INTERAGRO, implicat în privatizarea "Oltchim"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2012

Dan Diaconescu: "Poporul este uite-aşa de mare!" (trucaj fotografic cu cei trei potenţiali investitori - de la stânga la dreapta: D.D., Ştefan Vuza şi Wojciech Zaremba).

Dan Diaconescu: "Poporul este uite-aşa de mare!" (trucaj fotografic cu cei trei potenţiali investitori - de la stânga la dreapta: D.D., Ştefan Vuza şi Wojciech Zaremba).

UPDATE 4: Interagro, implicat în privatizarea "Oltchim"

După ce premierul Victor Ponta a declarat despre Chimcomplex că este destul de mic faţă de cât de mare este Oltchim, reprezentanţii grupului SCR au ieşit cu un comunicat în care anunţau că pe lângă Chimcomplex mai sunt implicate şi alte grupuri industriale în proiectul pe care l-au gândit pentru combinatul de la Râmnicu Vâlcea.

"În cadrul Proiectului Oltchim, pe lângă experienţa şi managementul afacerilor cu produse chimice în Europa de Est ale SC Chimcomplex SA, resursele financiare şi capacităţile industriale ale Grupului SCR, sunt implicate şi alte grupuri industriale din România. Acestea vor fi angrenate în Proiectul Oltchim, inclusiv până la nivelul producţiei de etilenă, cum este cazul Grupului Interagro", au dezvăluit reprezentanţii SCR.

-----------------------

UPDATE 3: Victor Ponta a anunţat că nu se schimbă termenele privatizării

Victor Ponta a declarat că privatizarea Oltchim nu va fi amânată şi se va respecta programul: joi vor fi depuse ofertele, iar vineri va avea loc licitaţia publică deschisă, aşa cum a anunţat ieri OPSPI.

"Dintre ofertele pe care le avem una este de-a dreptul exotică, iar pe alta trebuie să o analizăm foarte bine. Trebuie să vedem dacă aceste oferte au potenţial financiar. Cei de la Chimcomplex sunt destul de mici faţă de cât de mare este Oltchim. Indiferent însă de rezultatul final, nu vom accepta niciun fel de ofertă care presupune pierderea locurilor de muncă şi dezmembrarea Oltchim. Situaţia este foarte dificilă", a declarat primul ministru.

Potrivit premierului, dacă niciuna dintre oferte nu va fi satisfăcătoare se va recurge la administrare specială, dar "pe termen scurt".

------------------------------

UPDATE 2: Ponta discută cu Chiţoiu despre privatizarea "Oltchim"

Premierul Victor Ponta se va întâlni în această dimineaţă cu Ministrul Economiei pentru a discuta despre privatizarea combinatului "Oltchim" şi despre amânarea cu trei zile a licitaţiei, anunţă sursele de presă.

--------------------------------

UPDATE: Acţiunile Oltchim au deschis în scădere

Bursa de Valori Bucureşti a deblocat în această dimineaţă tranzacţionarea acţiunilor Oltchim şi preţul este în scădere cu 5,41.

--------------------------------

Senzaţional: Dan Diaconescu vrea să anuleze privatizarea pe care vrea să o câştige!

PCC SE, AISA, Chimcomplex şi Dan Diaconescu au depus oferte ferme

Gazprom şi Pegamont au cerut amânări

Pegamont a oferit bani, fără condiţii, pentru repornirea combinatului, în schimbul amânării

Procesele deschise de jurnalistul Dan Diaconescu împotriva privatizării Oltchim au determinat Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) să amâne cu trei zile, până pe 20 septembrie, termenele de depunere a documentelor de participare şi de deschidere a ofertelor. Licitaţia propriu-zisă, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, va fi organizată pe 21 septembrie.

Decizia a fost luată de OPSPI după consultarea cu investitorii care au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru vânzarea Oltchim, respectiv cu PCC SE, Dan Diaconescu - preşedintele partidului PP-DD şi patronul OTV, Aisa Invest şi Chimcomplex Borzeşti (ultimele două controlate de omul de afaceri Ştefan Vuza). OPSPI a prezentat investitorilor situaţia tuturor proceselor des-chise împotriva Oltchim şi le-a cerut să se pronunţe dacă este nevoie sau nu de o amânare a licitaţiei.

Patru oferte ferme

Ziua de ieri a fost termenul limită de depunere a ofertelor şi poate fi caracterizată ca un adevărat circ în jurul acţiunilor şi declaraţiilor lui Dan Diaconescu.

În stilul caracteristic, domnia sa a ajuns la Ministerul Economiei cu doar patru minute înainte să expire termenul de depunere a ofertelor (12.00) şi a reuşit cu numai un minut înainte de acest termen să înregistreze oferta (n.r. a avut ceva de alergat prin minister care are un sediu mare şi lifturi lente).

Ştefan Vuza şi-a depus, în schimb, ofertele de dimineaţă, cu două ore înainte de termen, domnia sa fiind calm şi având timp să se plimbe pe lângă minister. În schimb, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, s-a plimbat nervos, vreo oră, în faţa ministerului şi s-a relaxat abia când i-au sosit avocaţii. PCC a depus oferta la 11.45.

Procesele lui Diaconescu

Într-un interviu acordat recent ziarului BURSA, Dan Diaconescu a anunţat că va contesta tot ce este legat de privatizarea Oltchim. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Pe 13 septembrie, la Tribunalul Vâlcea, Dan Diaconescu a înregis-trat o acţiune în anulare împotriva hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim privind creanţa AVAS. Domnul Diaconescu a mai depus, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de ordonanţă preşedinţială vizând suspendarea procedurii de privatizare şi o acţiune în anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Dan Diaconescu a declarat, ieri: "Sunt pentru privatizarea Oltchim, doresc ca acest combinat să fie vândut într-un mod transparent, în condiţiile cele mai bune pentru stat, la un preţ cât mai mare. Creanţa AVAS nu trebuia să cuprindă şi penalităţile, este contrar legii. În plus, capitalul social al Oltchim trebuia majorat cu creanţa AVAS. Statul nu a mai făcut această operaţiune până la urmă.

Am făcut aceste acţiuni în instanţă şi doresc amânarea termenului de privatizare pentru că timpul de ofertare a fost foarte scurt, pentru că OPSPI trebuie să vândă la pachet cu combinatul şi nu separat creanţele AVAS şi Electrica. În condiţiile actuale există riscul ca viitorul proprietar al combinatului să se afle în situaţia ca aceste creanţe să fie cumpărate de alţii, care pot cere, apoi, insolvenţa Oltchim. Am mai făcut acţiunile în instanţă şi pentru că în acordul cu FMI scrie că Oltchim trebuie vândut la pachet cu Arpechim. Cine ne garantează că putem cumpăra Arpechim şi la ce preţ? Oltchim nu poate funcţiona fără rafinăria Arpechim. Statul trebuie să-şi ia angajamentul că poate vinde viitorului proprietar şi rafinăria Arpechim, deţinută acum de OMV Petrom".

Omul de televiziune s-a declarat mulţumit şi cu termenul de trei zile dat, într-un final, de OPSPI, susţinând că investitorii interesaţi pot analiza aceste probleme juridice şi sperând ca OPSPI să mai revină asupra metodei de privatizare.

Întrebat ce sens are cererea sa din instanţă privind anularea privatizării şi a contractului de privatizare dacă tot vrea să cumpere Oltchim cu o ofertă "senzaţional" de mare, Dan Diaconescu a răspuns că recurge la orice metodă de a împiedica vânzare pe doi lei a combinatului: "Oltchim are o valoare de peste 2 miliarde de euro. Ori preţul minim cerut de OPSPI este de patru milioane de euro, iar licitaţia poate fi şi de tip olandez cu scădere şi nu majorare a aces-tui preţ de pornire. Nimeni nu a crezut că am bani şi vreau cu adevărat să cumpăr Oltchim în numele poporului român. Iată că fac acest lucru şi am o ofertă de nerefuzat".

Ştefan Vuza nu s-a opus scurtei amânări a termenelor de privatizare, dar a spus că nu are nevoie de acest răgaz pentru că îşi asumă riscurile aferente acţiunilor în instanţă. Domnia sa nu a votat pentru amânarea licitaţiei.

În schimb, PCC s-a opus amânării privatizării, subliniind că situaţia Oltchim este foarte dificilă şi că privatizarea a fost tărăgănată de mai mulţi ani, iar o nouă întârziere nu poate să facă decât rău combinatului. Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România, a declarat: "Răgazul de trei zile nu rezolvă problemele juridice legate de combinat, toate aceste procese nou deschise fac numai rău. Privatizarea este o soluţie de a pune Oltchim pe picioare. Oltchim are nevoie de o restructurare serioasă. Oferta PCC nu cuprinde şi rafinăria Arpechim. Nu este nevoie de ea pentru ca Oltchim să funcţioneze bine. Materia primă se poate cumpăra de pe piaţă. Nu voi ataca în instanţă amânarea privatizării. Oltchim are suficiente procese".

OPSPI a luat decizia amânării licitaţiei având în vedere circumstanţele economice şi interesul manifestat de potenţialii cumpărători, precum şi ţinând seama de alte condiţii care ar putea influenţa negativ rezultatele unui proces de privatizare.

Documentele de participare depuse rămân valabile. Cumpărătorii dosarului de prezentare şi/sau ai caietelor de sarcini au dreptul să retragă documentele depuse până ieri, să completeze şi/sau să continue depunerea de documente până la noul termen limită. Celelalte elemente ale procedurii de privatizare rămân neschimbate.

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a declarat că, după multiple amâ-nări, statul este într-un moment în care termenele limite nu mai pot fi amânate, anulate sau tergiversate. Având în vedere că data limită anunţată iniţial pentru 18 septembrie avea ca scop să dea posibilitatea autorităţilor române să informeze partenerii internaţionali asupra rezultatului licitaţiei şi că există un termen de informare a conducerii partenerilor internaţionali, o scurtă amânare este posibilă, a conchis domnia sa.

Ruşii au cerut amânarea privatizării cu două săptămâni

Companiile care reprezintă Gazprom au cerut amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim pentru a analiza impactul litigiilor apărute în ultimele zile privind combinatul chimic, a declarat, ieri, şeful OPSPI, Remus Vulpescu.

Domnia sa a precizat ieri, înainte de decizia de amânare cu trei zile a licitaţiei: "Un potenţial cumpărător cu sediul în Europa de Vest, care a cumpărat şi dosarul de prezentare şi caietul de sarcini şi care are ca parteneri pe Gazprom, Gazprom Neft şi Rosneft, ne-a transmis că este mulţumit că participă la licitaţia Oltchim, dar doreşte o prelungire a termenului din cauza timpului foarte scurt de licitare şi analiză dar şi din cauza faptului că doreşte explicaţii privind acţiunile în instanţă demarate de un potenţial investitor împotriva Oltchim".

Nici compania "Pegamont" nu a avut timp suficient să îşi definitiveze ofertele şi a solicitat, vineri, la OPSPI amânarea privatizării cu 45 de zile. Remus Vulpescu a spus că Pegamont a oferit, pentru această amânare, suma de 150 de milioane de euro pentru repornirea şi buna funcţionare a combinatului, fără să impună alte condiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. INTERAGRO, sensational, deci oltchim va fi noul amonil....cumparati, caci nici nu stiti ce pierdeti...sau cat...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb