Întîlnire la vîrf cu Burse din ţări central şi est-europene

Rodica Orjanu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2004

Reprezentanţi ai burselor de valori din Cehia, Grecia, Turcia şi Bulgaria, reprezentanţi ai minis-terelor şi ai autorităţilor noas-tre centrale, operatori pe piaţa de capital şi investitori au participat la sfîrşitul săptămînii trecute la seminarul cu tema "Rolul burselor de valori pe pieţele financiare europene dominate de bănci". În cadrul seminarului a fost dezbătută situaţia burselor de valori din ţările candidate, stadiul în care au ajuns aceste burse în ceea ce priveşte armonizarea legislaţiei cu directivele Uniunii Europene şi posibilitatea consolidării acestor burse prin crearea unor alianţe între ele. Participanţii au avut în vedere şi situaţia burselor din ţările dezvoltate cum sînt Grecia şi Turcia. Alte teme de dezbatere au fost demutualizarea burselor de valori - oportunitate sau necesitate, strategii pentru viitor - alianţe, fuziuni, reforma pensiilor şi impactul acesteia pe piaţa de capital.

Deşi Bursa de Valori Bucureşti a făcut în ultimii ani preogrese prin creşterea atît a nivelului indicilor, cît şi a valorii tranzacţiilor, BVB este departe de pieţele de capital din regiune. Capitalizarea BVB la sfîrşitul anului trecut se situa la 121 miliarde de lei (3,24 miliarde de euro), în timp ce valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost de 41,75 miliarde de lei (1,11 miliarde de euro).

Din valoarea totală a capitalizării burselor din Europa Centrală, Bursa de la Praga deţine un procent de 11,9%. Cea mai mare pondere în valoarea totală o deţine bursa de la Viena (38,8%), urmată de Bursa din Varşovia (33,3%). Capitalizarea Bursei de la Budapesta reprezintă 15% din totalul burselor din Europa Centrală.

Clasamentul este diferit la nivelul valorii tranzacţiilor. Cea mai ridicată valoare a transferurilor a fost înregistrată în 2003 de Bursa din Varşovia, cu 29,2% din totalul pieţelor din Europa Centrală.

Capitalizarea bursei din Cehia s-a ridicat la 25 miliarde de euro în 2003

Capitalizarea bursei din Praga s-a înscris pe un trend cres-cător începînd din anul 2001. Dacă la sfîrşitul anului 2001, capitalizarea se situa la puţin peste 10 miliarde de euro, la sfîrşitul anului trecut aceasta a ajuns la 25 miliarde de euro. Şi valoarea tranzacţiilor încheiate la Bursa din Praga a avut o evoluţie favorabilă în ultimii trei ani. Dacă în 2001 şi 2002, trans-ferurile încheiate la bursa cehă se ridicau la aproximativ 60 miliarde de euro, anul trecut valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut pînă la 40 miliarde de euro. Începînd din 1997, cea mai mare influenţă asupra valorii tranzacţiilor încheiate la bursa cehă au avut-o obligaţiunile, care au însumat 30 miliarde de euro faţă de doar 10 miliarde de euro cele cu acţiuni. Anul trecut indicele PX-50, care arată evoluţia celor mai lichide 50 de acţiuni listate, a evoluat pe un trend crescător, aprecierea indicelui fiind de 43,1%. În prezent, la Bursa din Cehia se tranzacţionează acţiunile a 64 de companii. Deşi rolul pieţei de capital este să finanţeze compania, o mare parte dintre societăţi preferă împrumuturile bancare în detrimentul majorării de capital sau a emisiunii de obligaţiuni, întrucît cores-pund unei investiţii pe termen lung, au grad de risc şi cost mai mici decît emisiunea de acţiuni. În opinia multor manageri, lis-tarea la Bursa din Praga are cos-turi ridicate.

Capitalizarea bursei de la Istanbul a crescut în ianuarie cu aproape 5% faţă de 2003

Bursa de la Istanbul, în-fiin-ţată pe 26 decembrie 1985, este o instituţie non-profit, condusă de Consiliu Executiv şi cu autonomie financiară. Bursa este structurată pe patru segmente de piaţă: sectorul acţiunilor, sectorul obligaţiunilor, sectorul produselor derivate şi sectorul internaţional. Numărul companiilor tranzacţionate la bursa din Instambul a înregistrat o uşoară scădere în ultimii trei ani. Dacă în 2000 erau tranzacţionate 315 companii, în 2003 numărul emitenţilor tranzacţionaţi a fost 285. Conform datelor statistice, doar 115 dintre cele 500 de companii mari din Turcia sînt tranzacţionate prin sis-temul bursier. Ponderea mare în capitalizarea bursieră din luna ianuarie s-a datorat celor 161 de companii cu o valoare între 1 şi 50 milioane de dolari, în timp ce 97 de societăţi au o capitalizare cuprinsă între 50 şi 500 milioane de dolari. Spre deosebire de Bursa de la Bucureşti, unde sînt şi companii puţine şi cu capitalizare mică, la bursa turcă sînt 27 de societăţi cu o capitalizare peste 500 milioane de dolari. Capitalizarea bursei din Turcia a fost în 2003 de 69 miliarde de dolari, pentru ca în acest an să ajungă la 72,3 miliarde de dolari. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu obligaţiuni a fost anul trecut de 3,828 miliarde de dolari, în timp ce transferurile cu acţiuni au cumulat zilnic, în medie, 407 milioane de lei. În acest an, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni s-a dublat.

Capitalizarea bursei bulgare a crescut cu 98% în 2003

Valoarea tranzacţiilor în-che-ia-te anul trecut cu acţiunile de la Bursa din Sofia a înregistrat o creştere cu 90% comparativ cu nivelul din anul precedent, în timp ce volumul de acţiuni tran-zacţionate a crescut de 2,2 ori. În aceeaşi perioadă, capitalizarea bursieră aproape că s-a dublat. Pentru acest an, obiectivele de dezvoltare a pieţei de capital bulgare includ listarea companiilor atractive şi creşterea lichidităţii pieţei, înfiinţarea pie-ţei pentru tranzacţionarea op-ţiunilor şi a contractelor futures, aplicarea standardelor de contabilitate internaţională (IAS). Oficialii bulgari intenţionează să mărească încrederea investitorilor prin creşterea transparen-ţei emitenţilor, să îmbunătăţeas-că diseminarea informaţiilor în timp real, să promoveze rolul Direcţiei de Relaţii cu Investitorii şi ritmul de dezvoltarea al pieţei să fie mai ridicat în 2004.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb