Întoarcerea unor români din străinătate nu va rezolva criza forţei de muncă

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2020

Marian Petre Miluţ

Marian Petre Miluţ

(Interviu cu Marian Petre Miluţ, CEO PREFAB)

Întoarcerea unor români care au lucrat în străinătate şi au pierdut locul de muncă nu va rezolva problema crizei forţei de muncă, este de părere Marian Petre Miluţ, CEO PREFAB. Printre altele, domnia sa ne-a spus, într-un interviu, că cea mai mare provocare o reprezintă oamenii, care trebuie să fie bine pregătiţi şi să poată lucra cu noile tehnologii, în condiţiile în care veniturile au crescut şi vor creşte în fiecare an în ramura sa de activitate.

Reporter: Cum este afectată piaţa materialelor de construcţii de criza COVID-19?

Marian Petre Miluţ: Ca şi celelalte ramuri de activitate din construcţii, dar şi din industrie în general, piaţa materialelor de construcţii a fost afectată, în 2020, în special în lunile martie - aprilie, când multe dintre activităţi s-au diminuat sau chiar au încetat. În această perioadă s-a înregistrat o cădere de aproximativ 25-30% pentru companii, putând fi parţial recuperată în următoarele 4 luni.

Reporter: Cum credeţi că va fi afectată piaţa construcţiilor şi imobiliarelor, în general, de noua criză?

Marian Petre Miluţ: Vorbim de o întârziere a tuturor construcţiilor şi proiectelor, în general, care au ratat startul din luna martie, însă s-au pus în mişcare după luna mai. Credem că este posibil să recuperăm acest decalaj în ultimul trimestru, sub rezerva evoluţiei vremii şi revenirii anumitor activităţi, precum şi probabilităţii apariţiei unor noi focare care ar putea să ducă la anumite întârzieri.

Reporter: Consideraţi că acum, după întoarcerea unei mari părţi dintre româ­nii care lucrau în străinătate, criza forţei de muncă din piaţă se va sfârşi?

Marian Petre Miluţ: Întoarcerea unor români care au lucrat în străinătate şi au pierdut locul de muncă nu va rezolva problema crizei forţei de muncă, întrucât fie se vor readapta cu greu noilor condiţii, fie vor încerca, în perioada următoare, să se reîntoarcă la locurile de muncă din străinătate. Chiar şi în aceste condiţii - poate unii dintre ei vor reuşi să se încadreze pe piaţa muncii din România, lucru care ar fi benefic, având în vedere aspiraţiile şi experienţa pe care au acumulat-o -, criza forţei de muncă nu va lua sfârşit în România, având în vedere obiectivele pe care şi le propune în următorii 8 - 10 ani.

Reporter: Care sunt efectele pandemiei asupra activităţii PREFAB?

Marian Petre Miluţ: Efectele pandemiei asupra activităţii PREFAB au fost aceleaşi ca şi cele ale celorlate companii din domeniu - diminuarea temporară a cifrei de afaceri, creşterea cheltuielilor pentru prevenirea unor cazuri în cadrul companiei sau pentru desfăşurarea activităţii remote şi, odată cu aceasta, revizuirea managementului unor astfel de activităţi care comportă un alt tip de disciplină, atât din partea celor care lucrează de acasă, cât şi a modului în care managementul companiei poate să interacţioneze cu activităţile derulate on-line.

Reporter: Aţi avut contracte amânate din cauza crizei?

Marian Petre Miluţ: Desigur că anumite contracte s-au amânat şi anumite companii şi-au încetat activitatea, astfel încât a trebuit să ne recalibrăm spre noi clienţi şi proiecte, atât în domeniul afacerilor imobiliare, cât şi în domeniul infrastructurii.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a trece mai uşor peste această perioadă? Ce măsuri de protecţie a salariaţilor aţi adoptat?

Marian Petre Miluţ: În primul rând a fost o campanie extrem de puternică de conştientizare a oamenilor că orice greşeală ar săvârşi unul dintre ei lăsând "garda jos" ar putea să-i afecteze nu numai pe ei şi pe membrii famililor lor, ci şi întreaga companie. Am reuşit să realizăm transferul dus-întors de la domiciliu către companie cu mijloace organizate, precum şi toate canalele şi traseele din interiorul fabricii cu indicaţiile deja bine cunoscute prin presă şi TV, termo scannere, măşti, vizete, dezinfectanţi etc., absolut tot ce a fost necesar. Întrucât în incinta fabricii avem o policlinică, personalul medical s-a ocupat şi se ocupă în permanenţă cu monitorizarea stării de sănătate a oamenilor noştri. Astfel, am putut depăşi, cel puţin până acum, situaţiile care ar fi putut să ne îngreuneze activitatea. Am avut o permanentă comunicare cu oamenii pentru a-i face să înţeleagă faptul că sănătatea lor este mai importantă decât oricare altă realizare, pentru că ne dă continuitatea şi capacitatea de a depăşi o perioada prin care nimeni nu a mai trecut până acum.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru finalul acestui an, legat de activitatea companiei? Cum a evoluat activitatea PREFAB anul trecut, comparativ cu 2018, şi care sunt rezultatele aferente primului semestru din 2020?

Marian Petre Miluţ: Pentru finalul acestui an, respectiv ultimele patru luni, înţelegem că există o cerere reală în piaţă pentru produsele noastre şi ne vom concentra pe activitatea de producţie, pe calitatea şi sănătatea angajaţilor noştri. Credem că datorită strategiei pe care am pregătit-o la finele anului trecut şi care a funcţionat foarte bine în primele trei luni şi ultimele începând cu luna mai a acestui an, rezultatele companiei vor fi net mai bune decât cele înregistrate de PREFAB în 2019. Anul 2020 va fi pentru noi startul pentru întoarcerea în grupul de companii care au o activitate şi contribuţie importante în sectorul construcţiilor.

Reporter: Ce produse noi a lansat compania în ultimul an?

Marian Petre Miluţ: În 2020, compania a lansat câteva produse în zona prefabricatelor şi a BCA care prezintă o calitate superioară celor din anii precedenţi, făcând parte din gama PREMIUM. Iniţial, aceste produse au fost comercializate pe piaţa din Bulgaria şi Republica Moldova, însă noi le-am lansat anul acesta pe piaţa din România, clienţii fiind mulţumiţi. În perioada viitoare şi în anii ce vor urma, prioritatea noastră o va constitui realizarea unor produse cu grad ridicat de fiabilitate şi calitate.

Reporter: Care sunt planurile investiţionale pentru 2020 şi ce buget aţi alocat în acest sens?

Marian Petre Miluţ: Investiţiile în 2020-2021 vor urmări proiectele pe care piaţa le va impune. PREFAB va investi în tehnologie aşa cum a făcut-o de-a lungul timpului, inclusiv cu centrala de cogenerare - fiind producător de energie de înaltă eficienţă şi abur încă din 2013, încercând în felul acesta să ţinem pasul cu toate multinaţionalele care beneficiază de bugete considerabile şi de sprijin din partea guvernelor ţărilor lor, ceea ce nu este cazul PREFAB care, în 22 de ani, nu a avut niciun sprijin din partea statului român şi nu a apelat la nicio linie de sprijin.

Reporter: Care sunt principalele provocări cu care se confruntă companiile de profil din ţara noastră şi ce soluţii vedeţi pentru depăşirea acestor obstacole?

Marian Petre Miluţ: Provocarea de a putea răspunde cerinţelor proiectelor de infrastructură şi imobiliare din România la cel mai înalt nivel de calitate şi aici vorbim despre forţa de muncă, ce trebuie să fie pregătită şi disciplinată în ceea ce înseamnă industria grea, nu numai o necesitate ci o obligaţie din partea noastră dacă vrem să mai existăm în competiţia europeană. Cea mai mare provocare o reprezintă oamenii, care trebuie să fie bine pregătiţi şi să poată lucra cu noile tehnologii, în condiţiile în care veniturile au crescut şi vor creşte în fiecare an în ramura noastră de activitate şi de aceea şi preţul produselor noastre va creşte, pentru a susţine salariaţii noştri, dar şi pentru achiziţionarea celor mai noi tehnologii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ba va rezolva criza fortei de munca

    trebuie sa revina cat mai multi romani si concomitent trebuie dezvoltate lanturile de productie pe verticala si orizontala pentru bunuri si servicii cu valoare adaugata cat mai mare. 

    Europa s-a infruptat destul din resursa umana a Romaniei. Acest circ se incheie! 

    viziunea e in sus pentru Romania, nu in jos! 

    1. Europa de vest, nord si sud - toate tarile de acolo vor fi scuturate de crize succesive pana cand toti romanii relevanti se vor fi intors in tara.

      Nu ai cum sa te opui sortii, mersului Istoriei.

      Economiile vestice vor fi lovite succesiv pana cand si ultimul roman care conteaza se va fi intors.  

    Problema ar putea fi rezolvată dacă patronii ar plătii onest un salariu pe măsură pregătirii și a muncii depuse.....95%din diaspora s-ar putea întoarce acasă dacă ar fi plătiți cu minimum 1000 euro.....ar crește contribuțiile la stat si implicit economic țara.....

    1. si asta e corect

      platesc astia salarii de caterinca 

    Urmează : școală, digitalizare, robotizate și agricultură ecologică cu 80.000.000.000. € pe planeta Marte tovilor !!!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb