Actualizare 14:34 Kathimerini: Guvernul Greciei rescrie propunerile de reformă prezentate creditorilor internaţionali
Guvernul Greciei rescrie propunerile de reformă, de 47 de pagini, trimise creditorilor internaţionali, în speranţa încheierii acordului care ar permite deblocarea fondurilor de 7,2 miliarde de euro pe care statul elen mai trebuie să le primească din programul de 240 de miliarde de euro, potrivit site-ului ekathimerini.
Autorităţile de la Atena se concentrează pe ajustarea măsurilor fiscale propuse, pentru a apropia ţintele de venituri cu cele ale creditorilor, potrivit sursei.
Coaliţia de guvernare este însă în continuare reticentă la modificarea propunerii referitoare la TVA, pentru care doreşte trei paliere, de 6%, 11% şi 23%, şi nu două, de 11% şi 23%, cum cer instituţiile financiare internaţionale (Comisia Europeană şi FMI).
Oficialii eleni par pregătiţi că crească uşor propunerea privind excedentul bugetului primar de la nivelul de 0,6% din PIB pentru acest an şi 1,5% în 2016. Instituţiile europene au propus un nivel de 1% pentru 2015 şi 2% în 2016.
Guvernul este pregătit să schimbe legislaţia în domeniul pensionării anticipate, pentru a economisi 100 de milioane de euro, dar nu vrea să îndeplinească în totalitate solicitările creditorilor în privinţa reformei pensiilor. Există totodată diferenţe notabile între Grecia şi creditori în problema legislaţiei muncii.
Propunerile modificate urmează să fie discutate de oficialii eleni şi reprezentanţii CE şi ai FMI în următoarele câteva zile, înaintea unei întâlniri de miercuri a premierului elen Alexis Tsipras cu cancelarului german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, la Bruxelles.
(Alexandru Costea)
----------
Premierul elen Alexis Tsipras se va întâlni miercuri, la Bruxelles, cu preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, anunţă un oficial guvernamental elen, citat de Euronews. Cei trei lideri au discutat prin telefon sâmbătă, stabilind să se întâlnească miercuri la Bruxelles, potrivit Mediafax.
Conţinutul conversaţiilor nu a fost dezvăluit, dar cel mai probabil a fost vorba despre negocierile dintre Grecia şi Grupul Bruxelles (Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional).
Alexis Tsipras le-a cerut creditorilor internaţionali să nu impună "condiţii umilitoare" ţării sale, care are nevoie urgentă de fonduri, catalogând planul instituţiilor financiare internaţionale drept "un moment prost pentru Europa". Ministrul grec al economiei, George Stathakis, a catalogat drept "inacceptabile" condiţiile prezentate de creditorii internaţionali. "Guvernul nostru are mandat să menţină ţara în zona euro şi să obţină un acord mai bun (...), să modifice condiţiile acordului cu partenerii europeni. Grecia trebuie să rămână în zona euro", a precizat Stathakis.
Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seara, Fondului Monetar Internaţional (FMI) amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv. Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, din care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.
Potrivit unor surse europene citate de Reuters, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, ar fi refuzat, sâmbătă după-amiază, să discute la telefon cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, în contextul în care liderul grec nu a respectat termenul-limită pentru trimiterea planului de reforme. Guvernul de la Atena a anunţat că informaţiile nu sunt adevărate.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, susţine că un eşec al negocierilor cu instituţiile financiare internaţionale va avea "consecinţe dramatice".
Acesta a spus, citat de Welt am Sonntag: "Pot doar să avertizez Guvernul Greciei să nu refuze mâna care îi este întinsă. Timpul trece, iar consecinţele eşecului negocierilor ar fi dramatice". În opinia oficialului european, Guvernul condus de premierul Tsipras şi partidul Syriza nu sunt responsabili doar în faţa alegătorilor proprii, ci au responsabilităţi şi faţă de întreaga ţară, şi faţă de Uniunea Europeană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de h2o în data de 08.06.2015, 07:42)
asa primesc 7 mld si mai traiesc 3 luni.Dupa care un nou acord cu creditorii...si o tinem asa tot anul.Faliment si vedem ce se intampla!