"Intel" a primit o amendă-record de la UE

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2009

În primul trimestru din acest an, profitul "Intel" a scăzut cu 55%, la 647 milioane de dolari, din cauza declinului cererii de computere.

În primul trimestru din acest an, profitul "Intel" a scăzut cu 55%, la 647 milioane de dolari, din cauza declinului cererii de computere.

Compania trebuie să pună capăt practicilor care afectează activitatea rivalului AMD

"Intel" Corp. din SUA, cel mai mare producător mondial de cipuri, a fost amendat de Uniunea Europeană cu 1,06 miliarde euro (1,45 miliarde dolari), autorităţile antitrust din regiune stabilind că societatea face concurenţă neloială producătorilor rivali de cipuri, în special "Advanced Micro Devices" Inc. (AMD). Este vorba despre rabaturile de preţ acordate de "Intel" producătorilor de computere, pentru eliminarea concurenţei.

Comisia Europeană a ordonat "Intel" să oprească "discounturile ilegale" şi celelalte practici care afectează concurenţa.

" a afectat milioane de consumatori din Europa prin faptul că a acţionat în mod deliberat în vederea eliminării de pe piaţă a competitorilor, vreme de câţiva ani. Aşa o încălcare serioasă şi susţinută a regulilor antitrust din UE nu poate fi tolerată", a declarat Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenţă.

Potrivit Comisiei Europene, "Intel" i-a plătit, practic, în mod ilegal, pe producătorii de computere pentru amânarea sau anularea planurilor de lansare a produselor care utilizează cipurile AMD. În plus, autorităţile europene susţin că "Intel" a plătit un important retailer ca să distribuie numai computere fabricate cu cipurile sale. Comisia subliniază că "Intel" poate continua să ofere rabaturi de preţ, însă numai dacă acestea sunt legale.

Amenda impusă de UE companiei "Intel" depăşeşte recordul anterior: 896 milioane de euro pentru producătorul de sticlă "Saint-Gobain", care a fixat preţuri pe piaţă. În domeniul IT, cea mai mare amendă aplicată de UE a fost, până acum, cea de 497 milioane de euro - pentru "Microsoft" Corp., găsită vinovată de abuz de poziţie dominantă pe piaţa sistemelor de operare PC.

Compania "Intel" a fost implicată într-o dispută cu Uniunea Europeană mai bine de opt ani, după ce AMD a lansat o plângere împotriva producătorului american.

Reprezentanţii "Intel" susţin că decizia UE este "incorectă şi nepotrivită", întrucât "compania nu a refuzat niciodată să-şi vândă produsele către o societate şi nu a cerut vreunui producător de computere să nu cumpere cipuri de la AMD".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb