Câteva bănci europene majore par să fie implicate într-un scandal de spălare de bani din Rusia, cele mai multe informaţii în acest sens fiind publicate de organizaţia internaţională de jurnalişti de investigaţie OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), citată de Bloomberg.
În prezent sunt în derulare investigaţii în acest scandal în ţările baltice, SUA, Marea Britanie şi state din nordul Europei.
Marile bănci atinse de acest scandal sunt, conform sursei amintite: Danske Bank A/S, Swedbank AB, Nordea Bank Abp, ING Groep NV, Credit Agricole SA, Deutsche Bank AG, Raiffeisen Bank International AG, ABN Amro Group NV, Cooperatieve Rabobank UA, Turkiye Garanti Bankasi AS.
Potrivit sursei, cea mai mare bancă din Danemarca a recunoscut, în septembrie 2018, că aproximativ 230 de miliarde de dolari care au trecut prin sucursala sa din Estonia, între 2007 şi 2015, au, probabil, o origine suspectă. Banca este investigată în SUA, Danemarca, Estonia, Marea Britanie şi Franţa.
În cazul Swedbank, potrivit postului de a televiziune SVT, între instituţia financiară suedeză şi Danske Bank au avut loc tranzacţii suspecte de 6 miliarde de dolari în intervalul 2007-2015. Astfel, banca suedeză este legată de scandalul care afectează Danske.
Banca este investigată în Suedia şi Estonia.
Nordea Bank este cea mai mare bancă din nordul Europei şi, conform televiziunii finlandeze YLE, a gestionat tranzacţii suspecte de circa 700 de milioane de euro, bani proveniţi de la banca lituaniană Ukio Bankas, potrivit unor documente prezentate recent de televiziunea finlandeză Yle. Suedia nu investighează banca, iar Finlanda urmează să se pronunţe.
ING Groep - banca olandeză susţine că are cunoştinţă de o potenţială implicare în eventuale operaţiuni de spălare de bani derulate de unul din clienţii săi de la o sucursală din Moscova, potrivit cotidianului Trouw. Acesta scrie că sute de milioane de euro au trecut prin sucursala ING din Moscova, ca parte a unei scheme de spălare de bani elaborate de banca rusească de investiţii Troika Dialog. Clientul este compania cipriotă Popat Holdings, care a avut un cont la ING Moscova, în intervalul 2006 - 2013, conform Trouw.
Poliţia financiară din Olanda a refuzat să informeze dacă anchetează banca.
Credit Agricole - între 2005 şi 2012 au avut loc peste 500 de transferuri cu fonduri de la Troika Laundromat (conducta rusească de bani către Occident), în sumă de circa 150 de milioane de dolari, care au ajuns la Credit Agricole, sucursala din Geneva, conform ziarului Tages-Anzeiger.
În cazul Deutsche Bank, peste 889 de milioane de dolari au ajuns din conturile acestei bănci la Troika Laundromat, între 2003 şi 2017, conform Suddeutsche Zeitung.
Raiffeisen Bank International - banca se numără printre cei mai mari creditori străini din Rusia şi este ţinta principală a unui dosar privitor la fondul Hermitage, care arată că 634 de milioane de dolari au fost transferaţi către fond, din Ukio Bankas Lituania şi divizia estoniană a Danske Bank. Hermitage a informat că banca a ignorat semnele care ar fi trebuit să genereze măsuri de prevenire a spălării banilor. Raiffeisen a lansat o anchetă internă.
ABN Amro Group - Troika Laundromat a transferat circa 190 de milioane de euro printr-o divizie a băncii olandeze, care a devenit parte a Royal Bank of Scotland, conform ziarului olandez Trouw şi revista De Groene Amsterdammer. Toate activele, datele şi clienţii diviziei au devenit responsabilitate legală a RBS, în februarie 2008, conform ABN.
Poliţia olandeză a refuzat să comenteze dacă investighează banca.
În cazul Cooperatieve Rabobank, aproximativ 43 de milioane de euro au fost virate în conturile pe care le avea la această bancă societatea de construcţii olandeză Heesen, în vederea construirii a două ambarcaţiuni pentru senatorul rus Valentin Zavadnikov, potrivit ziarului Trouw şi revistei De Groene Amsterdammer. Banii provin din schema Troika Laundromat, conform presei.
Poliţia olandeză a refuzat şi în acest caz să comenteze dacă derulează vreo investigaţie.
Turkiye Garanti Bankasi - divizia olandeză a băncii turce a procesat tranzacţii de 200 de milioane de euro, fonduri care proveneau din două bănci lituaniene aflate în centrul reţelei Troika Laundromat, a anunţat presa olandeză.
Conform Bloomberg, nu este clar dacă acest caz este investigat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2019, 13:34)
Băncile = cămătărie