Interimatul la şefia Statului Major, decis de instanţă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 31 ianuarie 2019

Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa, astăzi, cu privire la cererea de suspendare a decretului prezidenţial prin care Klaus Iohannis l-a numit interimar, pe timp de un an, pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, în fruntea Statului Major General al Armatei Române.

Cererea de suspendare a fost introdusă, la sfârşitul anului trecut, de Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale, odată cu cererea de anulare a decretului emis de şeful statului. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis amâ­narea, pentru 11 februarie, a judecării cererii de anulare a decretului emis de Klaus Iohannis şi să se pronunţe, astăzi, doar pe cererea de suspendare a efectelor acestui act administrativ.

Dacă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor decide sus­pendarea efectelor decretului prezidenţial, situaţia ar fi gravă, deoarece Armata Română ar rămâne fără conducerea operativă. Suspendarea decretului ar însemna încetarea atribuţiilor de şef de Stat Major pentru generalul Nicolae Ciucă şi, ţinând cont că, începând de astăzi, locţiitorul său, generalul Adrian Tonea a trecut în rezervă, nu mai are practic cine să conducă operativ forţele armate ale ţării noastre. Mai ales că ministrul Gabriel Leş nu a numit încă un locţiitor al şefului Statului Major, deşi decretul prezidenţial de trecere în rezervă a generalului Adrian Tonea a fost emis în urmă cu trei zile.

Referitor la această situaţie, senatorul Vergil Chiţac, amiral şi fost rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Solicitarea suspendării decretului până la soluţionarea cauzei este o inepţie. Nu se poate pronunţa o suspendare, pentru că nu poţi lăsa Armata Română fără şef de Stat Major. Ministerul trebuia să se rezume la solicitarea de anulare a decretului prezidenţial privind interimatul generalului Nicolae Ciucă, nu să ceară suspendarea acestui decret".

Toată această situaţie hilară de la vârful Armatei Române are loc, astăzi, când la Bucureşti se desfăşoară reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 29 decembrie 2018 că a res­pins în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării propunerile Ministerului Apărării Naţionale şi că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. Şeful statului s-a opus propunerii Guvernului ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani), care îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles, în calitate de şef al Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE, să îndeplineas­că condiţiile legale pentru a putea fi numit la şefia Statului Major al Armatei.

Decretul prezidenţial a fost contes­tat în instanţă de ministrul Apărării Naţionale, care susţine că propunerea de numire a unui interimar în funcţia de şef al Statului Major trebuia să vină din partea sa şi că este ilegală numirea impusă de şeful statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb