INVESTIŢIE DE 250 MILIOANE EURO BERD intră în acţionariatul marilor bănci din Grecia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 noiembrie 2015

BERD intră în acţionariatul marilor bănci din Grecia

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) finalizează o investiţie totală de 250 de milioane de euro în cele patru bănci sistemice din Grecia, ca parte a efortului de consolidare a sectorului bancar elen.

Instituţia financiară a anunţat ieri că, în cadrul unui pachet financiar care susţine recapitalizarea celor patru bănci, BERD investeşte câte 65 de milioane de euro în "Alpha Bank" şi "Eurobank Ergasias", 70 de milioane de euro în "Piraeus Bank" şi 50 de milioane de euro în "National Bank of Greece" (NBG). În calitate de acţionar, BERD va juca un rol activ în aceste bănci, în special în probleme de guvernanţă corporatistă.

Aceasta este prima tranzacţie pe care o realizează BERD în Grecia.

"Recapitalizarea băncilor elene este un pas esenţial pentru redresarea economiei Greciei. Această măsură este complementară Memorandumului de Înţelegere dintre autorităţile elene şi Comisia Europeană, şi susţine restructurarea economiei ţării. Prin implicarea noastră ne demonstrăm angajamentul să contribuim la acest proces şi vom juca un rol activ în calitate de acţionar, astfel încât cele patru bănci să finanţeze din nou economia reală", a declarat Nick Tesseyman, director general al BERD pentru instituţii financiare.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că cele mai mari patru bănci din Grecia au, împreună, un deficit de capital de 14,4 miliarde de euro, potrivit unui scenariu sever, respectiv de 4,4 miliarde de euro după scenariul de bază. Săptămâna trecută, cele patru bănci au finalizat programe de majorare a capitalului prin schimburi de acţiuni cu obligaţiuni, efectuate cu investitori privaţi. "Eurobank" şi "Alpha Bank" au atras, astfel, fonduri suficiente, însă NBG şi "Piraeus Bank", cele mai mari bănci din Grecia, mai au nevoie de 5,7 miliarde de euro de la zona euro.

Luna aceasta, Reuters informa, citând surse anonime, că BERD vrea să cumpere acţiuni de până la 250 de milioane de euro în principalele bănci elene.

În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni prin includerea unor părţi din Africa de Nord şi Asia Centrală, iar în acest an acţionarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte şi în Grecia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb