Învăţământul a depăşit un prim obstacol anul acesta după ce proiectul bugetului pe 2013 al Ministerului Educaţiei Naţionale, unul care nu se află la nivelul aşteptărilor, a fost avizat de comisiile parlamentare de învăţământ, cu 21 de voturi "pentru", şapte "împotrivă" şi două abţineri. Din cele peste 2.000 de amendamente la proiect, au fost aprobate şase, restul fiind respinse. În cazul în care toate amendamentele ar fi fost admise, potrivit preşedintelui Comisiei pentru învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, acest lucru ar fi însemnat pentru buget un efort suplimentar de peste şapte miliarde de lei.
Bugetul Ministerului Educaţiei este de 8,502 miliarde lei, în creştere cu 192,418 milioane lei faţă de bugetul aprobat pentru 2012, fiind format din fonduri de la bugetul de stat (62,32%) şi venituri proprii (37,68%). Cheltuielile de personal înregistrează, potrivit proiectului, o creştere de 4,19 % în 2013, ajungând la 1,123 miliarde lei, în 2012, cheltuelile de personal au fost de 1,078 lei. Actualul buget al învăţământului, 3,14% din PIB, creează nemulţumiri şi în cadrul partidelor aflate la putere, deputatul PSD Anghel Stanciu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că învăţământul nu beneficiază de 6% din PIB, conform angajamentelor partidului. Ecaterina Andronescu, care în decembrie 2012 anunţa că se va lupta pentru un buget record pentru învăţământ în 2013, a spus că bugetul Cercetării înregis-trea-ză o creştere semnificativă, fiind aproape dublu, iar la Educaţie au crescut de patru ori fondurile dedicate prefinanţării proiectelor europene. De asemenea, sunt acoperiri pentru capitolele care privesc salariile cadrelor didactice şi ale cercetătorilor. Premierul nu a dorit să comenteze prea mult propunerea conform căreia toate cele 2000 de amendamente, privind investiţii în şcoli, să fie aprobate în bloc: "Orice amendament care este admis trebuie să prevadă de unde din altă parte să se taie banii. Adică dacă poate cineva să înmulţeas-că banii din buget ca în minunile biblice, eu sunt fericit. Neexistând însă o asemenea posibilitate de la Iisus încoace, când vrei să dai o pâine în plus undeva, trebuie să tai din altă parte".
În timpul discuţiilor, Raluca Turcan, deputat PDL, a cerut ca fiecare amendament să fie votat separat, în timp ce puterea a dorit ca ele să fie votate în bloc: "Aici este vorba de o luptă pe care vreau să o duc pentru statutul de parlamentar. Vrea ca un parlamentar să aibă dreptul să se manifeste ca alţi colegi şi să suţin lucruri pe care le considerăm importante: masa caldă, programul after school şi învăţământul profesional. Dacă doriţi doar să vă arătaţi forţa, dacă doriţi doar să ne păcăliţi cum a făcut doamna Andronescu, să fie o competiţie pe vorbe, nu pe fapte, puteţi să vă manifestaţi ca atare. Este pentru prima dată când, ca parlamentar, nu am dreptul să-mi susţin nişte amendamente". Dintre amendamentele acceptate, trei vizează proiecte de cercetare, unul se referă la titularizare, un altul prevede degrevarea directorilor de grădiniţe de funcţia didactică, şi un amendament vizează achiziţia de microbuze şi autobuze pentru şcoli.