Cotaţia futures a aurului a crescut ieri, pe pieţele externe, pentru prima oară în ultimele şase zile, investitorii speculând că preţul metalului, care a atins recent cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni, va încuraja achiziţiile fizice din China. Anul trecut, China a fost cel mai mare consumator de profil, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.
Preţul aurului cu livrare în iunie a urcat cu 1% la ora 10.06, la Comex New York, ajungând la 1.292,10 dolari uncia. Marţi, cotaţia a atins 1.277,40 dolari/uncie (cel mai redus nivel din 11 februarie), după ce a scăzut vreme de cinci sesiuni bursiere consecutive. Perioada de declin a fost cea mai lungă din noiembrie.
La Londra, preţul aurului cu livrare imediată a crescut cu 0,4% ieri, la 1.283,89 dolari uncia.
Preţul aurului a scăzut cu 2,9% în martie, parţial din cauza perspectivelor de reducere a stimulentelor de către banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed). Luna trecută, preşedintele Fed, Janet Yellen, declara că banca centrală ar putea pune punct programului de achiziţii de obligaţiuni în această toamnă, iar la şase luni de la momentul respectiv va majora dobânzile. Săptămâna aceasta însă, oficialul Fed a afirmat că "slăbiciunea considerabilă" de pe piaţa muncii arată că politica monetară acomodativă va fi necesară "ceva timp".
Menţionăm că, ieri, preţul petrolului Brent a scăzut sub 105 dolari barilul pentru prima oară după luna noiembrie, după ce rebelii din estul Libiei au declarat că sunt aproape de o înţelegere privind redeschiderea porturilor.
Cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în luna mai a coborât cu 1,2%, la 104,34 dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra. Pe parcursul zilei, cotaţia a atins 104,12 dolari barilul - cel mai redus nivel din 8 noiembrie.
La New York Mercantile Exchange, cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 0,7% la ora 10.20, ajungând la 99,03 dolari/baril.
Investitorii aşteptau, ieri dimineaţă, datele oficiale guvernamentale privind situaţia stocurilor de petrol din SUA.
1. Argint
(mesaj trimis de Gia în data de 03.04.2014, 00:07)
Argint este un pariu mai bun decat aurul.
Desigur, pe termen lung, un 10-15 ani.
Rezervele dovedite de argint tin cam 22 ani.
Spre deosebire de aur, argintul se consuma industrial.