Invesco: Geopolitica devine principala îngrijorare pentru băncile centrale şi fondurile suverane

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august

Invesco: Geopolitica devine principala îngrijorare pentru băncile centrale şi fondurile suverane

English Version

Într-un an în care peste patru miliarde de persoane sunt eligibile să voteze la alegerile ce au loc la nivel global, preocupările geopolitice au apărut ca principală îngrijorare pentru băncile centrale şi fondurile suverane, conform unui raport întocmit de compania de administrare a activelor Invesco, publicat de Forumul Economic Mondial (WEF). Analiza arată că peisajul politic din ce în ce mai polarizat şi fragmentat a depăşit inflaţia ca principal factor de risc pentru aceste instituţii.

Tendinţele evidenţiate în studiul citat, denumit Global Sovereign Asset Management 2024, reflectă o lume din ce în ce mai complexă şi mai incertă pentru băncile centrale şi fondurile suverane, 83% dintre respondenţi considerând tensiunile geopolitice drept principal risc pentru creşterea economică globală, anul viitor, iar 73% - inflaţia ridicată şi înăsprirea politicii monetare. Privind spre următorul deceniu, 86% dintre participanţii la sondaj identifică fragmentarea geopolitică în creştere şi protecţionismul ca fiind cea mai importantă ameninţare pe termen lung.

Conform sondajului, conflictele în curs din Ucraina şi Orientul Mijlociu, tensiunile dintre marile puteri, inclusiv SUA şi China, şi incertitudinea din jurul rezultatului alegerilor din 2024 determină această concentrare sporită asupra riscurilor geopolitice.

Băncile centrale îşi consolidează şi diversifică rezervele

Ca răspuns la aceste provocări, băncile centrale îşi consolidează şi îşi diversifică rezervele. Mai bine de jumătate dintre acestea (53%) plănuiesc să-şi mărească volumul rezervelor în următorii doi ani, în timp ce 52% intenţionează să îşi diversifice şi mai mult deţinerile, potrivit sondajului citat. Această strategie îşi propune să creeze un tampon împotriva potenţialelor şocuri şi să asigure resurse suficiente pentru intervenţii în cazul perturbărilor de pe piaţă.

Studiul Invesco subliniază, de asemenea, o orientare în creştere către aur şi activele pieţelor emergente ca mijloc de diversificare pentru băncile centrale şi fondurile suverane. Astfel, aurul a devenit mai atractiv pentru 56% dintre respondenţi, în timp ce alocările către pieţele emergente se preconizează că vor creşte semnificativ în următorii cinci ani.

Pe măsură ce investitorii suverani se adaptează la acest peisaj în schimbare, strategiile lor reflectă un echilibru fin între gestionarea riscurilor geopolitice imediate şi poziţionarea pentru stabilitate şi creştere pe termen lung.

Nicio soluţie rapidă pentru incertitudinile globale

Instabilităţile sociale şi economice care decurg din tensiunile geopolitice vor persista în viitor.

Raportul Global Riscs 2024 al Forumului Economic Mondial a evidenţiat că două treimi dintre respondenţii sondajului de percepţie a riscurilor din acest an au considerat că "o ordine multipolară va domina în următorii zece ani, pe măsură ce puterile mijlocii şi mari stabilesc şi impun - dar şi contestă - regulile şi normele actuale".

Sondajul a constatat că 54% dintre respondenţi se aşteaptă la un grad de instabilitate şi un risc moderat de catastrofe globale în următorii doi ani. Alţi 30% prevăd condiţii şi mai tumultoase în aceeaşi perioadă. Privind mai departe, către orizontul de zece ani, perspectivele devin mult mai pesimiste, aproape două treimi dintre cei chestionaţi anticipând circumstanţe "furtunoase sau turbulente".

Strategii pentru revenirea la o ordine mai stabilă

Pe lângă faptul că evidenţiază tensiunile geopolitice şi natura polarizată a discursului politic global, Raportul Riscurilor Globale stabileşte o serie de strategii, de la stat-naţiune la individ, pentru o revenire la o ordine mai stabilă.

Colaborarea transfrontalieră la scară largă va fi crucială în caz de conflicte armate între naţiuni sau alte ameninţări la adresa securităţii şi prosperităţii umane, notează sursa citată. În plus, investiţiile şi reglementările localizate pot fi utilizate pentru a atenua riscurile previzibile, atât sectorul public, cât şi cel privat jucând roluri cruciale, se arată în raport.

Când se confruntă cu provocări la scară globală, acţiunile individuale pot părea nesemnificative. Dar, raportul subliniază că, realizate împreună, acţiunile mici pot reduce semnificativ riscurile globale.

Următorul deceniu va aduce schimbări fără precedent, testându-ne adaptabilitatea, conchide sursa citată, subliniind că eforturile actuale de a aborda riscurile globale pot genera un rezultat pozitiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb