Institutul Ovidiu Şincai recomandă Partidului Social Democrat (PSD) şi Partidului Naţional Liberal (PNL) încheierea unui "pact de neagresiune electorală" în perspectiva alegerilor parlamentare. Directorul executiv al institutului, Anne Jugănaru, şi directorul ştiinţific, Florin Abraham, au prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, un raport de analiză a alegerilor locale din 2008, care cuprinde mai multe recomandări. Pe lângă pactul de neagresiune cu PNL, PSD este sfătuit să-şi desemneze candidatul la preşedinţia României până la începutul acestei toamne, pentru a putea contracara implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campanie alături de Partidul Democrat-Liberal (PD-L).
O altă recomandare făcută PSD este de a organiza alegeri interne în vederea desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale, deoarece este de aşteptat să existe mai multe candidaturi din partid. "Conducerile PSD şi PNL ar trebui să abandoneze cât mai rapid retorica triumfalistă, pentru a se concentra pe câştigarea alegerilor parlamentare şi îndepărtarea lui Traian Băsescu de la putere", se arată în raportul Institutului. În privinţa alegerilor locale recent încheiate, Anne Jugănaru consideră că au existat numeroase disfuncţionalităţi de organizare, iar vina îi aparţine Guvernului.
Prezenţa la vot în 2008 a fost cu 4% mai mică decât în urmă cu patru ani, pe fondul scăderii numărului votanţilor, al lipsei de încredere manifestat de populaţie în clasa politică, precum şi al dezinteresului arătat de o parte din românii care au un grad mai mare de prosperitate economică, a precizat ea. Anne Jugănaru a spus că rezultatul votului a arătat că PSD continuă să domine Oltenia, Moldova, Muntenia şi o parte din Dobrogea, PD-L este prezent mai mult în Ardeal, dar a reuşit să scoată PSD din nordul Moldovei, în timp ce PNL a câştigat sudul Transilvaniei.
O altă caracteristică a alegerilor locale din 2008 a fost că liderii trimişi de la centru în teritoriu nu au reuşit să impresioneze comunităţile locale, astfel se explică eşecul înregistrat de Cristian Boureanu sau Radu Berceanu. În opinia Annei Jugănaru, Traian Băsescu a continuat să funcţioneze ca o locomotivă pentru PD-L, însă implicarea directă în campanie a preşedintelui a provocat şi reacţii adverse şi chiar pierderea unor voturi. La PSD s-a observat o revigorare şi o mobilizare a organizaţiilor locale, în timp ce PNL a beneficiat de fuziunea PD cu PLD şi, astfel, a dispărut confuzia din rândul electoratului privind liberalii "buni" şi cei "răi", a mai spus Anne Jugănaru. Ea a subliniat că alegerile din 2008 au arătat uzura definitivă a Partidului România Mare, care se află într-o destructurare la nivel local. Directorul executiv al Institutului Ovidiu Şincai a mai precizat că Sorin Oprescu a câştigat Primăria Capitalei deoarece a fost perceput de bucureşteni ca persoana potrivită să le răzbune nemulţumirile. În plus, Sorin Oprescu este considerat omul "anti-sistem", iar victoria sa poate fi considerată şi ca un vot împotriva preşedintelui Traian Băsescu. "PD-L are o problemă: Traian Băsescu. Atâta vreme cât el va gestiona acest partid, PD-L nu îşi va găsi locul în viaţa politică. Intenţia lui Traian Băsescu este să-şi construiască un mare partid prezidenţial", a adăugat Florin Abraham. "Principala linie de clivaj care separă viaţa politică din România nu este între stânga şi dreapta, ci între populism şi democraţie, între tabăra pro-prezidenţială şi cea care se opune neo-cezarismului. Reechilibrarea raportului de forţe în spectrul politic românesc este una din consecinţele pozitive ale alegerilor locale din iunie 2008. Din perspectiva dinamicii electorale, alegerile locale au consacrat două partide pe un trend ascendent, PSD şi PNL, şi unul într-o descreştere accelerată, PD-L", se mai spune în raportul întocmit de Institutul Ovidiu Şincai.