ÎNTRUCÂT CONDIŢIILE IMPUSE SUNT DRACONICE, Caruz: Exportul cărnii de porc - doar pe hârtie

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 14 iunie 2012

Caruz: Exportul cărnii de porc - doar pe hârtie

Ridicarea interdicţiei de export în domeniul cărnii de porc "este doar pe hârtie", întrucât condiţiile impuse sunt draconice, ne-a declarat Gheorghe Caruz, fostul preşedinte al Patronatului Român al Cărnii de Porc: "Nicio societate româneas-că, exceptând < Mindfield > Timişoara, nu poate să exporte, întrucât condiţiile sunt inacceptabile. Trebuie să facem o mulţime de cheltuieli, cu doctori, controale, personal etc. Suntem obligaţi să controlăm dacă există pestă pe o zonă de zece kilometri... Nimeni nu-şi permite acest lucru. Suntem sancţionaţi şi facem cheltuieli în plus pentru a concura cu cei care nu au aces-te cheltuieli".

În aceste condiţii, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a declarat, ieri, într-o conferinţă de profil, că producătorii şi procesatorii de lapte şi carne trebuie să se asocieze, în caz contrar le va fi foarte dificil în perioada următoare: "Să fie optimişti şi să se asocieze. Dacă nu vom face acest lucru va fi extrem de dificil în perioada următoare. Concurenţa este foarte mare şi nu ne permitem să luptăm individual.

Lumea are foarte multe aşteptări de la noi, pe care trebuie să le ducem la capăt într-un timp foarte scurt. Acesta este şi angajamentul nostru. Anul 2012 este un an esenţial pentru producători şi procesatori. Din acest punct de vedere, cred că în perioada următoare trebuie să facem acea legislaţie de care producătorii şi procesatorii au nevoie, trebuie să aducem sprijinul de care au nevoie astfel încât să putem discuta despre o piaţă normală de competitivitate şi profitabilitate, care stau la baza garantării veniturilor tuturor".

De aceeaşi părere este şi Gheorghe Caruz, care ne-a spus, însă, că acest lucru nu se poate întâmpla, întrucât nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva: "Ar fi foarte bine să ne unim într-o asociaţie puternică, mare, care să ţină piept crizei, dar noi, producătorii români, nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Pe de o parte, companiile însele ar trebui să fie puternice pentru a se asocia între ele, iar pe de altă parte, fiecare trage pentru el".

Producătorii de carne de porc sunt, majoritatea, în pragul falimentului, ne-a spus domnul Caruz, adăugând că, faţă de anul trecut, pe piaţa noastră figurează cu cel puţin 200 de astfel de ferme mai puţin.

Oficialul MADR susţine că piaţa nu funcţionează în ritmul pe care toţi îl doresc şi de aceea există o serie de animozităţi legate de faptul că producătorii au înţeles să facă inves-tiţii, să producă mai mult şi de calitate şi la un preţ rezonabil.

"De fapt, tributari pieţei sunt producătorii şi consumatorii. Din acest punct de vedere, căutăm să îndreptăm lucrurile. Dacă nu vom fi împreună, dacă nu se va produce asocierea pentru a produce cantităţi suficiente la care piaţa să fie tentată să cumpere de acolo la preţuri mai bune, atunci vom avea probleme în perioada următoare. De aceea trebuie să existe aceste forme de asociere care să le permită realizarea de imputuri mai ieftine şi valorificarea în comun. Cred că aici este cheia în ceea ce înseamnă o piaţă funcţională", a subliniat Daniel Botănoiu, citat de Agerpres.

Reprezentantul ministerului de resort a mai spus că suntem deficitari la efectivele de bovine, ovine, păsări şi porci, pentru că "trebuie să recuperăm din urmă nişte investiţii care sunt legate de bune practici agricole, de bune practici în comerţ, de infrastructură şi tocmai aceste lucruri au făcut ca produsele noastre să fie mai scumpe decât celelalte".

Legat de export, domnia sa a afirmat că ţara noastră exportă puţin şi, în principal, materie primă: "Mi-aş dori să exportăm produse finite care au valoare adăugată şi mai puţin materie primă, cum facem în prezent".

Totodată, importăm anumite produse deficitare, cum ar fi ouăle, unde există un deficit de două miliarde bucăţi, carne de porc, legume, fructe.

Există un excedent de ouă în gos-podăriile populaţiei, dar trebuie create centre de colectare, întrucât suntem obligaţi să respectăm regulamentele europene, a adăugat Daniel Botănoiu.

Crescătorii de animale şi procesatorii s-au plâns, printre altele, de taxele percepute de supermarketuri şi de imposibilitatea de a contracta credite bancare.

Directorul general al Patronatului Laptelui din România Dorin Cojocaru consideră că, deşi producătorii de lactate sunt la limita de supravieţuire, preţurile la aceste produse vor creşte: "31 decembrie 2013 este sfârşitul derogării la utilizarea laptelui neconform normelor europene. În momentul în care se va închide această derogare, pot să spun că 25% din laptele din România nu mai poate fi comercializat. Era şi cazul, după părerea mea, să se oprească această concurenţă neloială faţă de fermele care au investit în calitate şi igienă"

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Normal ca sunt conditii restrictive la export, doar nu o sa exporte si Ionescu, care are o ferma vai de steaua ei, fara norme de mediu, control sanitar etc

    Exportul e pentru cei mari, adica fermele ce au facut investitii, cum bine s-a amintit de Smithfield. Ca o paranteza, Smithifield a facut o investitie in Romania, de peste 1 mld usd. 

    Incetul cu incetul, o sa exporte si fermele mai mici, daca se adapteaza!  

    Totul e sa se puna pe picioare, pentru ca sunt multe in faliment\insolventa - aici e corecta remarca.

    Articolul e compromis de la inceput/din titlu.

    A-l cita pe Caruz ca "somitate" in domeniu e cea mai mare prostie! 

    Cu marele complex de la Braila inchis pentru ca nu si-a respectat obligatiile fata de mediu, cu firma in concordat/faliment (prin care a tras teapa la o multime de furnizori) cu o gramada de matrapazlacuri ... 

    Orice taran care are in batatura un porc e mai de incredere decat el! 

    De ce nu se da voie la exportul de preparate din carne ?

    De ce tb tratament la peste 70 grade si altele cand NU mai exista pesta porcina de ani buni ? 

    De ce la noi conditiile sunt mai draconice decat ar trebui si functionarii fac ''controale'' pt a-si umple frigiderul si contul ? 

    Ne invadeaza produse turcesti, unguresti, de toate natiile , de calitate indoielnica iar noi...blocam exportul... 

    Stiti ca ilegal, multe firme MARI exporta ???

    De ce nu lasati sa exporte toti LEGAL , cui ii este teama de preparatele romanesti ? ( la cati romani sunt in strainatate, piata este) de lasati fabricile sa dea faliment una dupa alta ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb