Tiparniţa BCE şi Planul de redresare nu pot scoate zona euro din criză

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 27 iulie 2021

Colaj de MAKE

Colaj de MAKE

Călin Rechea

BCE a prezentat recent o nouă strategie, care să "faciliteze" funcţionarea tiparniţei în ciuda presiunilor inflaţioniste, iar Planul de redresare promite deschiderea unei noi ere pentru creşterea economică a zonei euro.

Niciunul dintre aceste "planuri" nu are şanse de reuşită deoarece "suferinţa" este de altă natură, respectiv creşterea divergenţei între competitivitatea economică a ţărilor din "nucleul" zonei euro faţă de ţările de la "periferie".

Două analize recente de la Institute of International Finance (IIF) arată că, la 10 ani de la criza datoriilor suverane din Europa, programul de relaxare cantitativă al BCE "a redus dobânzile pentru obligaţiunile de la periferie, însă, din nefericire, tensiunile din uniunea monetară au rămas".

Motivul? "Geneza crizei a fost competitivitatea slabă a economiilor de la periferie", în condiţiile în care "ratele de schimb reale în economiile de la periferie au rămas la un nivel mult prea ridicat în tot acest timp".

Creşterea competitivităţii prin deprecierea monedei naţionale este oricum o "soluţie" doar pe termen scurt, însă mulţi dintre actualii membri ai zonei euro, inclusiv Franţa, au apelat deseori la acest "mijloc" pentru a evita reformele structurale.

Astfel, pornirea tiparniţei de către BCE nu a făcut decât să reducă presiunea din punct de vedere al poverii datoriilor guvernamentale, însă nu a făcut nimic pentru reducerea dezechilibrelor la nivelul competitivităţii.

Chiar şi această reducere a poverii datoriilor este iluzorie. "Diferenţele dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale din zona euro nu reflectă adevăratul nivel al riscului sau al solvabilităţii emitenţilor", a scris recent economistul spaniol Daniel Lacalle, care mai subliniază că "programul de relaxare cantitativă poate deghiza riscul, însă nu îl poate elimina".

"Cine crede cu adevărat, în afara celor cu o agendă politică, în avansul permanent al ratelor creşterii economice prin cheltuirea unor astfel de sume?", este întrebarea, probabil retorică, dintr-o analiză recentă de la Deutsche Bank. Autorii se referă, desigur, la cele 750 de miliarde de euro din pachetul Next Generation EU, pachetul de redresare în urma pandemiei de Covid-19.

"Sudul Europei îndrăzneşte să viseze la un nou destin după decadele pierdute", a scris recent Bloomberg într-un articol despre acelaşi Plan de redresare, care ar trebui să "ofere oportunităţi extraordinare de schimbare a traiectoriei de creştere pe termen lung".

Opinia vine de la Philipp Hildebrand, fost preşedinte al Băncii Elveţiei, în prezent vice-preşedinte al gigantului BlackRock. Planul va oferi, într-adevăr, "oportunităţi extraordinare", însă doar pentru companii financiare cum este BlackRock, în condiţiile în care este greu de crezut că va oferi ceva pentru creşterea competitivităţii, în special la nivelul ţărilor din periferia de Sud, cum sunt Grecia, Spania, Italia sau Portugalia.

De ce? Deoarece chiar istoria "creşterii" de la intrarea în zona euro se împotriveşte acestui scenariu optimist (vezi graficul).

Tiparniţa BCE şi Planul de redresare nu pot scoate zona euro din criză

Datele de la Eurostat arată că economiile Greciei şi Italiei, exprimate în termeni reali, erau în 2020 la 89% din nivelul înregistrat în 2001, respectiv 92,9%. Acesta este rezultatul unui proces de 20 de ani care şi-a arătat efectele cu mult înainte de pandemie.

În opinia economiştilor de la IIF, mutualizarea datoriilor suverane din zona euro, prin emisiunea unor obligaţiuni comune, reprezintă calea de urmat, însă "nici aceasta nu va contribui la rezolvarea problemei competitivităţii".

Ce soluţii propune IIF? Aplicarea unor reforme structurale agresive în economiile de la periferia zonei euro, astfel încât să fie redus nivelul preţurilor şi să fie promovată devalorizarea internă, un termen care se referă la reducerea costurilor aferente forţei de muncă, prin reducerea salariilor sau a costurilor indirecte suportate de angajatori.

Bineînţeles că astfel de măsuri "populare" nu vor fi adoptate niciodată de politicieni, mai ales pe fondul accentuării presiunilor inflaţioniste.

Într-o analiză ulterioară pe aceeaşi temă a competitivităţii din zona euro, economiştii de la IIF susţin că reducerea diferenţelor dintre nucleu şi periferie nu este posibilă fără supraîncălzirea economiei Germaniei şi aplicarea reformelor structurale în economiile de la periferie.

În aceste condiţii "rata reală efectivă de schimb a Germaniei va fi împinsă în sus, iar ratele reale efective de la periferie vor fi împinse în jos", după cum se arată în analiza de la IIF.

Dar cum se poate trece la reforme structurale dure când acestea au fost descurajate sistematic chiar de politica monetară ultrarelaxată a BCE în toată perioada care a trecut de la faza acută a crizei datoriilor suverane?

Din păcate, analizele de la IIF ignoră aceste aspect deosebit de important. Economiştii instituţiei amintesc doar că "progresul pe cele două fronturi a fost dureros de lent, iar aceasta înseamnă că factorul declanşator al crizei din zona euro din urmă cu un deceniu este încă prezent".

În ciuda acestor probleme care afectează negativ viabilitatea pe termen lung a zonei euro, intrarea în Uniunea Monetară continuă să fie foarte dorită de cetăţenii României.

Cel puţin aşa arată rezultatele sondajului Flash Eurobarometer al Comisiei Europene, realizat în ultima săptămână a lunii mai 2021. Participanţii din România şi-au exprimat opinia favorabilă pentru introducerea monedei unice în proporţie de 75%, cel mai ridicat nivel în rândul ţărilor din UE care încă nu au intrat şi în zona euro. În acelaşi timp, 63% dintre participanţi au considerat că intrarea în zona euro va avea consecinţe pozitive, iar 69% au apreciat că ţara noastră nu este pregătită de aderare.

În prezent, România nu mai îndeplineşte niciunul dintre criteriile de aderare. Chiar dacă acestea ar fi îndeplinite, tot nu ar fi suficient, aşa cum au demonstrat în ultimii 20 de ani ţările de la periferia zonei euro.

Oricum noile ţinte de aderare anunţate de autorităţile guvernamentale, situate aproape de sfârşitul deceniului actual, nu sunt deloc realiste.

Singura şansă ar fi transformarea BNR în Consiliu Monetar şi ajustarea brutală a dezechilibrelor interne şi externe, care au ajuns la un nivel extrem de ridicat pentru a se mai încerca reducerea lor graduală.

În ceea ce priveşte situaţia diferenţialului de competitivitate din zona euro, această stare de lucruri nu se va schimba prea curând.

De fapt, situaţia are mari şanse de înrăutăţire accelerată odată cu aplicarea Planurilor de rezilienţă, care prin modul în care au fost structurate vor conduce la un declin generalizat al competitivităţii economiilor europene.

Până când va dura agonia? Până când nişte "barbari" miloşi vor curma fără milă suferinţa impusă Uniunii de lideri inepţi, lipsiţi de orice simţ al istoriei, dar cu veleităţi imperiale, şi mai nou dictatoriale, absurde.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Articol cu mentalitate tipic româneasca ... începe cu nu se poate și nu e bine :))

    1. Si se termina cu "Până când va dura agonia? Până când nişte "barbari" miloşi vor curma fără milă suferinţa impusă Uniunii de lideri inepţi, lipsiţi de orice simţ al istoriei, dar cu veleităţi imperiale, şi mai nou dictatoriale, absurde." ... deci luați cu pâine ca vine sfârșitul lumii.

      Asa este. "Genii" care pun articole luate cu copii-paste si traducere de pe web!

      Tu nu iti poti da seama nici ce este copy (il scrii "copii", cu doi de ii - analfabetule, asta se refera la cei care au parinti). Paste nu se refera la macaroane, cum probabil crezi tu. Taci! Cum indraznesti sa comentezi aici?!

    ...

    1. Domnule care semnezi "Vlad Tepes", este a doua oara cind te avertizez asupra caracterului vulgar, (in cazul de fata, obscen), al postarilor tale.

      A treia oara nu te mai avertizez. Te dau afara, pur si simplu. 

      Nu e vina lui ci a tepei care i-a strapuns singurul neuron functional.

      E suporter PSD si atat ii duce mintea pe astia de teapa lui. 

      S-a dus dracu' Vlad Tepes! L-a dat afara! Un subuman mai putin pe acest site...

    Este absolut clar ca pandemia va face implozie pana la finalul anului, miscari in strada masive, si caderi de guverne in tarile masiv vaccinate care vor continua sa se inece in infectari.

    De asemenea e posibil sa vedem revenirea partidelor socialiste in EU pentru ca sa devedit cat de usor "democratiile" pot ajunge dictaturi! Asa ca decat sa pozezi ca democrat dar sa fi asa usor aproape de dictatura pana la urma daca e sa fie dictatura mai bine sa fie de catre cei care isi asuma ca sunt dictatori! 

    ASTA E PERICOLUL PENTRU EU! REVENIREA LA SOCIALISM! IN TOATE LUMEA VA FI SOCIALISM DACA NU SE TERMINA PANDEMIA PANA LA ANU / SAU URMATOARELE ALEGERI! 

    1. PSD abia așteaptă! Sosoaca jubilează!

      Pandemia este la ultimele zvacniri asa incat ceea ce speri tu impreuna cu vecinul rosu si acaparator de la est, nu se va intampla.

      de fapt deja este Autocratie nu democratie adica popular spus DICTATURA. Exista deja in toata Europa , etc. Vezi in Romani de ex. milioanele de masini de militie si jandarmerie care se invirt zi si noapte prin toate orasele si comunele, gata sa si dea prin statii unii la altii si sa dea tocana celor rasculati. Chiar nu se vede, chiar atita prostime in tara asta?

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb