Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa, astăzi, cu privire la cererea de suspendare a decretului prezidenţial prin care Klaus Iohannis l-a numit interimar, pe timp de un an, pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, în fruntea Statului Major General al Armatei Române.
Cererea de suspendare a fost introdusă, la sfârşitul anului trecut, de Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale, odată cu cererea de anulare a decretului emis de şeful statului. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis amânarea, pentru 11 februarie, a judecării cererii de anulare a decretului emis de Klaus Iohannis şi să se pronunţe, astăzi, doar pe cererea de suspendare a efectelor acestui act administrativ.
Dacă magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor decide suspendarea efectelor decretului prezidenţial, situaţia ar fi gravă, deoarece Armata Română ar rămâne fără conducerea operativă. Suspendarea decretului ar însemna încetarea atribuţiilor de şef de Stat Major pentru generalul Nicolae Ciucă şi, ţinând cont că, începând de astăzi, locţiitorul său, generalul Adrian Tonea a trecut în rezervă, nu mai are practic cine să conducă operativ forţele armate ale ţării noastre. Mai ales că ministrul Gabriel Leş nu a numit încă un locţiitor al şefului Statului Major, deşi decretul prezidenţial de trecere în rezervă a generalului Adrian Tonea a fost emis în urmă cu trei zile.
Referitor la această situaţie, senatorul Vergil Chiţac, amiral şi fost rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Solicitarea suspendării decretului până la soluţionarea cauzei este o inepţie. Nu se poate pronunţa o suspendare, pentru că nu poţi lăsa Armata Română fără şef de Stat Major. Ministerul trebuia să se rezume la solicitarea de anulare a decretului prezidenţial privind interimatul generalului Nicolae Ciucă, nu să ceară suspendarea acestui decret".
Toată această situaţie hilară de la vârful Armatei Române are loc, astăzi, când la Bucureşti se desfăşoară reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 29 decembrie 2018 că a respins în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării propunerile Ministerului Apărării Naţionale şi că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. Şeful statului s-a opus propunerii Guvernului ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani), care îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles, în calitate de şef al Reprezentanţei Militare a României la NATO şi UE, să îndeplinească condiţiile legale pentru a putea fi numit la şefia Statului Major al Armatei.
Decretul prezidenţial a fost contestat în instanţă de ministrul Apărării Naţionale, care susţine că propunerea de numire a unui interimar în funcţia de şef al Statului Major trebuia să vină din partea sa şi că este ilegală numirea impusă de şeful statului.