Intesa Sanpaolo a finalizat cu succes achiziţia grupului românesc First Bank S.A. de la fondul privat de investiţii cu sediul în SUA J.C. Flowers & Co., potrivit unui comunicat de presă. În 28 octombrie 2023, Intesa Sanpaolo S.p.A. şi JCF Tiger Holdings S.A.R.L., acţionarul majoritar al First Bank S.A., au semnat un contract de vânzare-cumpărare pentru achiziţia a 99,980513% din acţiunile First Bank S.A.
Achiziţia First Bank permite Intesa Sanpaolo să îşi dubleze prezenţa în România, ţară în care este activă din 1996 prin Intesa Sanpaolo Bank. Achiziţia consolidează în mod semnificativ poziţionarea competitivă a Grupului Intesa Sanpaolo pe piaţa locală, incluzându-l în topul primelor zece bănci din România.
Împreună, Intesa Sanpaolo Bank şi First Bank totalizează active de aproximativ 3,2 miliarde de euro, ce deservesc aproximativ 143.000 de clienţi şi au peste 1.500 de angajaţi.
Prin achiziţionarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank , persoanele fizice şi juridice din România vor beneficia de o reţea extinsă de sucursale şi bancomate, completată de o platformă avansată de servicii digitale şi la distanţă, îmbunătăţind astfel eficacitatea serviciilor pentru clienţi, subliniază sursa citată, adăugând: "O ofertă extinsă de servicii financiare de înaltă calitate - de la servicii bancare cotidiene la produse de finanţare, de la produse de asigurare şi protecţie la servicii de investiţii şi consultanţă - va satisface aşteptările celor mai exigenţi clienţi de toate vârstele şi nivelurile de venit".
Cele două bănci - First Bank şi Intesa Sanpaolo Bank - fac acum parte din Divizia de Bănci Subsidiare Internaţionale a Grupului, un jucător cheie în regiunea Europei Centrale şi de Est, ce oferă servicii clienţilor de retail, corporate şi IMM-urilor.
Marco Elio Rottigni, şeful Diviziei de Bănci Subsidiare Internaţionale a Grupului, a declarat: "Le urăm un călduros bun venit angajaţilor şi clienţilor First Bank în cadrul Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai mari şi mai solide grupuri bancare din Europa. Consolidarea prezenţei noastre în România va stimula investiţiile italiene şi străine în această ţară, va intensifica schimburile comerciale şi va sprijini internaţionalizarea IMM-urilor. Dezvoltarea noastră va stimula inovarea la nivel economic, în beneficiul persoanelor fizice şi juridice".
Prezenţa consolidată a Grupului Intesa Sanpaolo în România va contribui la dezvoltarea economică a ţării, atrăgând investiţii şi oferind sprijin companiilor, care vor beneficia de servicii ce facilitează extinderea pe plan internaţional şi de consultanţă specializată pentru investiţiile din zona ESG (Environmental, Social, and Governance), subliniază acesta. De asemenea, clienţii români vor avea acces la produsele şi serviciile oferite la nivel global de Grupul Intesa Sanpaolo.
În calitatea sa de lider al sectorului bancar din Italia, Intesa Sanpaolo se află într-o poziţie unică din care poate promova colaborări de afaceri mai puternice şi sinergii între Italia şi România - o ţară care găzduieşte numeroase companii italiene ce joacă roluri de lideri în sectoare industriale cheie.
Grupul Intesa Sanpaolo gestionează active financiare ale clienţilor în valoare de peste 1.300 de miliarde de euro şi ocupă locul al treilea în funcţie de capitalizarea de piaţă în rândul băncilor din zona euro. Modelul de afaceri diversificat şi flexibil al Grupului Intesa Sanpaolo se distinge prin accentul pus pe wealth management, alături de investiţii solide în tehnologie şi inovaţie. La sfârşitul lui 2023, grupul avea 20,8 milioane de clienţi şi 94.400 de angajaţi în Italia şi în străinătate, cu active totale de peste 964 de miliarde de euro, generând un venit net anual de 7,7 miliarde de euro.
Performanţa financiară solidă a Intesa Sanpaolo se traduce prin crearea de valoare semnificativă pentru toate părţile interesate, angajamentul puternic al grupului în ceea ce priveşte aspectele ESG şi prin poziţia sa de lider mondial din punct de vedere al impactului social şi asupra mediului.
Divizia de Bănci Subsidiare Internaţionale (DBSI) contribuie semnificativ la profitabilitatea Intesa Sanpaolo, aducând aproape 14% din venitul net al grupului în primul trimestru al anului 2024. DBSI operează pe trei continente, cu bănci universale în 12 ţări (zona ECE şi Egipt), pe lângă o companie de gestionare a activelor în China. Această reţea extinsă deserveşte în prezent 7,2 milioane de clienţi prin intermediul a aproape 900 de sucursale şi al unei forţe de muncă dedicate de aproximativ 21.000 de angajaţi.
Cu peste 420 de miliarde de euro în credite şi 1.300 milioane de euro în active financiare ale clienţilor la sfârşitul anului 2023, Intesa Sanpaolo este cel mai mare grup bancar din Italia, cu o prezenţă internaţională semnificativă. Până în 2025, Grupul va oferi împrumuturi impact (pentru companiile care investesc in proiecte ESG) în valoare de 115 miliarde de euro, pentru a sprijini comunităţile şi tranziţia ecologică, alături de un program de 1,5 miliarde de euro (2023-2027) în vederea sprijinirii persoanelor aflate în dificultate. Reţeaua de muzee a băncii, Gallerie d'Italia, găzduieşte patrimoniul artistic deţinut de aceasta şi proiecte culturale de valoare recunoscută.
J.C. Flowers este o firmă de investiţii private de top, dedicată investiţiilor la nivel global în industria serviciilor financiare. Înfiinţată în 1998, firma a investit capital de peste 18 miliarde de dolari, inclusiv co-investiţii, în 66 de companii de portofoliu din 18 ţări, într-o serie de subsectoare ale industriei, inclusiv bănci, asigurări şi reasigurări, firme de valori mobiliare, finanţe specializate şi servicii şi gestionarea activelor. Cu aproximativ 5 miliarde de dolari de active în administrare, J.C. Flowers are birouri în New York, Londra şi Palm Beach.