Reporter: De ce aţi luat decizia ca, după mai bine de 20 de ani de când Intervam funcţionează ca intermediar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), să vă retrageţi din piaţa de capital?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: În principal, pentru că activitatea de intermediere nu este, de o bună perioadă de timp eficientă din punct de vedere economic. Este o decizie pe care am cântărit-o de câţiva ani.
În ultima perioadă, am trăit cu speranţa că piaţa de capital din România va trece de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă, ceea ce ar fi schimbat situaţia, dar acest lucru nu se întâmplă deocamdată. Acum se avansează anul 2020 pentru obţinerea acestui statut. Atunci când se va întâmpla, vom analiza dacă este cazul să reluăm acest tip de activitate.
Din motive care nu ne sunt în totalitate clare, pe plan local, există o lipsă de apetenţă pentru investiţiile la bursă, care au oferit randamente remarcabile, în favoarea păstrării banilor în depozite bancare care, cel puţin în ultima perioadă, au oferit randamente negative.
Reporter: Decizia pe care aţi luat-o are vreo legătură cu implementarea Directivei MiFID II privind pieţele financiare?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Noile reglementări MiFID cresc semnificativ costurile de funcţionare şi, în opinia mea, complică mult relaţia dintre intermediar şi client. Acest aspect ar trece în plan secundar pe o piaţă cu o lichiditate rezonabilă.
Reporter: Aţi solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) retragerea autorizaţiei de funcţionare a Intervam în calitate de Societate de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) la bursă?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Suntem în faza finală de pregătire a tuturor documentelor cerute de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Reporter: Practic, când îşi va încheia Intervam activitatea de intermediar la Bursa de Valori Bucureşti?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Începând cu 1 februarie 2018, Intervam îşi va înceta activitatea de prestator de servicii pe piaţa de capital.
Reporter: Ce se va întâmpla cu Intervam şi ce urmează să facă clienţii societăţii?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: După ce va obţine retragerea autorizaţiei de funcţionare în calitate de SSIF, Intervam se va dedica pieţei de consultanţă. Experienţa acumulată va fi fructificată pe acest segment de activitate.
Legat de clienţii pe care-i avem pot să vă spun că am discutat cu toţi şi, în final, fiecare va decide cu ce intermediar va derula, în continuare, operaţiunile pe piaţa de capital.
Reporter: Care sunt principalele probleme ale pieţei de capital româneşti?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Fără discuţie că lichiditatea redusă este principala problemă. Pentru România, un rulaj mediu total de 50 de milioane de euro pe zi, incluzând aici cel realizat cu acţiuni, titluri de stat, obligaţiuni corporative, produse derivate şi altele, ar trebuie să creeze "o reală îngrijorare". De mult prea mult timp, volumul mediu este de circa 10 milioane de euro. Mult sub pragul de "îngrijorare".
Altă mare problemă ţine de lipsa unei Contrapărţi Centrale şi, ca atare, inexistenţa unor investitori de calibru.
De asemenea, neacceptarea unor tipuri de tranzacţii cum sunt cele Over the Counter (OTC) sau procedura greoaie a vânzărilor în lipsă care sunt naturale pe alte pieţe.
Lipsa unor produse derivate atractive si accesibile publicului larg reprezintă un alt neajuns.
Este posibil ca toate acestea să provină din faptul că Bursa de Valori Bucureşti nu s-a născut în mod natural, dintr-o nevoie obiectivă a mediului economic autohton, ci în urma unei decizii administrative "de stat". Dezvoltarea unei burse este un proces îndelungat, în care încrederea joacă rolul esenţial.
Reporter: Ce se poate face pentru dezvoltarea pieţei de capital?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Întotdeauna am fost de părere că trebuie să ne uităm la modul în care funcţionează pieţele importante din Europa, în special cele de la Londra, Frankfurt şi Paris şi să preluăm reglementările de acolo, fără să adăugăm "motive tradiţionale româneşti".
Din diferite motive, de-a lungul timpului, acest lucru nu s-a întâmplat, iar efectele le putem constata din situaţia actuală.
Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, perspectivele pieţei de capital româneşti?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Din punctul de vedere al investitorilor, perspectivele sunt foarte bune, Bursa de Valori Bucureşti având companii listate care merită să se regăsească în portofoliul fiecărui investitor serios.
Nu pot să afirm acelaşi lucru şi din perspectiva unui intermediar. Cred că, în piaţa din România este loc pentru circa 10 firme de brokeraj, dintre care, probabil, jumătate deţinute de bănci. Încet, încet se pare că tindem către această situaţie.
Reporter: Veţi rămâne activ în piaţa de capital? În ce calitate?
Ovidiu Sergiu Mugur Pop: Cu siguranţă că îmi voi continua activitatea în piaţă. Ca să terminăm într-o notă optimistă, odată cu implementarea MiFID II voi fi fericit să trec în postura de client şi investitor.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2018, 04:53)
Inspira incredere piata de capital din Romania cand esti FURAT de actiuni din sectiunea I a Depozitarului central sub atenta "reglementare" a ASF?
Si dupa ce esti astfel FURAT constati ca ASF ramane pasiv si nu face nimic pentru remedierea unei astfel de situatii?
Si nu mai amintim de situatiile cand investitorii au fost FURATI de intermediari !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.01.2018, 10:01)
Mi-a placut exprimarea critica "s-a născut ... în urma unei decizii administrative "de stat" ". Decizia asta a adus actiuni gratuite la BVB la o gramada de shmecherashi si nulitati care au ajutat bursa sa fie unde este acum. Hai sa lasam ipocrizia !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.01.2018, 00:04)
Dle Pop as fi preferat sa relatati si ceva insider information despre anumite lucruri care v-au fost foarte benefice, Puteti ?