INTERVIURI CU VIERMI Mircea Radea, istoric: Protestez în Piaţa Universităţii împotriva măsurilor anti-româneşti

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2012

Mircea Radea, istoric: Protestez în Piaţa Universităţii împotriva măsurilor anti-româneşti

Timpul trece, protestatarii sunt tot în Piaţa Universităţii. La două luni de la declanşarea mişcării din faţa Facultăţii de Arhitectură, tinerii care se strâng aici în fiecare seară, începând cu ora 20, sunt de neclintit. Unul dintre ei este Mircea Radea (32 de ani), de profesie istoric, în prezent director al unei agenţii de turism.

El ne-a declarat:

"Sunt în Piaţa Universităţii pentru multiple motive. În primul rând, nu sunt de acord cu distrugerea sau înstrăinarea monumentelor şi clădirilor de patrimoniu, cu batjocorirea simbolurilor româ-neşti şi modificarea informaţiilor istorice. Exemple: distrugerea siturilor istorice din Alba Iulia, prin lucrările din 2011 şi înlocuirea drapelului României de la Poarta III a Cetăţii Alba Iulia cu steagurile Austriei, al Grupului Corint şi al Municipalităţii Alba Iulia; distrugerea vestigiilor istorice şi culturale de la Roşia Montană, prin promovarea unei exploatări miniere păguboase pentru ţara noastră, sus-ţinută cu îndârjire de preşdintele Traian Băsescu şi de cei apropiaţi lui; batjocorirea simbolului naţional Avram Iancu, pe 15 martie anul trecut, la Miercurea Ciuc, când, de ziua maghiarilor, o păpuşă înfăţişându-l a fost spânzurată".

Totodată, Mircea condamnă afişarea şi promovarea simbolurilor "iredentiste ungureşti şi a hărţii aşa-zisului ţinut secuiesc în cadrul manifestărilor oficiale locale sau centrale, aşa cum s-a întâmplat la Târgul Naţional de Turism al României din anul 2010 organizat de Ministerul Turismului la Romexpo, în Bucureşti".

Un alt motiv de nemulţumire pentru ciumpalac este "subminarea economiei naţionale prin înstrăinarea resurselor epuizabile (petrol, gaze, aur, apă) şi a companiilor naţionale", bunuri de importanţă strategică, spune Mircea, care trebuie să rămână în totalitate în proprietatea naţională şi să aducă profit direct la bugetul de stat.

"Motivul invocat al proastei gestiuni de stat trebuie rezolvat tocmai de cei care sunt la conducere, pentru că sunt plătiţi din banii noştri", argumentează tânărul, care subliniază că este total împotriva ultimelor privatizări anunţate: Hidroelectrica, Nuclearelecrieca, Cuprumin, Romgaz.

Ecologist convins, Mircea Radea blamează atât acţiunile de distrugere "cu acte în regulă" a "jumătate din suprafaţa împădurită a ţării, în ultimii 20 de ani", cât şi braconajul şi exploatările miniere distructive faţă de mediu, "exemplul cel mai clar fiind preconizata exploatare de la Roşia Montană şi a gazelor de şist, cu efecte dezastruoase".

"Sunt împotriva şantajului unguresc"

Făcând aluzie la ultimele şedinţe din Parlamentul României, blocate de UDMR prin refuzul de a participa la ele, până când Guvernul României nu se pronunţă pentru înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, Mircea Radea ne-a declarat: "Este îngrozitor să asis-tăm la şantajul unei organizaţii şovine şi iredentiste ungureşti, care a reuşit să acapareze trei ministre de cea mai mare importanţă şi administraţia locală în mai multe judeţe, unde "fac legea", având drept scop regionalizarea şi "desfacerea" României".

Istoricul este de părere că "Naţiunea Română trebuie să fie suverană, referendumul trebuie să fie decizia supremă în stat", fără aprobarea partidelor politice care "se opun atunci când decizia este împotriva intereselor lor".

Pentru că cetăţenii s-au pronunţat pentru un Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, Mircea Radea consideră că această decizie trebuie pusă în aplicare fără a se mai aduce în discuţie Constituţia.

Tânărul consideră că actuala clasă politică este "un mare dezastru, care trebuie să dispară în totalitate" şi îşi mai doreşte ca toţi cei care au fost implicaţi în politică, în ultimii 22 de ani, să renunţe la funcţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Draga Viviani Mirica ,

    iti irosesti timpul si talentul cu tot felul de "afaceristi", "istorici" si alti frustrati care, in lipsa de altceva, si-au gasit o ocupatie: sa protesteze. 

    Toata filozofia lor se poate rezuma la: e mai bine sa fii sanatos si bogat decat bolnav si sarac! Si guvernul asta nu ne lasa sa ajungem la acest ideal! Hai sa protestam!

    Daca afaceristul de ieri, ca si istoricul(ce-i da lui dreptul sa se autodefineasca drept istoric?), de azi, s-ar concentra mai atent asupra a ceea ce vor sa faca, si-ar gasi alte tinte impotriva carora sa se revolte, cu siguranta, vor avea mai mult succes.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb