Fosta companie perolieră rusească Yukos va reclama peste 98 miliarde dolari de la statul rus într-o plângere înaintată Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), suma fiind una record în istoria de 60 de ani a Curţii.
Potrivit unui comunicat publicat vineri la Strasbourg, CEDO va examina în 19 noiembrie plângerea companiei OAO Yukos în legătură cu neregularităţile ce ar fi apărut în cadrul procedurilor de redresare şi de impozitare. Plângerea prezintă mai multe violări ale Convenţiei europene privind dreptul la un proces echitabil şi dreptul la recurs.
Societatea OAO Yukos a fost fondată în 1993 de guvernul rus pentru a prelua societăţi autonome de producţie petrolieră. Privatizată la jumătatea deceniului trecut, compania a fost declarată în faliment în 2006 şi lichidată în 12 noiembrie 2007. Mihail Hodorkovski, fostul preşedinte al companiei, a fost condamnat la la opt ani de închisoare în urma unui proces considerat politic.
Justiţia rusă a decis că firma a făcut evaziune fiscală între 2000 şi 2003 şi a condamnat-o la achitarea impozitelor neplătite, cu dobânzi şi penalităţi.
În februarie, CEDO a indicat că forma Yukos a fost condamantă la plata unei sume de 13 miliarde euro reprezentând impozite, dobânzi şi amenzi, precum şi la achitarea unor amenzi suplimentare de circa 6 miliarde euro.
Compania denunţă, în plângerea înaintată CEDO, "neregularităţi" în cadrul procedurii de redresare judiciară din 2000 şi "ilegalitatea procedurii de lichidare a impozitelor pentru perioada 2000-2003".