ZIARUL BURSA

27 iulie 2021
Ediţia din 20.12.2024
Colaj de MAKE

Tiparniţa BCE şi Planul de redresare nu pot scoate zona euro din criză

Călin RecheaFonduri Europene / 27 iulie 2021

Călin Rechea

BCE a prezentat recent o nouă strategie, care să "faciliteze" funcţionarea tiparniţei în ciuda presiunilor inflaţioniste, iar Planul de redresare promite deschiderea unei noi ere pentru creşterea economică a zonei euro.

Niciunul dintre aceste "planuri" nu are şanse de reuşită deoarece "suferinţa" este de altă natură, respectiv creşterea divergenţei între competitivitatea economică a ţărilor din "nucleul" zonei euro faţă de ţările de la "periferie".

La ce a folosit toată nebunia asta?

Cătălin AvramescuEditorial / 27 iulie 2021

Cătălin Avramescu

Încet-încet, pandemia se stinge. Da, ştiu, politicienii vorbesc despre "varianta Delta" şi despre "valul al patrulea". Dar faptele nu lasă loc de interpretare. În rândurile celor vaccinaţi, mortalitatea a ajuns aproape de zero. În curând se va ajunge, în multe state, în situaţia în care virusul nu se mai poate transmite, pentru că în jurul său sunt doar persoane care fie sunt vaccinate, fie s-au vindecat. "Imunitatea colectivă". Să tragem linie, aşadar, şi să facem un bilanţ.

În primul rând, am descoperit că avem o clasă politică absolut iresponsabilă. Vă mai amintiţi cum aceste personaje, în primele zile ale pandemiei, ne asigurau că nu avem a ne teme de nimic? Evident, vorbea gura fără ei. Aţi văzut vreo demisie când spitalele şi cimitirele s-au aglomerat? Desigur că nu. În schimb, am văzut cum Poliţia amenda oameni de rând pentru că nu au completat nu-ştiu-ce formular.

Varianta Delta de Covid nu este o ameninţare pentru redresarea globală

MAJORITATEA ANALIŞTILOR PRECONIZEAZĂ Varianta Delta de Covid nu este o ameninţare pentru redresarea globală

A.V.Internaţional / 27 iulie 2021

Consumatorii nu îşi vor modifica drastic planurile şi comportamentul 

Cei mai mulţi dintre analişti anticipează un impact limitat al răspândirii variantei Delta a coronavirusului asupra perspectivelor de redresare a economiilor majore, dar semnalează totuşi posibilitatea înrăutăţirii lucrurilor, respectiv apariţia unor evoluţii mai slabe decât se aşteaptă acum. Încrederea acestora este generată de probabilitatea redusă ca autorităţile să impună noi măsuri de lockdown, respectiv de faptul că majoritatea consumatorilor nu îşi vor modifica drastic planurile şi comportamentul.

Proteste în Europa, faţă de obligativitatea vaccinării şi permisul de sănătate

Proteste în Europa, faţă de obligativitatea vaccinării şi permisul de sănătate

V.R.Miscellanea / 27 iulie 2021

În mai multe ţări din Europa au avut loc proteste la finele săptămânii trecute, faţă de impunerea obligativităţii vaccinării personalului din anumite sectoare de activitate şi a certificatelor Covid-19 ("Green Pass", permis de sănătate).

Peste 160.000 de persoane au protestat sâmbătă, în mai multe oraşe din Franţa, pronunţându-se împotriva obligativităţii vaccinării şi a certificatelor necesare pentru participarea la evenimente culturale, pentru intrarea în restaurante, baruri, muzee, cinematografe. Acesta a fost al doilea week-end consecutiv în care manifestanţii au ieşit în stradă împotriva deciziilor luate de guvernul de la Paris. De menţionat că demonstraţiile au venit în contextul în care, potrivit unui sondaj recent, 76%, dintre farncezi sunt de acord cu decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a face vaccinarea obligatorie pentru angajaţii din domeniul sanitar şi pentru alte sectoare de importanţă, cu sancţiuni pentru cei care refuză. Jandarmii francezi au folosit gaze lacrimogene, sâmbătă, după ce protestatarii s-au confruntat cu forţele de ordine, în centrul Parisului.

Reorganizarea teritorială, un subiect sensibil pentru actuala clasă politică

Reorganizarea teritorială, un subiect sensibil pentru actuala clasă politică

George MarinescuPolitică / 27 iulie 2021

Reorganizarea teritorială sau reorganizarea administrativă reprezintă unul dintre subiectele evitate în ultimii ani, în dezbaterea publică, de actuala clasă politică. Se pare că atât membrii coaliţiei de guvernare PNL-USRPLU- UDMR, cât şi reprezentanţii celui mai puternic partid de opoziţie - PSD nu doresc să schimbe actuala organizare administrativ-teritorială, pentru a nu-şi tulbura bazinele electorale din anumite zone şi pe care le ţin mai bine sub control prin sumele de echilibrare oferite de la bugetul statului, anual, la fiecare rectificare, pentru cele peste 200 de oraşe mici şi mijlocii şi pentru aproximativ 1200 de comune, ale căror venituri locale nu le asigură sumele necesare funcţionării administraţiilor publice locale.

Fluctuaţii pe bursele europene şi americane

BURSELE LUMII Fluctuaţii pe bursele europene şi americane

A.V.Internaţional / 27 iulie 2021

Bursele din Europa au fluctuat ieri, investitorii având în atenţie raportările companiilor.

London Stock Exchange

- Titlurile companiei aeriene low-cost irlandeze Ryanair Plc, cea mai mare din Europa, au crescut cu 3,9%, la 16,35 euro la ora locală 15.08. Societatea şi-a îmbunătăţit estimările privind traficul anual de pasageri ca urmare a unor rezervări puternice în timpul verii, însă în paralel a raportat pierderi de 273 de milioane de euro în trimestrul aprilie-iunie. Ryanair a precizat că se aşteaptă să transporte între 90 şi 100 de milioane de pasageri în exerciţiul financiar care se va încheia la 31 martie 2022, în creştere faţă de previziunile anterioare cuprinse între 80 şi 100 milioane de pasageri.

- Indicele FTSE 100 a urcat cu 0,2%, la 7.038,19 puncte la ora 15.10.

Costurile de finanţare ale guvernului Cîţu continuă să crească

Costurile de finanţare ale guvernului Cîţu continuă să crească

Mihai GongoroiMacroeconomie / 27 iulie 2021

Tendinţa de majorare a dobânzilor s-a accelerat după demiterea ministrului de finanţe Alexandru Nazare România se împrumută mai scump pe toate scadenţele, comparativ cu luna trecută  

Aurelian Dochia: "Este clar că BNR încearcă să întârzie cât mai mult majorarea dobânzii-cheie. Evident că există şi un cost politic şi nimeni nu vrea să-şi asume costurile"

Rata de dobândă pe zece ani a României (RO10Y), barometrul pentru costul de finanţare din economie, a urcat ieri la 3,705%, cel mai ridicat nivel din data de 1 septembrie 2020, în timp ce dobânzile pe termen scurt şi mediu la care se împrumută guvernul Cîţu au urcat şi ele şi au depăşit în ultimele săptămâni nivelurile din debutul anului. Singurele scadenţe pe care guvernul se împrumută mai ieftin comparativ cu începutul lui 2021 sunt cele pe 6 luni şi 1 an, iar comparativ cu luna trecută guvernul se împrumută în prezent mai scump pe toate scadenţele. De la începutul anului, rata de dobândă pe 10 ani consemnează o majorare de peste 24%. Randamentul real pe scadenţa 10 ani, ajustat cu inflaţia, este în continuare negativ (-0,6%), însă mult mai puţin negativ decât în Polonia (-2,78%). În paralel, randamentele obligaţiunilor suverane denominate în euro au stagnat în ultima săptămână, maturitatea 10 ani rămânând la 1,8%.

Creşteri timide pentru indici, pe fondul unui rulaj redus

BVB Creşteri timide pentru indici, pe fondul unui rulaj redus

A.I.Piaţa de Capital / 27 iulie 2021

Capitalizare de 150 milioane lei pentru Visual Fan, după prima zi în piaţa AeRO, cu 3,6% sub cea din plasament  

Şapte din cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut creşteri în sesiunea de tranzacţionare de ieri, într-o zi mai degrabă "roşie" pentru pieţele europene.

Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,43%, la 1.787,25 de puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 0,38%, până la 2.307,44 de puncte.

Liviu Dragnea rămâne cu averea sechestrată în dosarul Tel Drum

Liviu Dragnea rămâne cu averea sechestrată în dosarul Tel Drum

I.Ghe.Anticorupţie / 27 iulie 2021

Direcţia Naţională Anticorupţie a prelungit sechestrul pe averea lui Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, din cauza prejudiciului constatat de procurori în dosarul Tel Drum în care acesta are calitatea de inculpat.

Decizia DNA i-a fost comunicată, ieri, personal lui Liviu Dragnea, care a fost aşteptat la sediul Direcţiei de susţinătorii, dar şi de contestatarii săi.

Întrebat la ieşirea din sediul DNA dacă mai are bani pentru traiul zilnic, din cauza sechestrelor puse pe averea sa, Dragnea a precizat că trăieşte din salariu, pe care l-ar încasa de la firma fiului său, aşa cum a precizat şi recent, când a fost eliberat condiţionat din penitenciarul Rahova, unde executa o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare primită în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Preţul maxim al energiei electrice - 701 lei/MWh

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE Preţul maxim al energiei electrice - 701 lei/MWh

E.O.Materii Prime / 27 iulie 2021

Preţul maxim al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a ajuns la 701 lei/MWh, în intervalul orar 16.00-17.00.

Preţul mediu al electricităţii a fost 548,91 lei/MWh (echivalentul a 111,52 euro/MWh). Astfel, a fost înregistrată o creştere de 8,39% faţă de preţul mediu aferent zilei de ieri (506,42 lei/MWh). Volumul total al energiei tranzacţionate pentru astăzi a fost de 62.796,2 MWh, în scădere cu 0,01% faţă de ieri. Valoarea totală a energiei tranzacţionate pentru 27 iulie este de 35.437.042,2 lei (7.199.930,36 euro), crescând cu 9,75% faţă de cea din ziua precedentă. Cota tranzacţiilor PZU din consumul net prognozat este de 38,30%.

Încrederea în economia germană a scăzut în mod neaşteptat în luna iulie, dar se menţine la niveluri ridicate

INSTITUTUL IFO: Încrederea în economia germană a scăzut în mod neaşteptat în luna iulie, dar se menţine la niveluri ridicate

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 27 iulie 2021

Indicele Ifo al climatului de afaceri din economia germană, cel mai urmărit indicator din Germania, scăzut în mod neaşteptat în luna iulie, după ce în iunie a atins un maximum al ultimilor doi ani şi jumătate pe fondul redeschiderii economiei. Scăderea din luna iulie a venit pe fondul majorării cazurilor noi de Covid-19 ca urmare a răspândirii variantei Delta şi a acutizării problemelor cu furnizarea de input-uri.

Vaccinarea şi testarea profesorilor, prioritatea ministerului

EDUCAŢIE Vaccinarea şi testarea profesorilor, prioritatea ministerului

O.D.Miscellanea / 27 iulie 2021

Vaccinarea şi testarea profesorilor reprezintă o prioritate pentru Ministerul Educaţiei înainte de începerea unui nou an şcolar. Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testaţi periodic, înainte să intre în şcoală, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Ideea ca profesorii nevaccinaţi să fie testaţi este analizată în acest moment de către Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei. Sorin Cîmpeanu doreşte reluarea cursurilor cu toţi elevii în clase din 13 septembrie: "Acest proces trebuie să continue, pentru a putea garanta siguranţa din perspectivă sanitară în şcoli. Facem cu toţii tot ce putem mai bine şi ce stă în dreptul nostru pentru a promova necesitatea vaccinării, pentru a putea avea garanţia derulării şcolii cu prezenţă fizică, pentru a nu mai înregistra alte pierderi decât cele pe care şcoala le-a suferit deja.

"Obiectivul principal este să punem «la lucru» capitalul atras"

LUCIAN PETICILĂ, DIRECTORUL GENERAL AL ALLVIEW: "Obiectivul principal este să punem «la lucru» capitalul atras"

A.I.Piaţa de Capital / 27 iulie 2021

"Vom apela la toate mecanismele bursei pentru a creşte capitalizarea companiei, inclusiv majorări de capital cu acţiuni gratuite" 

Obiectivul principal imediat al Visual Fan, companie de tehnologie ce deţine brandul Allview, este să pună "la lucru" capitalul atras prin plasamentul privat, firma propunându-şi să devină liderul pieţei din ţara nostră de televizoare smart cu sisteme Android TV şi Google Play, a spus ieri Lucian Peticilă, directorul general şi fondatorul emitentului, cu ocazia listării companiei în piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

ATELIERE DE VACANŢĂ Ştiinţă şi creativitate la Muzeu Antipa

O.D.Miscellanea / 27 iulie 2021

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îi invită pe cei mici să participe la Atelierele de science & craft "Creatorii de fluturi", care se vor desfăşura de două ori pe săptămână, începând de astăzi şi până pe 9 septembrie 2021, în curtea muzeului. Atelierele sunt susţinute de specialişti ai muzeului şi se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani. Întâlnirile săptămânale stimulează imaginaţia copiilor, oferindu-le posibilitatea de a combina culori şi materiale întâlnite în natură (dar nu numai), şi nu necesită înclinaţii artistice, talent sau abilităţi deosebite, ci doar interes pentru lucrul manual.

Valoarea producţiei agricole a scăzut, în 2020

Valoarea producţiei agricole a scăzut, în 2020

O.D.Materii Prime / 27 iulie 2021

Anul trecut a fost unul foarte prost pentru majoritatea ramurilor de activitate. Nici agricultura nu a făcut excepţie. Valoarea producţiei agricole a scăzut cu 15,4% în 2020, pe fondul unui declin de 21,5% al producţiei vegetale şi al unor scăderi de 1,2% consemnate atât de producţia animală cât şi de serviciile agricole, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

O nouă contracţie a comerţului global în luna mai

O nouă contracţie a comerţului global în luna mai

Călin RecheaInternaţional / 27 iulie 2021

Călin Rechea

După zece creşteri lunare consecutive volumul schimburilor comerciale la nivel global a înregistrat o nouă contracţie în luna mai 2021, de 0,3%, după o scădere de 0,1% în luna precedentă, în condiţiile în care estimările iniţiale arătau o creştere lunară de 0,5% în aprilie 2021, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl) (vezi graficul). Creşterea anuală a rămas relativ neschimbată, la 24,7%, faţă de 24,6% în luna anterioară.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a accelerat creşterea anuală până la 24,1%, de la 19,9% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,6%, după un avans de 0,6% în luna precedentă, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a temperat creşterea anuală până la 25,2%, de la 27,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,6%%. Creşterea lunară de 2,7% din aprilie 2021 a fost revizuită la o scădere de 0,4%.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a depreciat la 4,9208 lei

Gabriela BucătaruBănci-Asigurări / 27 iulie 2021

Euro a scăzut, ieri, cu 0,11 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9208 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1786 dolari, în apreciere cu 0,13%...

MACRO NEWSLETTER 27 iulie 2021

MACRO NEWSLETTER 27 iulie 2021

Macroeconomie / 27 iulie 2021

Volumul vânzărilor retail din Marea Britanie şi-a temperat creşterea anuală şi în iunie 2021, până la 9,7%, de la 24,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%, după un declin de 1,3% în luna anterioară. Vânzările de produse...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo