Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a efectuat, ieri, o vizită oficială în Republica Macedonia, la invitaţia lui Bujar Osmani, vice-prim-ministru pentru afaceri europene, şi a avut consultări cu vice-prim-ministrul Osmani, urmate de întrevederi cu prim-ministrul Zoran Zaev, preşedintele Parlamentului, Talat Xhaferi, ministrul afacerilor externe, Nikola Dimitrov, precum şi cu preşedintele Comitetului parlamentar pentru afaceri europene, Artan Grubi, cu participarea membrilor acestui comitet.
În cadrul convorbirilor cu înalţii oficiali macedoneni demnitarul român "a reiterat sprijinul României pentru avansarea parcursului european şi euro-atlantic al acestei ţări şi a subliniat că avansarea procesului de extindere a UE, pe baza meritelor proprii, va figura printre priorităţile preşedinţiei României la Consiliul UE", potrivit unui comunicat al MAE, publicat pe site-ul instituţiei.
De asemenea, ministrul George Ciamba a subliniat importanţa afirmării rolului global al UE mai întâi în plan regional, evidenţiind semnificaţia politicii de extindere şi onorării angajamentelor UE inclusiv din această perspectivă, arată sursa citată.
Ministrul delegat s-a referit, totodată, la evenimentele cu participare din regiune ce vor fi organizate pe durata preşedinţiei, menţionând conferinţa privind tineretul din Balcanii de Vest, care se va concentra asupra oportunităţilor pentru tineri, a antreprenoriatului şi a modalităţilor de a răspunde aspiraţiilor europene, pornind de la rolul cheie al tinerilor în transformarea democratică a regiunii şi a reconcilierii.
Ministrul delegat a adresat felicitări pentru progresele realizate de autorităţi în ultimul an, ce au condus la primirea invitaţiei de aderare la NATO, precum şi a recomandării Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare. "Totodată, a salutat evoluţiile din planul relaţiilor de bună vecinătate, respectiv a tratatului de bună vecinătate cu Bulgaria şi încheierea Acordului istoric de la Prespa cu Grecia, evidenţiind semnificaţia simbolică pentru reconcilierea în regiune, precum şi valoarea strategică pentru proiectul european în ansamblul său. În context, a exprimat încrederea că amendamentele constituţionale aflate în dezbatere parlamentară privind implementarea Acordului de la Prespa vor fi adoptate în termenele stabilite", arată MAE.
Ciamba i-a încurajat pe toţi actorii politici din Republica Macedonia "să continue dialogul şi cooperarea atât în implementarea Acordului de la Prespa, cât şi în procesul complex de reformă, pentru a putea îndeplini criteriile necesare în perspectiva adoptării de către Consiliul Uniunii Europene a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu UE, în iunie 2019, respectiv organizarea primei conferinţe de aderare, până la finalul anului 2019".
În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, a fost trecut în revistă stadiul acestora, fiind remarcat cursul ascendent al dialogului politico-diplomatic, ministrul delegat menţionând în acest sens vizita Prim-ministrului român la Skopje, la 27 iulie 2018, cooperarea foarte bună în cadrul forurilor regionale şi internaţionale, precum şi tendinţa constantă de creştere a schimburilor comerciale bilaterale.
În context, George Ciamba a subliniat disponibilitatea României de a oferi expertiză şi asistenţă tehnică pentru procesele de aderare la Uniunea Europeană şi NATO, inclusiv prin intermediul Fondului de Mobilitate implementat de Agenţia Română de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare.
Ambele părţi au convenit continuarea dialogului bilateral, prin stabilirea unor vizite de răspuns, în acest sens ministrul delegat a adresat vice-prim-ministrului Osmani invitaţia de a vizita România, în perioada următoare, invitaţie acceptată de oficialul din Republica Macedonia.