ÎNVĂŢĂMÂNT Scandal după scandal: mită, reţineri şi subiecte eronate

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 1 iulie 2014

Scandal după scandal: mită, reţineri şi subiecte eronate

Bacalaureatul produce şi în acest an dosare...penale. Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului legat de subiectele la Limba şi literatura română de la Evaluarea Naţională, că au apărut primele probleme grave legate de Bacalaureat. Episodul de anul trecut, cu reţinerile şi audierile maraton de la Liceul Bolintineanu din Capitală, părea un semnal de alarmă suficient de puternic astfel încât anul acesta nimeni să nu mai încerce să fraudeze. Eroare, nici nu începuseră probele scrise că poliţiştii au şi făcut primele reţineri.

În noaptea de duminică spre luni, procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la domiciliul profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul de Bacalaureat. "Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat", afirma procurorul de caz Codrin Gavra. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Mihai Spânu, adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, inspectorul şcolar Simona Crîsnic şi profesoara Lavinia Biţ ar fi primit de la elevi între 300 şi 500 de euro pentru a-i promova. În urma percheziţiilor din locuinţele acestora au fost ridicaţi aproximativ zece mii de euro şi liste cu nume ale unor absolvenţi de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul. În timpul anchetei, investigatori sub acoperire s-au prezentat drept părinţi în faţa celor trei dascăli, pretinzând că vor să se asigure că toate probele bacalaureatului vor fi promovate de către copii. Inspectorul şcolar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost reţinut în urma audierilor de duminică noapte, fiind suspectat de trafic de influenţă, iar celălalt inspector şcolar şi profesoara care ar fi primit bani pentru a ajuta candidaţi să promoveze bacalaureatul vor fi cercetaţi în libertate. "Inspectorul şcolar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost eliberat din funcţie, o decizie în acest sens fiind în competenţa Ministerului Educaţiei", a declarat ministrul Remus Pricopie. Ministrul a precizat că în cazul celuilalt inspectorul şcolar şi a profesoarei suspectaţi că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul, o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. Procurorii care instrumentează dosarul de corupţie spun că lucrările elevilor care ar fi dat mită ca să promoveze bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către dascăli, după ştergerea răspunsurilor greşite. Pe de altă parte, procurorii au făcut ieri percheziţii la Şcoala Nr. 4 "Alexandru Ştefulescu" din Târgu Jiu, într-un dosar privind suspiciuni de fraudă la examenul de Evaluare Naţională.

Ieri a avut loc prima probă scrisă a Bacalaureatului, la disciplina de Limba şi literatura română. Au participat la această probă 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare. Astăzi absolvenţii clasei a XII-a vor participa la proba scrisă de Limba şi literatura maternă, iar mâine, 2 iulie, la proba scrisă obligatorie a profilului. Vineri, 4 iulie, se va desfăşura proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor va avea loc în 7 iulie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţii.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a transmis, într-un comunicat, că sprijină demersul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi de a cere demisia cadrelor didactice din Centrul Naţional de Evaluare care au elaborat subiectele probei de Limba română la evaluarea naţională. CNE spune că aceşti profesori au elaborat subiectele "fără să ţină cont de programa şcolară aflată în vigoare". Şi clasa politică este sensibilă la acest subiect, premierul Victor Ponta declarând că doreşte să vadă ce spun specialiştii vizavi de cererea părinţilor, de recorectare a lucrărilor la Limba română: "Vreau să văd ce spun specialiştii. Sigur, şi eu sunt părinte şi întotdeauna, dacă copilul meu nu ia o notă de care să fiu mulţumit, aş vrea altceva. Vreau să mă uit să văd totuşi ce spun specialiştii, pentru că nu pot să decid eu politic aşa ceva, nici nu ar fi bine". Respectivele subiecte au fost contes­tate şi de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, care reclamă, între altele, dificultatea mare a unuia dintre acestea, considerat în afara programei, şi faptul că un altul a avut baremul prost gândit.În urma evaluării naţionale, şi o profesoară de limba română de la o şcoală din Capitală, arăta că mai multe subiecte la această probă de la Evaluarea Naţională, dar şi baremul au fost greşit concepute, analizându-le punctual şi demonstrând cele afirmate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb