Într-o singură zi, pierderi de peste 20% pentru acţiunile băncilor greceşti

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 octombrie 2011

Într-o singură zi, pierderi de peste 20% pentru acţiunile băncilor greceşti

Băncile din sistemul nostru bancar sunt bine capitalizate, rata medie de adecvare a capitalului este de 14%, ne-a declarat ieri Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României.

Acţiunile băncilor majore din Grecia au continuat să scadă puternic ieri, la Bursa din Atena, după un declin sem-nificativ în prima zi a săptămânii. Titlu-rile "National Bank of Greece" SA, cea mai mare bancă elenă, pierduseră 16,3% la ora 17.15 (ora României), ajungând la 1,59 euro. Titlurile "EFG Eurobank Ergasias" SA, a doua bancă din Grecia, au coborât cu 21,4%, la 55 de eurocenţi. Acţiunile "Piraeus Bank" SA s-au depreciat cu 21%, la 25,1 eurocenţi, iar cele ale "Alpha Bank" SA - cu 20%, la 82,4 eurocenţi.

Scăderea a fost determinată de temerile privind nevoia de recapitalizare a băncilor cu ajutorul statului.

Florin Cîţu, analist economic, ne-a declarat, ieri, că evoluţia dintr-o singură zi a acţiunilor băncilor greceşti "nu spune multe", încât să se producă efecte asupra subsidiarelor din sistemul nostru bancar.

Domnia sa ne-a precizat că pot să existe decizii ale băncilor elene privind vânzarea unor active din ţara noastră, însă este multe prea devreme ca să vorbim despre acest lucru şi nu poate fi vorba despre retrageri de capital.

Florin Cîţu ne-a mai declarat că BNR "se uită atent" la instituţiile de credit greceşti şi, dacă vor exista probleme, "vor interveni".

Analistul economic Călin Rechea susţine că nu doar băncile greceşti au probleme, ci se observă în sistemul bancar european "o revenire a provizioanelor, cu o tendinţă de creştere". Totuşi nu este cazul să vorbim des-pre o contagiune în sistemul bancar de la noi, a adăugat analistul economic.

Domnia sa ne-a precizat că situaţia băncilor greceşti depinde de structura lor internă, adică de ceea ce au în portofoliu. "Ar fi şi mai rău dacă ar ieşi depozite din bănci, din cauza dobânzilor mici", ne-a precizat domnia sa. Dacă s-ar întâmpla acest lucru atunci ar dispărea o sursă importantă de finanţare, a adăugat Călin Rechea. În această situaţie, portofoliul de credite ar avea nevoie de finanţare, iar băncile-mamă nu ar mai reprezenta o soluţie, având în vedere problemele cu care se confruntă ele însele, potrivit domniei sale.

În ultimul an, acţiunile "National Bank of Greece" au coborât cu 80% la bursa elenă, iar cele ale "EFG Eurobank Ergasias", cu 89%. Acţiunile "Piraeus Bank" s-au depreciat cu 88% în acelaşi interval, iar titlurile "Alpha Bank" - cu 85%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mda ... iar azi au crescut cu 20% ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb