INVESTIGATIE La Hezbollah acasă vin bani din piaţa noastră de capital (II)

Mihai Antonescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2019

La Hezbollah acasă vin bani din piaţa noastră de capital (II)

În numărul de ieri al ZIARULUI BURSA v-am desenat profilul lui Najib El Lakis, mastermind-ul jocurilor de-a SIF-urile, important agent al mişcărilor strategice de pe piaţa financiară românească.

Astăzi, vom întrerupe seria de dezvăluiri necesare înţelegerii acestui personaj pentru a vă arăta cum s-a constituit grupul de control şi care sunt persepectivele şi prognozele următoarelor mişcări.

În egală măsură, nu rataţi numărul de luni, pentru a trage, împreună cu noi, concluzii importante!

Mihai Antonescu

Hronicul devenirii micului imperiu banato-crişano-muntenesc, pilde de învăţătură în războiale ce se anunţă şi în viitor, şi pe alte tărâmuri

SIF 5, Oltenia, e controlată din 1996 de patriarhul Tudor Ciurezu. Mai direct, mai indirect, mai pe faţă, mai pe dos.

Ciurezu, Preşedinte al Consiliului de Administraţie, reales în 2017, are un pachet mărişor de acţiuni la SIF 5, cam 1,5 milioane, ceea ce înseamnă, fizic, o deţinere de 2,5 milioane lei, ceea ce îl face cel mai bogat dintre preşedinţii celor cinci societăţi de investiţii. Bogăţie care reiese din averea constituită din acţiuni domestice la SIF, desigur. (Notă: datele la care am avut acces sunt mai vechi, între timp, Tudor Ciurezu a mai cumpărat titluri SIF 5, iar valoarea acestora a mai cres­cut.)

Cel mai sărac preşedinte de CA de SIF e Bogdan Drăgoi, şeful SIF 1 Banat-Crişana.

SIF 1, în schimb, e cel mai aventuros actor din familia celor cinci fraţi zămisliţi de tranziţia românească.

SIF Banat-Crişana controlează SIF 4 Muntenia, prin SAI Muntenia Invest, firma care o administrează, poziţie pe care a câştigat-o, proverbial, atunci când alte două tabere s-au luptat pentru aceeaşi miză.

Eroul acelei conflagraţii, pacificatorul Dragoş Bîlteanu, cel care a pus capăt, în beneficiu propriu, sterilului şi costisitorului conflict animat în 2012 de Filimon şi Hoinaru, pe de-o parte, şi de Iaciu şi Juravle, pe de alta a frontului, a intrat atunci triumfal în cercul privilegiat al făcătorilor şi desfăcătorilor de destine mobiliare. Părea de neoprit.

A fost oprit de DIICOT, în decembrie 2014, şi dus într-un loc în care orice manipulare de fonduri se face pe cartelă, orice achiziţie se discută la chioşcul autorizat şi comunicarea e îngrădită de autorităţi, în limitele unor drepturi apreciate ca inalienabile.

Dragoş-George Bîlteanu şi Najib El Lakis, artizanii măririi şi expansiunii Societăţii de Investiţii Banat-Crişana, au fost reţinuţi în luna decembrie a anului 2014, arestaţi mai apoi, păstraţi în detenţie preventivă până în aprilie 2015, apoi trecuţi în arest la domiciliu, iar mai apoi puşi în libertate sub control judiciar.

ASF a retras avizele celor doi inculpaţi, acuzaţi de o sumă de fapte descrise şi pedepsite de Codul Penal, avize necesare îndeplinirii sarcinilor funcţiei de administrator al SIF 1 Banat-Crişana.

Mult timp după retragerea avizului de către ASF, Najib El Lakis a rămas consilier al preşedintelui CA al SIF Banat-Crişana, lucru certificat şi de site-ul oficial al societăţii. De ce a avut nevoie Preşedintele, absolvent magna cum laude al unor înalte studii de specialitate, fost Ministru de Finanţe, de sfaturile unui om care a lucrat şapte ani la un SRL arăbesc de import şi comerţ? Mister...

SIF 1 este condus de Bogdan Drăgoi, un tânăr şi talentat finanţist, pregătit într-un reputat sistem de învăţământ, cu un CV impunător, fost Ministru de Finanţe, antreprenor cu certe calităţi profesionale.

Bogdan Drăgoi este fiul generalului în rezervă Dan Drăgoi, fost Secretar de Stat la Ministerul Economiei şi Industriilor în guvernele Roman şi Stolojan. Dan Drăgoi a fost partener de afaceri al generalului Victor Athanasie Stănculescu şi mai apoi reprezentant în România al intereselor grupului Balli.

Bogdan Drăgoi a studiat la Boston şi a avut prima slujbă în Marea Britanie, la compania Inquam Ltd.

Balli a lucrat în România cu Sidex Galaţi, Comvex SA Constanţa, direct sau prin platforme intermediare. Dan Drăgoi a fost director la firmele Sidex International Ltd (Londra) şi Dundee Ltd (Dublin).

Inquam a intrat în România în afacerea Telemobil, dezvoltatorul serviciului de telefonie Zappmobile. Inquam, controlată de familia premierului libanez de la acea dată, Rafik Hariri. Inquam a preluat participaţia la proiectul Zapp de la Balli.

(Câteva precizări care se impun în legătură cu Hariri şi Zappmobile:

1. Rafik Hariri a obţinut un contract de la Pentagon pentru a testa în mediu urban, în serviciu civil, un sistem militar de telecomunicaţii dezvoltat în timpul Primului Război din Golf.

2. Consumatorul român n-a fost niciodată prevenit. În mod normal, abonaţii Zapp au participat la nişte teste pentru a ajuta dezvoltarea unei tehnologii noi şi ar fi trebuit să fie, în mod echitabil, remuneraţi, nu taxaţi ca utilizatori. Firma lui Hariri a încasat bani de două ori, o dată de la americani, în mod corect, negociat şi perfectat contractual, a doua oară necuvenit, abuziv, de la publicul român.

3. Hariri s-a folosit de o sumă de agenţi de influenţă români pentru a intra pe piaţă la noi, dar nu a avut încredere să le încredinţeze acestora administrarea afacerii. A deplasat un reprezentant direct, personal, al intereselor sale, în persoana lui Mohamed Hassan.

4. Rafik Hariri a vizitat România în 18 martie 2002. S-a întâlnit cu Adrian Năstase.

5. Fără legătură cu escapadele comerciale din ţara noastră, Rafik Hariri a fost asasinat pe 14 februarie 2005, de către, spun diverse surse, Siria, Hezbollah sau Statul Israel. Cert e că, imediat după moartea lui Hariri, Republica Arabă Siriană a retras trupele din Liban, după o ocupaţie care dura din 1976.)

Bogdan Drăgoi n-a fost securist, n-a fost colaborator al regimului de tristă amintire, n-a fost amestecat în treburile oculte ale serviciilor secrete. La Revoluţie avea 9 ani. A învăţat bine. Şi-a construit o carieră.

La SIF a ajuns printr-o înţelegere între Dragoş Bîlteanu, fiul lui Gheorghe Bîlteanu, fondatorul Romenergo şi fost lucrător special al aparatului de Stat pe vremea vechiului regim, Najib El Lakis, fost şi el colaborator al sistemului în epoca de tristă amintire, şi în cea de mai veselă amintire, aşa cum vom vedea, şi tatăl său, Dan Drăgoi.

Cum plănuieşte SIF 1 cucerirea SIF 5

SIF 5 Oltenia, condus de eternul Tudor Ciurezu, s-a mai confruntat cu tentative de puci, cu zaveri, cu băgatul nasului în oală de către feluriţi cetăţeni, cum ar fi Florin Pogonaru, care ar fi încercat la un moment dat schimbarea conducerii, Gheorghe Iaciu, deţinător a 3% din societate, la un alt moment dat, concertat cu fondurile ING, care voia dividende mai mari. Ciurezu a avut de tras şi după unele belele şi carenţe de imagine ale decorativului preşedinte Dinel Staicu, în vremea când el era, oficial, vicepreşedinte. Ciurezu le-a dus pe toate, a rămas vrednic cârmaci prin toate stihiile.

Ciurezu a fost ultimul care a înstrăinat participaţia la BCR, anul trecut, contra a 140 de milioane de euro, cea mai mare tranzacţie din istoria SIF-urilor. A căpătat de la Erste cu circa 28% mai mult decât celelalte societăţi de investiţii, unde mai pui că a încasat bani lichizi şi nu alte participaţii, ca ceilalţi vânzători.

Ciurezu şi Fercală sunt criticii introducerii standardelor IFRS, în vreme ce Drăgoi, un exemplu la întâmplare, a salutat măsura.

Ciurezu e considerat conservator şi vulnerabil.

Asta îl face ţinta expansionismului omologilor lui mai tineri. Nu cu mult mai tineri pentru că, aşa cum vom arăta, preluarea controlului asupra SIF Oltenia nu e ideea lui Bogdan Drăgoi sau a unora din generaţia lui.

Faptele sunt următoarele:

În şedinţele de tranzacţionare din 7 şi 8 martie, SIF Banat-Crişana a achiziţionat un număr de 5287 de acţiuni SIF Oltenia şi a ajuns, împreună cu SIF Muntenia pe care o adminis­trează, la o deţinere de 5% din capitalul SIF 5.

Pragul permite SIF 1 să ceară Consiliului de Administraţie al SIF 5 convocarea unei adunări generale extraordinare a acţionarilor, AGEA pe care ar fi dorit-o să se desfăşoare concomitent cu Adunarea Generală Ordinară fixată în data de 25 aprilie.

Propunerile exprese pentru AGEA sunt: reducerea numărului membrilor CA, de la şapte la cinci, reducerea puterilor CA şi ale directorilor (general şi adjunct), înfiinţarea unui Comitet de Investiţii, care să aprobe tranzacţille peste un anumit prag. Asta ar conduce, se speră, la alegeri anticipate, cât mai curând.

Pentru a reuşi puciul care să-i ia controlul lui Tudor Ciurezu şi echipei sale, SIF 1 şi SIF 4 contează probabil pe sprijinul fondurilor de inves­tiţii Swiss Capital şi SAI Broker, în principal, dar şi pe posibila atragere a altor grupuri, cum ar fi fondurile ING sau grupul SIF 2 Moldova - Cos­tel Ciocea - Claudiu Doroş etc. Poate şi pe cel al unor acţionari mai mici, nemulţumiţi de valoarea dividendului şi de randamentul acţiunilor sau pe simpatii şi antipatii independente de logica financiară.

Între timp, nici Ciurezu nu stă cu mâinile-n sân. SIF 5 a depăşit, cică neintenţionat, pragul de deţinere de 5% la SIF 1, a revenit la limitele legale în 1 aprilie, ceea ce îl aduce pe Ciurezu în poziţia de a formula şi el o cerere asemănătoare. Pe 20 martie, SIF Oltenia a anunţat propunerea de dividend, mai mare decât aşteptările pieţei. SIF 5 a înfiinţat şi un Comitet de Politici Investiţionale, în spiritul cererii SIF 1, în care a numit trei administratori neexecutivi ai săi, oameni din echipa Ciurezu. În 22 martie, Oltenia a informat că a aprobat efectuarea convocării, organizării şi desfăşurării AGEA solicitată de către acţionarii SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA, în termenul legal de 60 de zile de la data înregistrării cererii.

SIF 5 Oltenia a anunţat, în data de 3 aprilie a.c. convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor pentru data de 9 mai 2019.

Convocatorul conţine şi propunerea SIF 5 pentru componenţa secretariatului de şedinţă şi comisia de numărare a voturilor.

Nu s-au făcut modificări la propunerile înaintate de SIF 1- SIF 4 dar, în plus faţă de punctele propuse în cerere, s-a anunţat supunerea la vot a unui program de răscumpărare pentru 30 de milioane de acţiuni proprii la preţul de 2,75 lei per titlu. (Până acum răscumpărările s-au făcut la 2,50... Preţul curent al acţiunilor e undeva la 2,10...)

Prima confruntare pe teren, fizic, va avea loc la AGA SIF 5 din 25 aprilie.

Între timp, ambele tabere se înarmează şi curtează potenţiali aliaţi.

Toată lumea face calcule.

Lupii tineri şi mamuţii, dinozaurii şi tigrii cu dinţi de sabie din spatele lor

Când Dragoş Bîlteanu a intrat sub reflectoarele lumii mari, publicul larg habar n-avea cine e. Presa vulgară îl descria drept "Soţul Cristinei Rus". Cea mai nedeclarat adresată vulgului îl desena mai puţin monden, dar, orişicât, admitea că, la o adică, e o apariţie uşor exotică, un nou venit de o surprinzătoare anvergură în peisajul dominat de bătrânii înţelepţi moşteniţi de la o orânduire anterioară.

Când Bogdan Drăgoi a fost nominalizat ministru, în echipa lui Mihai Răzvan Ungureanu, Traian Băsescu a afirmat:

"În echipa premierului se află numai miniştri care la Revoluţie aveau între 11 şi 21 de ani. (B.D. avea 9. Băse mai bea...) Este probabil cel mai puternic semnal al faptului că a venit timpul schimbării."

( Notă: MRU, născut în 1968, avea 21 de ani la Revoluţie. În decembrie 2007, când a fost numit la conducerea SIE, avea 39. În 2012, când a fost desemnat premier, avea 43. Vârsta perfectă pentru a prelua ştafeta, fix la timpul schimbării, vorba lui Băse, în toate cele trei momente.)

Dan Drăgoi a fost, de la trecerea în rezervă, asociat cu o grămadă de nume sonore: Virgil Măgureanu, Bogdan Ionescu, Vlad Soare, Cris­tian Vlaicu, Azad Khosro. E prieten cu Videanu, a fost mâna dreaptă a lui Athanasie Stănculescu.

Tineri, batrâni, oamenii cu dare de mână şi calităţi antreprenoriale se întâlnesc la răscrucile drumurilor comerciale ale prezentului.

Aşa cum, se ştie, în spatele fiecărui mare bărbat stă o femeie puternică, şi în spatele fiecărui tânăr tehnocrat român stă un bătrân părinte, călit în vremuri grele, care a acumulat o nepreţuită experienţă şi un important cerc de cunoştinţe influente.

Ei, prăpastia dintre generaţii, vidul de vârstă intermediară, necesară ca liant, ca factor de tranzit între mentalităţi, astfel ca orice iniţiativă să curgă lin, într-un sens sau în altul, aduce în peisaj oameni de etate mijlocie, din alte medii şi culturi, bineveniţi pentru a da culoare şi pricepere de altă factură oricărei întreprinderi a comunităţii de afaceri şi interese.

Între tinerii aducători ai schimbării sociale evocate de Băsescu şi onorabilii lor părinţi, generalii, funcţionarii, patrioţii tranziţiei, primii - cos­mopoliţi, umblaţi, şcoliţi prin străinătăţuri, ceilalţi - pătrunşi de spiritul naţional, rumeniţi la văpaia unui trecut ev aprins, a apărut, iată, un străin de loc, un misterios afacerist de 50 de ani, un pion esenţial în jocul complicat al pieţei de capital.

Najib El Lakis nu e nici lup tânăr, nici dinozaur al mezozoicului comunist, nici mamut lânos, inert, covârşit de propria-i talie. El e tigrul cu dinţi de sabie, uşor anacronic, totuşi recog­noscibil, asemănător altor specii ale prezentului, dinamic, vorace, compensând lipsa de gabarit cu o velocitate pisicească şi o răbdare perversă specific biotopurilor cu climă caldă.

Lakis este personajul principal al tuturor poveştilor despre SIF-uri, al măreţei saga ce, pierzând şirul enumerării falşilor eroi, figuranţi telegenici, uneori convinşi ei înşişi de rolul determinant pe care se amăgesc că l-au căpătat în istorie, îl uită pe el, creierul întreprinderilor şi protagonistul discret al naraţiunii, undeva într-o comodă obscuritate.

(Va urma)

Mulţumiri speciale nemaipomenitei mele colaboratoare, Ruxandra Precupeţu, prietenului meu, avocatul Florin Ştiolică, unor prieteni nenumiţi din structurile speciale a patru state, lui Sultan Abu Alaynen.

Mulţumiri, pentru tot ceea ce sunt eu acum, pentru ceea ce am învăţat şi am înţeles despre Lumea Arabă, despre politica mediu-orientală, despre Ba'athism şi Islam.

Marelui meu prieten dispărut, Crăciun Ionescu.

Celui mai bun prieten al meu, Dr. Ahmed Mazhar Nakechbandi.

Opinia Cititorului ( 61 )

  1. Ma rog, o fi si asta o metoda de clickbait... compilezi google, mult google si iar google, dramatizezi, pui intr-o forma mai lirica si anunti "mari dezvaluiri". Dupa care revii in comentarii, dar spre finalul zilei, asa, cand nu mai urmareste nimeni, si negi prudent insasi esenta materialului al carui semnatar esti. Deci unde e stirea? Unde e dezvaluirea?

    1. Cind veti fi terminat lectura intregului material, duminica spre luni noapte, daca veti fi sincer cu propria persoana, veti putea recunoaste ca sinteti mai bogat cu 3-4 informatii extrem de utile. Si nu la indemina oricui, ca, daca nu scormoneam eu dupa ele, ramineau ingropate vreme de cine stie cite generatii. Ca ins alfabetizat de moda veche, poate un pic grafoman si, desigur, indragostit de stil, simt nevoia de a prezenta o suma de fapte si aspecte, sintetic, astfel incit concluziile sa vina lin si textul sa fie digerabil. Ce voiati, sa redactez cu "soc" si "groaza", in tiparele serbede si ridicole ale prezentului? Dezvaluiri inghesuite intr-o ininteligibila jumatate de pagina?

      Mie mi-a placut. Asaza lucrurile, ordonat. Se simte dezvaluirea in partea a treia. Dar e utila partea a doua in economia constructiei. Si macar face treaba buna, nu trebuie sa ne mai chinuim noi pe google...

      Aham. Deci doar daca voi fi sincer cu propria persoana voi concluziona ca sunt mai bogat cu 3-4 informatii, da? Adica trebuie introspectie serioasa, poate si un pic de yoga, o stare tantrica, asa? Domnu Antonescu, in era Rise Project si altele asemenea, jurnalismul nu se mai face ca pe vremea lui Diaconescu. Si nici banii nu se mai fac la fel:))

      Daca dupa dumneavoastra Rise Project a facut epoca, atunci cu adevarat va este greu sa urmariti o realizare jurnalistica alfabetizata.

      Introspectia nu e necesara. Doar incercarea, pentru unii titanica, de a nu nega evidenta. Era Rise Project nu-i aceeasi era cu alea - Evenimentul Zilei, CJI, CRJI, GIP, Luju si cite si mai cite? Daca am contabiliza toate marile lor bombe, la gramada, si le-am numara pe ale mele, ca lup singuratic, e drept, mai longeviv in cring decit toate turmele astea, care credeti ca ar fi scorul? Banii nu se mai fac la fel, e adevarat, dar nu Diaconescu e eroul istoric al lovelelor lesnicioase... Easy money se faceau cind intrat in banca sa iei un dolar cu 35 de lei si ieseai afara si-l vindeai cu 200, sau cind luai un certificat cu un pol si te improprietareai cu zece, sau cind cumparai un drept litigios si te umpleai de actiuni FP. Nu presa e cea mai zemoasa para malaiata din areal.

      Haideti, e ridicol, daca puneti egal intre Rise Project si luju e clar care e pozitia si intentia, asa ca n-avem ce sa discutam pe tema asta (apropos de negarea evidentei, da?). Deci care e evidenta? Ca toti avem un trecut, o familie, parinti, un loc al nasterii, chiar daca nu-l dezvaluim:))? Ca cineva, luand aceste informatii si amestecandu-le (neaparat cu rea credinta), ne poate transforma pe oricare dintre noi in infractori, teroristi, imorali, santajisti? Adica pe bune, stiti ce material as scrie eu, pornind de la faptul ca sunteti "editorialist Sputnik.md" (ceea ce oricum spune fooooarte multe despre dumneavoastra)?? Domnu Antonescu, nici fake news ul nu mai este ce era:)))

      Imi place ca rascoliti dupa mine prin meandrele virtualului, inseamna ca am atins un punct nevralgic. Imi displace ca trebuie sa sapati dupa informatie, speram ca se stie deja de ceva vreme cine sint... Cind te cramponezi de primul indiciu, gasit din intimplare, e ca atunci cind iei o carte din biblioteca si incerci sa-ti faci o idee de cum arata biblioteca. Ceea ce imi da mie o idee despre cum sinteti.

      Am dat un exemplu aleatoriu in ceea ce va priveste, as fi putut sa vorbesc despre altele, mai rele. Va cunosc pur intamplator CV ul, desi nici nu ma ajuta, nici nu ma pasioneaza, nici nu sunteti, cu tot respectul, un personaj din categoria must-know, beware, ceva. Constat insa o chestie: traiti intr-o bula, in care sunteti extrem de important, urmarit, citit, controversat, interesant. Va alimentati singur cu himere, despre cat de valoros si periculos sunteti, despre cata teama si eventual respect inspirati:) Vorbiti singur, de multe ori, inventati probleme, fani, aprecieri, multumiri sau amenintari la adresa dvs. Sunteti, cum sa va zic... COMPLETELY DELUSIONAL:)))

      Ma simt expus, vulnerabil, nud. Mi-ati spus verde-n fata realitatile pe care le refuzam cu indirjire. Ma gindesc sa ma sinucid. Destul cit am turmentat lumea cu un cabotinism auto indus! Atit de patrunzatoare observatie, atit de mestesugit exprimat diagnostic incit lama de otel a fiecarul cuvint a penetrat cuirasa-mi de amagiri, de sofisme, de refulari. Deja o himera cred ca m-a muscat de degetul mic!

      E periculos, eu il cunosc. Tocmai ca e nebun si nu pare ca-i pasa. Dar, trebuie sa recunosti ca nu e prost si ca scrie bine. Toti suntem un pic sariti si frustrati, altfel n-am comenta pe pagini de ziare ziua in amiaza mare.

      Ieri am scris de libanezi, voi ii dadeati cu Dragoi, azi l-am bagat pe Dragoi in ecuatie, voi scrieti de mine, cum sint si cum nu sint... Mai la obiect, cetateni!

    Material pro-Ciurezu, ca se apropie AGA si ii tataie fundul.

    1. Si nu cred ca n-are emotii, meritate. Cred ca in debaraua fiecarui mare mahar autohton e un Pere-Lachaise, un Halloween silentios, pina cind cineva deschide usa, se face curent si zornaie scheletele. Pe de alta parte, mereu, cind il injura presa pe unul, ailalti se bucura. Pina le vine rindul. Dar acuma ce voiati, sa-l las pe Lakis in pace sa nu exulte Ciurezu? Daca il masacram pe oltean ziceati ca o fac pe lire libaneze!

    Mai tineti minte skeciul cu "crastavetele" care face parte din familia cucurbitaceelor si are peste 90%apa? Asa face si acest autor caragialesc. Incepe o idee si, invariabil, ajunge la arabii lui pe care sustine xa ii cunoaste si le stie istoria. Cred ca daca ar avea bani, ar finanta el hezbolahul lui peste prajit. Dar, deocamdata, lapte batut.

    1. Vreau sa ma imbogatesc ca sa ma fac ayatollah, de mic imi doresc sa imi fac o ghereta cu kebab ideologic, sa umblu costumat ca Mazare si sa am un harem de mustacioase sa le asmut pe d-astia ca matale!

    De cand au fost infiintate cele 5 sifuri au fost sifonate de bani si active de cei cere le-au condus din umbra si de fatada. Cele mai mari sifonari au fost facute dupa ce CNVM-ASF prin Ursache a permis achizitiile incrucisate si alte magarii protejand infractorii in detrimentul micului actionar(milioane de actionari). Cum de au fost mutate pe o firma din Cipru active ale SIF1 de sute de milioane de euro fara de a se da dreptul actionarilor SIF1 de a se retrage din SIF1 ? Ce face DIICOT, DNA si SRI ?

    1. Evolutia sifonarii de bani si active de la SIF1 si SIF4 arata ca scara Richter. Odata cu venirea cuplului Bilteanu, descris a fi bland si Najib El Lakis, ca fiind tigros...haha tigrul il urmareste pe bland si la WC...cele doua sifonarii lucreaza cu scadenta exponentiala. Pana acum au plecat, cu performanta sustinere a lui Bogdan Dragoi si umila supunere a lui Nicusor Marian Buica, circa 100 milioane de EUR....Si daca nu-i opreste sau franeaza nimeni operatiunea "transformam active valoroase in gunoaie evaluate just" va demara si la SIF5. Astept continuarea dezvaluiriloe in ciuda replicii taioase si amenintatoare transmisa de avocatii lui Najib El Lakis.

      Nu mi-a taiat nimic. Dreptul la replica e inalienabil, in opinia mea, iar demersul - firesc. Asta nu schimba nimic.

      Asai,racitule ai punctat bine.

      Vreau sa vad daca presa(ziarul bursa) va fi prezenta la sedinta AGA de luni de la SIF 1. 

    Un mare fis..ma scuzati..titlu pompos..fara substanta..Cancan ordinar.

    Ce va mai place sa va dati mare..mare connesseuri..de nimicuri..

    1. Cunoscatorule, vrei sa zici connoisseuri...

      ... connaisseur. Mai modern. Stravechiul "connoisseur", de pe vremea cind se scria "jehan", "maistre", "roy", "connoistre" e un pic pejorativ... Si duce in somaj industria de circumflexe...

    Vrajeala de doi lei. Romane politiste dambovitene. Domnul Antonescu si- a gresit cariera. Nu e ziarist, e nepotul lui Victor Hugo, dar tinand seama de dimensiuni, l-as cataloga mai degraba balzacian.

    1. Apropos, punguta cu doi bani e de Ion Creanga, sau piv3ste popylara?

      piv3ste popylara

      ... sa ma compar, pin volum, cu Druon, Martin du Gard, d-astia... Am vrut sa scriu un hai ku, sau un poem intr-un vers, a la Ion Pillat, dar m-a luat valul...

    E partea mai monotona, luni mergem in Africa si o sa fie mai pasionant. Acuma, nici la Game of Thrones n-o pot tine aia numa-n cavalcade, asedii si zburataceli de dragoni, mai e nevoie de a evalua situatia pentru o buna intelegere...

    1. Prea multe metafore pentru o minte limpede. Suna a halucinatie sau amenintare. Depinde cum gandesti????????

      ...tropii, procedeele figurative la orice nivel, in general, sint pentru minti limpezi. Daca dumneavoastra v-au produs halucinatii, va recomand repaos total, nu mai cititi ca cine stie ce dracu' vi se intimpla...

    E tare materialul, nu te uita in gura astora care te injura, sunt contopistii si laudacii de la Sif 1, Sif 4, Sai Muntenia, functionari de aia care au numar de inventar tatuat pe fund, de i-au preluat astia noi cu cladire cu tot, daca ii da afara nu-si mai gasesc de lucru in veci!

    ... replica e scrisa la persoana a 3-a. Tehnic nici nu e o replica, e un comunicat. Replica e cea pe care interlocutorul o da celui care i s-a adresat, in speta celui care l-a admonestat, celui care s-a referit la el. Adica, daca miine publica unul un text in care zice "Antonescu e un bou!", eu ii scriu si ii spun "Dezmint pe aceasta cale..." Despre Lakis se vorbeste la persoana a treia. Adica sau a inceput el sa vorbeasca despre el ca atare, ca Alain Delon si Jaquen H'ghar, sau e o institutie si purtatorul de cuvint o indica astfel. Sa fie oare Najib El Lakis o institutie?!?

    1. N-a scris-o el, ca nu stie romaneste, n-a avut timp sa invete, in 20 de ani, a scris-o avocatul!

      Normal ca a scris avocatul. Si nici n-a scris rau. Dar, si cerererile catre instante, pe care le redacteaza, natural, tot un avocat, se fac in numele petentului... Domnule Presedinte, subsemnatul Gigel Vasile... bla bla bla bla, Gigel Vasile, prin aparator Mugurel Agrefieroaiei...

    Si-a dat seama si asefeu’ ca Lakis e concertat!:))))

    1. ... ca isi dadea seama oricum.

      La concert lipsesc fondurile Active Plus, OMNITREND, CERTINVEST Actiuni, ,Romanian Strategy Fund, care toate sunt detinute aproape 100% de cupleta SIF1 & SIF4, si care au detineri in proportie de 88% in actiuni de SIF-uri.

      Oare ASF nu stie ca o detinere indirecta de actiuni proprii, anuleaza dreptul de vot al acestora la AGA emitentului, iar detinerile indirecte ale SIF4 la SIF1 prin intermediul fondurilor enumerate trebuie concertate cu actiunile detinute direct de SIF4? 

      De ce nu-i intrebati? Nu esti niciodata prea batrin ca sa inveti!

      Avand in vedere ca SIF 1 administreaza SIF 4 prin SAI Muntenia Invest SA

      SIF 4 are 25.748.176 actiuni la SIF 1 in urma raportului de la 31.12.2018 publicat de cei de la SIF 4, asta inseamna 4,98% din SIF 1. 

      SIF 1 are 40.123.500 actiuni la SIF 4 in urma raportului de la 31.12.2018 publicat de cei de la SIF 1, asta inseamna 4,97% din SIF 4. 

      Alte detineri SIF 1 la data de 31.12.2018 prin care controleaza : 

      SAI MUNTENIA INVEST =40.997.799 lei(99,98% detinere in CS al emitentului) 

      Fondul Inchis de Investitii ACTIVE PLUS =148.826.336 lei(76,42% detinere in CS al emitentului) 

      Fondul Inchis de investitii OMNITREND =21.442.900 lei(63,50% detinere in CS al emitentului) 

      FIA CERTINVEST ACTIUNI =65.165.578 lei(70,19% detinere in CS al emitentului) 

      ROMANIA STRATEGY FUND =27.733.860 lei(50,88% detinere in CS al emitentului) 

      Fondul Inchis de investitii OPTIM INVEST =24.279.838 lei(18,37% detinere in CS al emitentului) 

      Fondul Inchis de investitii STAR VALUE =8.233.455 lei(18,89% detinere in CS al emitentului) 

      La data de 31 decembrie 2018 activul total al Fondului Închis de Investiții Active Plus era reprezentat în 

      principal de acțiuni tranzacționate deținute la SIF-uri 86,11% (31 decembrie 2017: 83,54%), obligațiuni 

      admise la tranzacționare pe o piață reglementată în alt stat membru OPUS-ch artered Issuances SA 

      9,14% (31 decembrie 2017: 10,21%) și de alte valori mobiliare admise la tranzacționare pe o piață din 

      alt stat membru 4,45% (31 decembrie 2017: 6,05%; produse structurate Morgan Stanley&Co cu activ 

      suport acțiuni SIF1, SIF2, SIF4 și Palatino Technologies). 

      La data de 31 decembrie 2018 activele Fondului Închis de Investiții Omnitrend erau reprezentate în 

      principal de acțiuni tranzacționate deținute la SIF Oltenia – 81,5% (31 decembrie 2017: 47,7% - SIF 

      Moldova) și depozite bancare 18,5% (31 decembrie 2017: 48,8%). Plasamentele în active financiare în 

      valută (acțiuni, depozite bancare) reprezintă 0,03% din activele fondului. 

      La data de 31 decembrie 2018 activul total al Fondului de Investiții Alternative de tip deschis 

      Certinvest Acțiuni era reprezentat în principal de acțiuni tranzacționate pe piața internă 91,7%, 

      depozite bancare în lei 5,1% și unități de fond cu o pondere de 3,2% 

      La data de 31 decembrie 2018 activul total al Fondului Închis Romania Strategy Fund era reprezentat 

      în principal de acțiuni tranzacționate deținute la SIF-uri 49,7% și disponibilități curente în lei 50,3%. 

      La data de 31 decembrie 2018 activul total al Fondului Închis de Investiții Optim Invest era reprezentat 

      în principal de acțiuni tranzacționate deținute la SIF-uri 98,3% (31 decembrie 2017: 98,8%), plasamente 

      monetare 0,91% și unități de fond 0,83%. 

      La data de 31 decembrie 2018 activul total al Fondului Închis de Investiții Star Value era reprezentat în 

      principal de acțiuni tranzacționate pe piața internă 83,0%, depozite bancare în lei 16,2% și acțiuni pe 

      piețe externe 0,38% (Erste Bank).

    I-ti aud de aici cum iti urlă mațele de foame antonescu!

    1. Si te asurzeste ghioraitul de devii agramat, bai, De Niro...

    Ep. I: -Silogism 

    El Lakis e nascut in Baalbek, oamenii din Baalbeck voteaza cu Hezbollah, deci El Lakis este Hezbollah!...wtf, ce simplu era, fir-ati ai dracu de prostii CIA, MI6, SRI.... 

    Ep. II - Ambiguu 

    Lupii tineri + dinozaurii batrani = WAR! (sau lupii - Casa Stark in razboi cu dinozaurii - Casa Targaryen, acum cand John Snow a aflat ca nu e bastardul Stark ci Aegon Targaryen) 

    Ep - III (Atentie, spoiler alert !) 

    O sa aflam ca Dragos Balteanu este de fapt nepotul Cristinei Rus (Daeneris Targaryen), se va confirma ca Ciurezu este ori Tyrion Lanister, ori Brienne of Tarth , iar suspansul va fi dat de aflarea identitatii securistului batran care nu mai scuipa flacari de foc ci un jet albastru oxiacetilenic cu care a dat jos Zidul si care se afla sub controlul lui Night King (cel mai probabil Dan Paul)....Asadar, urmeaza ca o portiune din zidul ASF de pe Splaiul Independentei sa fie demolata inainte de AGA, iar prin spartura vor navali in alianta, pagubitii morti de la FNI si cei aproape morti de la Harinvest, astfel incat sa se distruga toate documentele privitoare la concertarea de la SIF-uri!... 

    MA...estrul soaptelor (fara nicio aluzie la lipsa ''oualelor'' !) ne va dezvalui deznodamantul in w.e. la ora de maxima audienta. Multumiri nenumitului George RR Martin, din structura speciala a scenaristilor filmului! 

    So, popcorn&coca-cola! 

    The End 

    1. Am ris! Daca tratam cu umor, piata noastra financiara e chiar vesela! Daca ne incruntam, o sa facem ulcer si lucrurile ramin la fel. La urma urmei, intr-o drama cu accente tragice si intr-o comedie bufa se intimpla acelasi soi de lucruri, doar abordarea e diferita... In partea a treia se va vedea confirmarea acestui fapt indiscutabil...

      De exemplu, la replica lui NL si la amenintarile cu judecata, mama s-ar fi speriat. Avocatii mei au ris de s-au prapadit.

      Nu. 30-31. In curind face 20 de ani de cind a dobindit cetatenia romana!

      Asa cum GOT este un "ghiveci istoric" cu parfum de fantasy bazat pe regi de fier si regine sugrumate, batalii si tradari, minciuni si rivalitati si blestemul templierilor scos din paginile Regilor blestemati, asa si Saga Sifonariei made in Romania , este un experiment de capitalism social, cu duhoare puternica de jaf bazat pe presedinti dinozauri, functionari indolenti, incompetenti dar corupti, santaje, actionari habarnisti si foarte multa lacomie garnisita cu pretententii de excelenta profesionala din partea lupilor tineri, tigrilor, blanzilor si scolitilor, care au ajuns mai tarziu la masa intinsa la sifonarie.

      Saga inca nu s-a terminat, caci mai este cate ceva de furat. 

      Care saga bre? E un material superb care mi-a amintit de prima telenovela de dupa revolutie; Scalava Isaura:))) pacat ca e prezentat articolul ca o super investigatie:)) Scenarii si scenarita! Doar la asta ne pricepem,cand ragaim cu telecomanda pe burta la televizor si spunem cu obida; muie Dragnea, hotii dracului,spionii vietii.Toate astea ca sa ascundem esecurile personale cumva? N-am reusit deoarece n-am furat!Wooow! Abia astept episodul trei! Daca nu o bagati si pe Seherezada in articol si lampa fermecata a lui Najib, m-a dejamagiti crunt!:)))

      N-o sa se termine niciodata. Exista o teorie, foarte plauzibila, ca SIF-urile si FP au fost inventia serviciilor. Vaci de lapte, nu de carne. Nu vor fi asadar sacrificate.

      Salut acest epitet si mi-l asum. E potrivit pentru a gratifica orice text al meu. As vrea insa sa va previn sa ma luati in serios... Scriu cu placere beletristica dar nu in ziare. Sint un talent in contrainformatii dar nu intoxic niciodata in presa, sub semnatura. Tot ce public aici e adevarat. Daca realizati ca uneori forma este determinata de acoperirea juridica si daca acceptati ideea ca nu pot divulga toate sursele, prezenta toate probele si scoate toti asii din mineca la prima mina, veti vedea ca rideti degeaba. Cititorii avizati, publicul educat, oamenii cu ratiune inteleg. Oricit ati incerca, nu puteti arunca in derizoriu articolele mele. Nici n-ar avea reactiile pe care le au daca ar fi alegorii. Nu sint.

      Cine nu știe serialul cum își traduce comentariul?

      Și dacă are probe, cum stă treaba?

      :))) vrei sa-ti dau un sfat,gratis? Faptul ca raspunzi la mesajele postate si felul in care raspunzi,te descalifica! Bre,nu esti ziarist! Esti doar un neica nimeni care cerseste atentie si se crede genial:)) Ai putea sa conduci campania electorala a USR! Aveti aceasi lungime de unda si va credeti la fel de geniali,cand voi de fapt sunteti umile instrumente retarde! Cred ca Ciurezu nu te mai plateste:))

      Ciurezu la vedere are cel mai putin bani. Cauta.i pe altii:))

      Nu pot primi sfatul, dar il ascult si pot raspunde. Nu morga face ziaristul, aerul inabordabil, lipsa contactului. Sint ziarist, e un fapt. Profesionist, la baza, am trait din asta ca singur sau principal mijloc de remunerare a activitatii, vreme de aproape zece ani. Am debutat in februarie 1990, am condus mai multe publicatii, am avut carte de munca la companii editoare. Am fost premiat, citat, angajat in actiuni in justitie in aceasta calitate. Acum, ce-i drept, sint jurnalist amator. Public citeva texte pe luna in singurul cotidian pe care il agreez. Nu mai traiesc din presa din 1999. Raspunsul la comentarii, pe site-ul Bursa, e o practica incetatenita. E un semn de buna crestere, oarecum si un drept la replica, sa raspunzi celor care scriu. E vorba despre un public extrem de restrins. La un trafic de citeva mii de vizualizari, intr-o zi proasta, un articol al meu, ca acesta, are cel mult citeva zeci de posturi. Jumatate sint ale mele. Deci nu e mare lucru. Nu o fac ca sa ma bag in seama. Cea mai mare parte a publicului nu citeste comentariile. E un fel de sueta la care particip cu drag, pour la bonne bouche. 25 de oameni care mi-au scris pe diverse tonuri, cu diferite atitudini, nu e mare lucru. In decembrie 1994, ziarul la care eram publicist comentator avea 560.000 de exemplare tiraj. In 1995, la un scandal al vremii, am fost prezent, am avut un rating de 15,6. In 2014, la o televiziune de garsoniera, cel mai mic rating pe care l-am scos a fost 1,3. Grosso modo, 100000 de oameni. Nu ma bag in seama raspunzind la mesaje, nu-mi cad galoanele si voi conversa in continuare. M-ati vazut vreodata pe viu? Sint oarecum ciudat dar am un comportament relativ uman.

      Ciurezu nu m-a platit niciodata. Nu-l cunosc personal, n-am vorbit niciodata cu el, fata in fata sau la telefon, singurul schimb de vorbe s-a produs in data de 16 curent la conferinta, el la masa, eu in sala. Nu cunosc pe nimeni de la Sif 5. Nu sint retribuit, spaguit, "atins" de nimeni, de la nici unul din Sif-uri. Am lucrat in 2012 pentru niste cetateni parte a unui grup de interese de la Muntenia, vreo doua luni, ca expert si consilier. Nu-l cunosc pe Lakis, nu-l stiu pe Dragoi, n-am facut cunostinta cu Fercala, pe Ciocea, Doros, Fratila, Ciorcila etc ii stiu din poze. Daca voiam sa iau bani de la cineva, luam de la Lakis, articolul asta nu mai aparea si aceasta conversatie n-avea loc...

      Ăsta e blestemul tău: ar putea să-ți dea oricine bani, dar nimeni nu-ți oferă... Si tu, asa de talentat, mori de foame in timpul ăsta...

      Noroc ca nu maninc mult!

      Marea chestie nu e sa iei bani de la jegosii astia! Ce, sa-ti dea zece mii si sa fii sclav? Mai bine nu iei nimic si ii faci sa piarza milioane!:))))) Bravo, tata, da-le la cap, da-le la gioale, lasa-i in portofoliu gol!

      ... Dan Paul - Night King n-o vazusem!

    Vestile rele circula repede si au activat mai multi oameni interesati si afectati. Astept lovitura de gratie din partea autorului. Felicitari!

    1. Am un feed back nebun! Multumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb