eliminarea restricţiilor. Economia germană este aşteptată să revină la nivelul pre-pandemic în prima jumătate a anului viitor.

Ifo a avertizat totuşi în finalul lunii iunie că varianta delta a coronavirusului ar putea avea un impact grav asupra economiei. Într-un interviu, Fuest spunea că nu totul ar fi pierdut dacă infecţiile ar creşte din nou ca urmare a răspândirii variantei delta, dar redresarea economică ar fi frânată, mai ales în sectoarele afectate puternic de pandemie, respectiv turismul, restaurantele şi comerţul. "Atunci ne-am confrunta cu o toamnă grea", a spus Fuest.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb