Forţele ruseşti creează condiţiile pentru a instaura un control permanent asupra zonelor din sudul Ucrainei pe care le ocupă în prezent, fie ca "republici populare" formal independente, fie prin anexarea lor la Rusia, se spune în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), informează HotNews.ro.
Surse ruseşti au raportat că magazinele din oraşele ocupate Melitopol şi Volnovakha au început să treacă la utilizarea rublei ruseşti. Serviciul britanic de informaţii al apărării a raportat că rubla va fi utilizată în oraşul Herson începând cu 1 mai, ca parte a unei scheme de tranziţie monetară de 4 luni, decretată de administraţia de ocupaţie.
Aceste măsuri, care nu sunt necesare sau normale în administraţiile militare de ocupaţie, indică faptul că preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează probabil să păstreze controlul asupra acestor zone şi că ambiţiile sale nu se limitează la Donbas, notează sursa citată.
De asemenea, sursele occidentale şi ucrainene au afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea anunţa o "mobilizare generală" a armatei ruse pe 9 mai. Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a afirmat că Putin ar putea face acest anunţ, deşi Wallace a admis că aceasta este o opinie personală şi nu se bazează pe informaţii.
Consilierul prezidenţial ucrainean Mihail Podolyak a intensificat afirmaţiile lui Wallace şi a declarat că o mobilizare generală pe 9 mai ar fi în concordanţă cu imperativele economice cu care se confruntă Rusia ca urmare a invaziei Ucrainei.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează că nu dispune de nicio verificare independentă a acestor afirmaţii, care, în orice caz, nu ar genera un număr mare de soldaţi utilizabili pentru o perioadă de mai multe luni.
• Rusia încearcă să evite sancţiunile pentru a obţine componente de rachete
Kremlinul caută probabil să îşi influenţeze partenerii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) pentru a se sustrage sancţiunilor occidentale. Direcţia principală de informaţii militare ucrainene (GUR) a raportat că Rusia curtează membrii OTSC pentru a achiziţiona bunuri şi materiale pentru tehnologii cu dublă utilizare pe care Rusia nu le poate cumpăra direct din cauza sancţiunilor occidentale, relatează HotNews.ro.
Direcţia principală de informaţii militare ucrainene (GUR) a afirmat că acest efort va creşte dependenţa economică a membrilor CSTO de Rusia şi va permite evitarea sancţiunilor ruseşti prin utilizarea unor ţări terţe pentru a reexporta produse ruseşti pe pieţele internaţionale.
Potrivit serviciilor secrete ucrainene, uzina rusă din Ulianovsk încearcă să obţină componente germane necesare pentru producţia de sisteme de rachete sol-aer Buk şi de rachete Tunguska prin Kazahstan.
S-ar putea ca sancţiunile occidentale să trebuiască să vizeze partenerii Rusiei din CSTO şi din uniunea vamală a Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) pentru a împiedica eludarea sancţiunilor ruseşti, notează sursa citată.