Inteligenţa artificială împinge Europa spre noi provocări ecologice

A.B.
Miscellanea / 30 octombrie

Inteligenţa artificială împinge Europa spre noi provocări ecologice

Expansiunea în inteligenţa artificială impulsionează o schimbare spre conştientizarea ecologică în gestionarea centrelor de date, pe măsură ce dezvoltatorii europeni sunt presaţi să reducă temperaturile apei din aceste facilităţi consumatoare de energie pentru a acomoda cipurile de înaltă performanţă ale unor firme precum Nvidia, relatează News.ro.

Estimările Goldman Sachs prevăd o creştere de 160% a cererii de centre de date până în 2030, creştere care ar putea afecta obiectivele de decarbonizare ale Europei, deoarece cipurile specializate pentru AI sporesc necesarul de energie. Cipurile puternice, cum sunt GPU-urile necesare pentru antrenarea şi rularea modelelor lingvistice mari, necesită putere de calcul densă şi produc mai multă căldură, solicitând apă mai rece pentru o răcire eficientă.

Răcirea prin lichid se dovedeşte mai eficientă decât cea pe bază de aer, dar cerinţele pentru temperaturi mai scăzute ale apei vin cu provocări pentru sustenabilitatea centrelor de date europene, conform lui Michael Winterson, preşedintele European Data Center Association. Acesta avertizează că scăderea temperaturilor apei este "incompatibilă" cu Directiva privind eficienţa energetică a UE, care impune raportarea consumului de energie al centrelor de date mari, potrivit News.ro.

Schneider Electric colaborează cu UE pentru a optimiza resursele energetice necesare acestor centre. Steven Carlini, vicepreşedinte la Schneider, menţionează că răcirea este al doilea cel mai mare consumator de energie în centrele de date şi că temperaturile mai joase ale apei ar putea afecta eficienţa energetică.

Ferhan Gunen, de la Equinix, explică că densitatea mai mare a serverelor necesită o putere şi o capacitate de răcire mai ridicate, însă tehnologiile precum răcirea cu lichid sunt esenţiale pentru menţinerea unui echilibru sustenabil.

Compania Nebius, care a anunţat o investiţie semnificativă în infrastructură IA în Europa, subliniază că eficienţa energetică rămâne o prioritate, iar răcirea prin lichid este "o primă etapă" spre un model mai durabil, conform News.ro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb