Facilităţile pentru elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic fac ca această formă de învăţământ să redevină atractivă pentru tineri.
În această săptămână senatorii au decis că elevii din învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani pot să beneficieze de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare, fiind adoptată (91 de voturi pentru, două abţineri şi un vot împotrivă) propunerea legislativă pentru completarea art.12 din Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale. Forma adoptată iniţial de Camera Deputaţilor stabilea că "elevii din învăţământul profesional şi tehnic beneficiază de masă şi cazare gratuită", dar senatorii au modificat textul actului normativ în Comisia de Învăţământ introducând sintagma "pot beneficia". Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Andea Petru a precizat, pentru Agerpres, că Guvernul susţine această propunere legislativă în forma amendată de Comisie şi a explicat că prin acest act normativ "autorităţile locale nu au obligaţia, ci dreptul să acorde din fonduri proprii o astfel de finanţare". "Prin această iniţiativă legislativă se creează un cadru juridic necesar pentru autorităţile locale în aşa fel să poată să finanţeze şcolile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesionişti", a explicat preşedintele Comisiei de învăţâmânt din Senat, Ecaterina Andronescu.
Toamna trecută, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a Legii Educaţiei Naţionale privind dezvoltarea învăţământului profesional-dual. Potrivit noilor reglementări, organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Învăţământul dual se organizează pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu de zece clase. Învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare. Trebuie precizat că la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare.
Devine tot mai evident că învăţământul profesional şi tehnic - în comparaţie cu absolvirea a 12 clase fără obţinerea diplomei de Bacalaureat - reprezintă o şansă de integrare mult mai rapidă pe piaţa muncii pentru tineri.