Integrarea ţării noastre va fi hotărîtă la o dată cît mai apropiată de 1 ianuarie 2007 şi nu la jumătatea acestui an, a declarat ieri Michael Leigh, directorul Direcţiei Generale pentru Extindere (DGE) a Comisiei Europene. Aceasta deşi vizitele anterioare ale unor oficiali europeni lăsau să întrevadă posibilitatea unei decizii în privinţa aderării României după raportul din luna mai. Decizia va depinde foarte mult de cel de-al doilea raport de ţară care va fi publicat în luna noiembrie.
Michael Leigh a mai precizat că pe baza raportului din noiembrie, Colegiul Comisiei Europene va propune fie integrarea României la data prestabilită, fie va activa clauze de salvgardare pe domeniile care vor fi deficitare.
Directorul DGE a vizitat România pentru a "revizui paşii" pe care autorităţile din ţara noastră i-au făcut pentru rezolvarea problemelelor identificate în raportul din octombrie, anul trecut. El a declarat că impresiile sale generale sînt că autorităţile române au luat foarte în serios aspectele din ultimul raport şi că noua evaluare din mai va credita aceste realizări. Totuşi, Comisia Europeană va atrage atenţia asupra unor domenii unde mai trebuie făcute îmbunătăţiri.
Michael Leigh consideră că mai sunt necesare eforturi pentru îmbunătăţirea siguranţei alimentare, absorbţiei fondurilor comunitare, respectarea drepturilor omului şi stabilirea unei proceduri standard în lupta anticorupţie. Siguranţa alimentară ţine de aplicarea strictă a acquis-ului comunitar în domeniu şi are o importanţă majoră pentru opinia publică întrucît eventualele controale la graniţă ar putea determina retragerea de pe piaţa europeană a unor produse neconforme, a subliniat directorul DGE.
Michael Leigh s-a declarat impresionat de paşii făcuţi de Guvern şi procurori în lupta anticorupţie însă a cerut investigarea deplină a cazurilor de corupţie. Domnia sa consideră că întregul proces, de la punerea sub acuzare, judecare şi condamnare trebuie bine structurat. "Vrem ca acest efort să primească credibilitatea necesară. Este important să fie imparţial şi nimeni nu trebuie exclus indiferent de statutul personal sau apartenenţa politică", a spus oficialul european.
Pe parcursul vizitei sale în România, Michael Leigh a avut întrevederi cu preşedintele Tra-ian Băsescu, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, ministrul justiţiei şi al agriculturii, dar şi cu Mircea Geoană şi reprezentanţi ai societăţii civile.