INVENŢII PE PĂMÂNT ROMÂNESC Letonul Belakovs coboară nanotehnologia la costuri populare

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 28 ianuarie 2013

Voldemars Belakovs a absolvit Institutul de Fizică "P.N. Lebedev" al Academiei de Ştiinţe din Moscova. În anii '90, după încheierea Războiului Rece, domnia sa a părăsit Moscova şi a devenit unul dintre cercetătorii acreditaţi ai NASA (Agenţia Spaţială a Statelor Unite).

Voldemars Belakovs a absolvit Institutul de Fizică "P.N. Lebedev" al Academiei de Ştiinţe din Moscova. În anii '90, după încheierea Războiului Rece, domnia sa a părăsit Moscova şi a devenit unul dintre cercetătorii acreditaţi ai NASA (Agenţia Spaţială a Statelor Unite).

Există şansa ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, diagnosticul şi tratamentul multor afecţiuni grave, printre care şi cancerul, să fie mult mai eficiente, dar şi accesibile categoriilor largi de pacienţi, datorită invenţiei fizicianului leton Voldemars Belakovs, stabilit în România, a cărui tehnologie, aplicată şi dezvoltată în domeniul medical, poate conduce la perfectarea unor tratamente revoluţionare, cu costuri mult mai scăzute decât cele din prezent.

Invenţia fizicianului leton poate fi adaptată şi dezvoltată în mai multe industrii, precum prelucrarea metalelor sau cea spaţială. Această invenţie se adaugă celei de recuperare, în proporţie de 100%, a metalelor din deşeurile electronice, şi celeilalte despre care "BURSA" a relatat, cu doi ani în urmă, de extragere a metalelor din minereu (inclusiv aurul), fără intervenţie chimică, fără cianuri, curat, ecologic, prin proces fizic.

O aplicaţie în domeniul nanotehnicii şi recuperarea metalelor din deşeurile electronice în proporţie de 100% sunt noile invenţii ale fizicianului de origine letonă Voldemars Belakovs, care a brevetat, în urmă cu doi ani, o tehnologie revoluţionară, ecologică, de extragere a metalelor preţioase fără cianuri.

Domnia sa ne-a explicat, într-un interviu, că a perfectat o metodă ieftină, rapidă şi simplă, care duce nanotehnologia într-o nouă etapă de dezvoltare, cu beneficii pentru multe domenii industriale, dar şi pentru medicină.

Nanotehnologia este ansamblul de tehnici pentru producerea, manipu­ larea şi utilizarea obiectelor şi materialelor la scară nanometrică. Nanotehnologia presupune manipularea directă a moleculelor şi atomilor care formea­ ză materia, abilitatea de a lucra la nivel molecular, atom cu atom, pentru a crea, de la acest nivel în sus, structuri mai mari, cu o nouă organizare moleculară.

Voldemars Belakovs ne-a spus că metoda sa de producere a nanopudrelor şi a izotopilor la nivel de nanopudră aşteaptă publicarea brevetului, domnia sa primind deja un răs­ puns favorabil de la Geneva.

La nivel global, nanotehnologia este, încă, la nivel experimental, neatingându-se niveluri de producţie în masă a nanomaterialelor.

Invenţia lui Voldemars Belakovs reduce cu 50% costurile de producere a nanomaterialelor, facilitând producţia de masă.

Tehnologia de producere a nanopudrelor va avea, potrivit lui Voldemars Belakovs, un impact major în domeniul industriei, medicinei sau al cercetării spaţiale. Fizicianul leton ne-a precizat că în medicină, tehnologia facilitează, din punctul de vedere al costurilor şi al eficienţei rezultatelor, realizarea unor dispozitive, substanţe şi structuri precum şi a unor metode de investigaţie ce ţin de medicina nucleară. Astfel, pot fi create medicamente "inteligente şi selective", după cum le-a numit domnia sa. De exemplu, poate fi fabricată, mai ieftin şi mai rapid, o pilulă care să trateze cu succes tumorile, la un cost accesibil unei categorii mult mai largi de pacienţi.

În industrie, tehnologia de producere a nanopudrelor permite crearea şi dezvoltarea industrială a unor materiale "inteligente", cu proprietăţi de rezistenţă şi eficienţă ridicate. Pot fi dezvoltate materiale cu proprietăţi speciale pentru industria spaţială, precum şi surse de energie "inteligente" şi eficiente în cercetarea spaţială, dezvoltarea sateliţilor şi a preluării şi prelucrării probelor din spaţiu.

Metalele, recuperate integral din deşeurile electronice

Pornind de la tehnologia pe care a inventat-o pentru extragerea metalelor preţioase, fizicianul leton a dezvoltat o aplicaţie care permite recuperarea metalelor din deşeurile electronice în proporţie de 100%. Voldemars Belakovs ne-a explicat: "Am găsit o soluţie prin care să recuperez integral toate materialele din aceste deşeuri electronice. Am găsit procesul reversibil. Sunt miliarde de tone de deşeuri în lume, care pot fi dezintegrate 100% ecologic cu această aplicaţie. De această tehnologie sunt interesate companii puternice din China şi Franţa".

Extragerea metalelor preţioase, fără cianuri

În urmă cu doi ani, ziarul "BURSA" a prezentat, în exclusivitate, invenţia fizicianului leton Voldemars Belakovs, privind extragerea metalelor preţioase fără cianuri.

Voldemars Belakovs îl are ca partener pe omul de afaceri român Nicolae Costache, pe care l-a cunoscut în Sierra Leone. Acolo, investitorul român are afaceri în domeniul minier.

În Sierra Leone, cei doi au început să testeze tehnologia de extragere a metalelor preţioase fără cianuri, după care au continuat în România, lângă Sibiu.

Voldemars Belakovs ne-a mărturisit: "Sunt îndrăgostit de România şi m-am stabilit aici în urmă cu doi ani. Locuiesc la Sibiu, unde vreau să facem un centru de cercetare pentru tehnologii noi şi invenţii. Am făcut sute de invenţii până acum".

Voldemars Belakovs ne-a spus că există interes din partea unor companii mari miniere şi din partea unor state pentru această tehnologie, dar că, din păcate, până acum, aceasta nu a fost valorificată.

Fizicianul ne-a declarat: "O parte din companiile mari care se ocupă cu extragerea aurului sunt implicate şi în afacerile din industria tehnologiilor pe bază de cianuri. Sunt şi firme care se ocupă doar cu extracţia aurului. Acestea manifestă mai mult interes. În plus, oamenii de afaceri sunt foarte prudenţi când investesc în invenţii şi tehnologii noi. Ei cer, înainte de a investi, multe detalii care ţin de secretul invenţiei, de patent. Este foarte greu să intri într-un astfel de parteneriat fără să nu existe riscul de a-ţi fi furat patentul. Dar sunt state şi oameni de afaceri care înţeleg să respecte secretul unei invenţii şi cu care suntem în prezent în negocieri".

Deşi au promis, autorităţile române nu au venit, deocamdată, la Sibiu ca să viziteze centrul experimental şi ca să evalueze beneficiile acestei tehnologii.

Nici Roşia Montană Gold Corporation, compania care doreşte să extragă aurul de la Roşia Montană, nu a cercetat, până în prezent, noua metodă, deşi proiectul este blocat de peste 10 ani, tocmai din cauza controverselor pe marginea tehnologiei de extracţie pe bază de cianuri.

Invenţia fizicianului leton privind extragerea ecologică a metalelor preţioase a fost înregistrată la Oficiul de brevete de la Geneva şi publicată, pe 8 decembrie 2011, de către World Intellectual Property Organization (WIPO). Voldemars Belakovs şi Nicolae Costache au construit, în apropierea Sibiului, o maşină pilot la scară semi-industrială, care să pună în practică principiile tehnologice ale acestei invenţii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 1. Autorii opiniilor sunt si ei inventatori. Cunosc tehnologiile de obtinere a pudrelor nanometrice. In vid sau prin metode electrochimice. Nu ii intereseaza aspectele medicale ale nanotehnologiilor. 2. Cum orice inventie ,atunci cand este brevetata trebuie sa aiba o bibliografie de referinta,in cazul de fata este curios faptul ca in domeniul aplicatiilor miniere ,de extragere a metalelor pretioase prin procedee asa zis nanotehnologice la niste brevete romanesti antedecembriste ,testate in exterior sau in laborator. Brevetele respective vizau faramitarea rocii la nivel de pulbere extrem de fina si selectarea componentelor de densitate diferita prin metode specifice..Tehnologia respectiva a testat utilajul respectiv pe roci diferite . 3.Utilajul respectiv,care este portabil , dar are o constructie speciala, a testat si marmora de Ruschita pe care a taiat-o sau pulverizat-o ,dupa cum cereau necesitatile proiectului.Instalatia-recte utilajul pentru pulverizare foarte fina- este operational si reproductibil. Atat am avut de opinat .

    1. Din interviu, rezulta ca tehnologia pentru nanopudre si tehnologia de extragere a metalelor sint doua inventii diferite.

      Aplicatia medicala a nanopudrelor este doar o exemplificare a utilitatii inventiei respective, aplicatie cu care Belakovs nu pare sa aiba vreo legatura (el este fizician). 

      Make,este foarte bine ca ati publicat acest interviu..Din ratiuni de spatiu nu pot da detalii asupra ,sa zicem hobby, al celor doi. Fiti siguri ca totul este adevarat. Unul dintre noi a fost universitar, celalalt altceva ,dar tot inginer. Unul are in continuare mai multe inventii la OSIM , altul isi pregateste tehnologia proprie pentru continuarea unor aplicatii a ceea ce a inventat ,construit si experimentat inainte de anul 1989.De aici si cuplarea celor doua nume.Daca vor apare noutati ,in cel priveste pe S.I. sau G.B.

      veti fi primii care veti sti ,direct. 

      Multumesc!

    si atunci nenorocitii astia de ce tin cu tot dinadinsul sa ne transforme muntii in depozite de cianuri?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb