Întreruperea acordului cu FMI - eşec al Guvernului

JOAN HOEY, Analist pentru România al "Economist Intelligence Unit", Londra
Ziarul BURSA #Politică / 1 noiembrie 2005

Afirmaţiile privind anularea acordului stand-by cu FMI sunt de obicei puternice pentru că furnizează o evaluare foarte negativă asupra direcţiilor politice şi, în mod inevitabil, au un impact puternic asupra percepţiilor externe asupra României. Va fi vorba despre îndoieli deja existente cu privire la direcţia politicilor economice ale noului Guvern, date fiind evidentele neînţelegeri de ordin economic dintre cei doi parteneri guvernamentali seniori.

Acordul stand-by a fost întrerupt din cauza eşecului înregistrat de Guvern în privinţa adoptării unor politici coerente şi a determinării sale aparente de a-şi continua propria agendă fiscală, indiferent de repercusiuni. Astfel, a avut deja loc o marcantă pierdere la nivel de politici ale noului Guvern sau cel puţin un eşec în adoptarea politicilor fiscale mai restrictive în faţa creşterii consumului şi a deficitului extern. Creşterea puternică a salariilor, combinată cu o semnificativă apreciere a leului, are un impact puternic negativ asupra competitivităţii.

În ciuda salariilor relativ scăzute comparativ cu cele din Europa Centrală şi din majoritatea ţărilor balcanice vecine, România şi-a extins cîştigurile în materie de competitivitate obţinute din devalorizarea leului în 1999 fără a creşte productivitatea suficient încît să compenseze aprecierea reală din ultimii ani.

Întreruperea acordului cu FMI va aduce noi preocupări cu privire la gradul în care România este pregătită să devină membră a Uniunii Europene. În raportul său din 25 octombrie, Comisia Europeană a fost, de asemenea, critică în privinţa mixului de politici curente şi a cerut Guvernului să urmeze un curs mai prudent. Dacă acest aspect va fi eficient rămîne de văzut, în special dacă avem în vedere diviziunile dintre cele două partide aflate la guvernare, care vor ridica suspiciuni cu privire la capacitatea Guvernului de a urma o politică economică într-adevăr coerentă."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb