"Investiţia pe bursă trebuie să fie o regulă pentru cei cu banii în bănci sau sub pernă"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 mai 2017

"Investiţia pe bursă trebuie să fie o regulă pentru cei cu banii în bănci sau sub pernă"

(Interviu cu domnul Dorel Goia, acţionar majoritar Teraplast)

Goia: "Insolvenţa Romcab este o pierdere atât pentru economia judeţului Mureş, cât şi pentru economia naţională"

Pentru o economie în creştere, avem nevoie de cât mai multe privatizări pe bursă, de listări de mari companii şi de o educaţie susţinută la nivel naţional, astfel încât investiţia în piaţa de capital să devină o regulă pentru cetăţenii care au disponibilităţi financiare şi pe care le ţin doar în bănci sau sub pernă, este de părere domnul Dorel Goia, acţionarul majoritar al Grupului Teraplast. Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un scurt interviu, în care ne-a vorbit atât despre evoluţia Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cât şi despre aşteptările pe care le are de la stat.

Reporter: Sunteţi unul dintre cei mai respectaţi investitori din Cluj. Ce aşteptări aveţi de la autorităţi, în calitate de om de afaceri?

Dorel Goia: Avem nevoie de predictibilitate. Să nu schimbăm regulile jocului decât foarte rar. De exemplu, ne-am obişnuit cu faptul că dobânzile sunt foarte mici. De-a lungul anilor, am plătit şi 180% pentru creditele bancare. Acum, 3% ni se pare nimic. Nu-mi doresc mai mult decât atât. De asemenea, 16% impozit pe profit este perfect. Poate fi şi 18%, dar să rămână 18% un număr de ani, pentru că, altfel, nu putem să facem planuri de business. Ne pierdem încrederea.

Reporter: În acest context, cum vedeţi toate modificările anunţate în ultima vreme, atât pe partea fiscală, cât şi în ceea ce priveşte salariile?

Dorel Goia: Forţa de muncă migrează, în cazul celor calificaţi, de la privat la stat, iar în cazul celor mediu calificaţi - din România în străinătate sau din România în România, în alte companii din acelaşi oraş. Sunt sisteme care se autoreglează. Noi majorăm salariile ca să stopăm emigraţia sau migraţia în companiile din aceeaşi localitate, de regulă. În cazul nostru, al Teraplast, forţa calificată de muncă nu se duce niciodată la stat, pentru că este mai bine plătită la noi decât în cadrul instituţiilor bugetare. Nivelul salariilor pe care le dăm noi este peste media piaţei muncii din localităţile respective. Aşadar, ne adaptăm, facem ceea ce este oportun să facem.

Reporter: Teraplast este o companie listată pe bursă. Cum apreciaţi evoluţia pieţei noastre de capital?

Dorel Goia: Ţara în care trăim şi vremurile pe care le parcurgem se explică prin faptul că, în România, noi, cei care facem afaceri, suntem investitori de primă generaţie, pentru că părinţii noştri nu au făcut afaceri; suntem orăşeni de primă generaţie întrucât noi nu am avut o revoluţie industrială decât în perioada de tristă amintire a lui Ceuşescu; nu ştim să fim generoşi pentru că suntem prima generaţie care face acest lucru; bursa noastră este la vârsta copilăriei pentru că marea majoritate a cetăţenilor nu au educaţie economică şi nu înţeleg că pot investi în piaţa de capital. Aşadar, nu ştim să investim pe bursă pentru că nu avem educaţie specifică, fiind, din nou, prima generaţie care avem de-a face cu piaţa de capital. Totul este, încă, la început.

În aceste condiţii, avem nevoie de cât mai multe privatizări pe bursă, de listări de mari companii şi de o educaţie susţinută la nivel naţional astfel încât investiţia în piaţa de capital să devină o regulă pentru cetăţenii care au disponibilităţi financiare şi le ţin, la ora actuală, doar în bănci sau, mai grav, sub pernă.

Reporter: Şi cine să ne educe?

Dorel Goia: Noi - mediul de afaceri - şi dumneavoastră - presa economică - trebuie să facem educaţie pentru ca cei care dispun de lichidiate să nu mai cumpere apartamente - ca ultimă soluţie pentru a-şi proteja economiile, în condiţiile în care dobânzile ştim cât sunt - şi pentru ca să îi îndrumăm pe aceştia să investească pe bursă. Aceasta este vina noastră şi a dumneavoastră, iar vina celorlalţi este că nu listează la bursă companii de stat care trebuie listate şi nu privatizează pe bursă când se putea face acest lucru. De asemenea, mai este şi conducerea BVB, care face prea puţin pentru a prezenta valenţele acestui domeniu. Aşadar, toţi suntem vinovaţi, în mod egal.

Reporter: Cum apreciaţi intrarea în insolvenţă a companiei Romcab?

Dorel Goia: Noi sperăm ca această companie să-şi continue activitatea, pentru că Romcab era unul din marii jucători, iar producţia era exportată aproape în totalitate, pentru că a oferit peste 500 de locuri de muncă în oraşul Târgu Mureş şi pentru că a plătit impozit pe profit. Până la urmă, insolvenţa Romcab este o pierdere pentru economia judeţului Mureş, dar şi pentru economia naţională. Această societate a mai renăscut din cenuşă o dată sau de două ori, iar acum nu cunosc tabloul creditorilor, pentru că am doar informaţii din presă şi acestea au fost contradictorii. În orice caz, până la urmă creditorii vor stabili viitorul acestei companii.

Reporter: Cum colaboraţi cu sistemul bancar?

Dorel Goia: Şi sistemul bancar de la noi este un de primă generaţie, dar ne bucurăm că nu mai există o dictatură a băncilor aşa cum a fost în primii ani de după Revoluţie, când aveam cinci bănci de stat şi atât. Acum, suntem respectaţi de bănci, suntem respectaţi de funcţionarii bancari, toţi ne doresc colaborarea - şi nu vorbesc doar de Teraplast, ci de întreaga economie -, pentru că, într-un final, unii avem nevoie de alţii. Condiţiile de creditare sunt foarte bune şi putem spune că au fost create premisele favorizante pentru o dezvoltare accelerată.

În acest moment, piaţa bancară este prea aglomerată şi cu siguranţă ceea ce s-a întâmplat la un moment dat, respectiv falimentarea unor bănci, se va repeta.

Reporter: În acest caz, cum vă apăraţi de o posibilă măsură de bail-in, în sistemul nostru bancar?

Dorel Goia: Este un scenariu atât de îndepărtat încât nu se pune problema în aceşti termeni. Preventiv, avem credite angajate de la o singură bancă, din top 2 naţional. Întotdeauna ne-am ales furnizori de primă mărime, de la cei de materii prime până la cei de credite sau depozite. Şi, dacă o societate este prea mare pentru a da faliment, este de preferat să colaborăm cu ea.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Bursa si bancile ne-au obisnuit ca scoti mai putin decat bagi, cu mici excepti.Atunci de

    ce nu e bine sa le evitam? Investitia intr-un apartament, teren e mai buna decat pariul pe bursa dupa care urmeaza drumuri si daca pierzi. 

    1. A investi la bursa, nu inseamna a paria...

      Cei care investesc in terenuri sau in apartamente de vaznare sau pt inchiriere fac o analiza in prealabil, sa vada raportul dintre cerere si oferta. Pe bursa se face la fel. Dar, daca, am lasa deoparte ideea romaneasca de imbogatire peste noapte, am intelege mai bine bursa.

      Investitia in actiuni Erste e pariu: in Criza era sa se transforme in 0 (zero/actiune) dupa oscileaza dupa cum vrea Bce si BN a Austriei.

      Alt caz investitia in titluri de stat: obligatiuni grecesti care vor sa se transforme in 0 (zero) de cativa ani dar cativa bancheri-politicieni influenti nu o lasa pe bani din taxe si impozite.

      Concluzia e pariu sau nu? 

      Nu, nu este pariu. Asta e concluzia mea. Pentru unii este greu sa inteleaga bursa. Pacat.

      Si daca ai avea propria ta afacere, ai fi antreprenor, poti avea ani buni, ani foarte buni si ani mai putini buni. A investi la bursa este ca si cum ai avea propria ta afacere. Dar in fine... 

      Si acela e pariu.

      Niste politicieni iti schimba legea peste noapte, dau o lege ca trebuie sa cotizezi mai mult la stat. Daca ai ghinion si ai credit, bancile fac la fel, iti maresc dobanda peste noapte ca suntem obisnuiti cu "brutalitatea".

      WV ne arata ca nu ne-am nascut in locul potrivit. Cum despagubesc in Sua si cum despagubesc pe batranul continent acelasi produs. Legile se schimba dupa cum vor ei. 

      daca cumperi un teren si acesta devine nefertil, apartamentul se prabuseste din diverse cauze, ce se intampla? cam la fel si la bursa.

      Esti delusional

      Prabusiri ale burselor vezi la fiecare 5 ani, mai mari sau mai mici. Cate prabusiri de apartamente ai vazut tu pana acum in viata ta? 

      De pe bursa trebuie sa stii cand sa te retragi. De obicei cand specialistii recomanda, e bine sa nu gandesti prea mult de ce trebuie sa iesi din piata.

      Pe bursa trebuie sa ai rabdare inainte de a cumpara. Aproape tot timpul actiunile sunt scumpe pt ca oamenii tind sa fie prea optimisti. Cu toate acestea , cei care au rabdare stiu ca bursa iti ofera , poate chiar de cateva ori pe an , oportunitati extraordinare sa cumperi ieftin.

      De exemplu uitati-va in urma cat de ieftine au fost unele actiuni BVB in perioada votului pt brexit. Sau , cine a cumparat SNG la pretul de 22 de lei acum poate , probabil, sa stea linistit. Sau , cine a cumparat SNP in oferta FP. Sau cine a cumparat FP la 0,68 lei anul trecut. etc  

    Mediul de afaceri si presa sa educe!,

    Pai menegerii si-au falimentat întreprinderile luate moca de la stat unde erau acționari si multi mici investitori pierd tot.

    Si presa economică! Presa complice cu articole comandate ... 

    Părerea pe care mi-o face BVB este aceea de Pink Sheets sau OTC Market. Îmi pare rău să o spun, dle acționar majoritar, dar când mulți vor începe să înfunde pușcăria pentru insider trading, pentru influențarea pieței, pentru dezinformare și altele, atunci voi privi și eu cu încredere BVB și pe jucătorii și companiile de acolo. Până atunci, mă limitez la alte burse adevărate.

    Ce pot să spun altceva decât "drain the swamp", secați mlaștina numită BVB și transformați-o în izvor cu apă limpede. 

    1. :)) ))) Esti delusional baiete cu drain the swamp. Altfel ai dreptate in ce priveste bvb

    are dreptate

    Lipsa de implicare a ASF in reglementarea pietei isi face vazute efectele pe zi ce trece. De exemplu, din marea teapa data actionarilor minoritari de pe RASDAQ prin trecerea la AERO si iesirea din zona de influenta a autoritatilor, apoi proiectul de lege de banare completa a derivatelor in Romania si obligarea traderilor sa lucreze cu brokeri straini, se vede clar ca legiuitorul roman nu e interesat sa reglementeze piata, oricare ar fi ea, ci sa isi apere fundul. De ce? Pentru ca asa e cel mai simplu pentru el, cel putin e mult mai simplu decat sa se implice si sa reglementeze propriu-zis. Asa lucreaza ASF, e interesat in primul rand sa se protejeze pe sine, iar abia apoi sa se implice in protectia consumatorilor de piata de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb