INVESTIŢIE DE 30 MILIOANE EURO "Gedeon Richter" a inaugurat un Centru de cercetare-dezvoltare în Ungaria

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 octombrie 2012

Cele două clădiri care alcătuiesc centrul de cercetare-dezvoltare construit la Debrecen, Ungaria.

Cele două clădiri care alcătuiesc centrul de cercetare-dezvoltare construit la Debrecen, Ungaria.

În cadrul centrului vor fi produse medicamente prin utilizarea biotehnologiei

Grupul farmaceutic ungar "Ge-deon Richter" a inaugurat, la finalul săptă-mânii trecute, linia de cercetare-dezvoltare din Debrecen, Ungaria, centru care îşi propune dezvoltarea, producţia şi punerea pe piaţă a medicamentelor fabricate utilizând biotehnologia, aşa-zisele medicamente biofarmaceutice, a a-nun-ţat Erik Bogsch, CEO al companiei, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate zilele trecute în Ungaria.

Centrul de cercetare-dezvoltare este format din două clădiri, una dintre ele fiind pusă la dispoziţie şi pentru activitatea altor companii din industria farma. Construcţia primei clădiri a necesitat un buget de nouă milioane de euro. Bugetul folosit pentru construirea celei de-a doua clădiri s-a ridicat la 21 de milioane de euro, sumă finanţată în proporţie de 50% din fonduri europene. Centrul destinat cercetării şi dezvoltării de biofarmaceutice a creat 240 de locuri de muncă, în Debrecen.

Istvan Greiner, Deputy Research Director în cadrul grupului "Gedeon Richter", a declarat: "Compania noastră alocă 10% din valoarea vânzărilor grupului dintr-un an către activitatea de cercetare-dezvoltare. Am luat decizia de a construi acest centru dedicat biofarmaceuticelor în 2007. Cercetarea-dezvoltarea reprezintă activitatea principală către care < Gedeon Richter > îşi va îndrepta atenţia în următorii ani, iar medicamentele obţinute prin utilizarea biotehnologiei, un proces de fermentaţie asemănător fabricării berii, sunt parte dintr-o piaţă în creştere, estimată la 166 miliarde dolari în 2015, în întreaga lume".

Potrivit domniei sale, vânzările de biofarmaceutice ating, în prezent, 93 miliarde dolari, 50% din aceste rezultate fiind obţinute de companiile din Statele Unite ale Americii (SUA). "În viitor, compania îşi va orienta atenţia către cercetarea în domeniul sistemului nervos central şi în aria ginecologiei", a afirmat Greiner. Reprezentanţii companiei estimează că primele medicamente obţinute de "Gedeon Richter" utilizând biotehnologia vor fi disponibile pe piaţa largă începând cu anul 2014.

România - a doua cea mai bună piaţă din punct de vedere al vânzărilor înregistrate anul trecut de "Gedeon Richter"

Cifra de afaceri a companiei "Gedeon Richter" obţinută în 2011 a depăşit 1 miliard de euro, reprezentând cel mai bun rezultat din ultimii ani, cu o creştere de 10% faţă de 2010, când afacerile cu medicamente au generat o cifră de afaceri de 998 de milioane de euro.

"Anul trecut, cele mai bune trei pieţe din punct de vedere al vânzărilor dobândite au fost Rusia (29% din cifra de afaceri), România (12%) şi Ungaria (11%)", a subliniat Erik Bogsch. Vânzările realizate de companie în ţara noastră au înregistrat o scădere faţă de anul precedent, când cifra de afaceri din România a reprezentat 14% din totalul vânzărilor realizate de grup.

Profitul operaţional înregistrat în 2011 de "Gedeon Richter" a fost de 217,6 milioane de euro, profitul net fiind de 177 de milioane de euro.

În ţara noastră, "Gedeon Rich-ter" dezvoltă o activitate integrată: dezvoltare şi producţie de medicamente, distribuţie şi retail. Pe teritoriul României, sunt 120 de farmacii "Richter" şi o linie de producţie, în Târgu Mureş, care produce circa 60 de tipuri de medicamente.

Domnul Bogsch a declarat: "Situaţia din România este dificilă, dar probabil nu mai dificilă decât cea din Ungaria. Principala noastră problemă din România este, ca şi în cazul celorlaltor companii farmaceutice prezente acolo, legată de plăţile întârziate pentru medicamentele compensate, de circa un an întârziere, ceea ce înseamnă finanţare suplimentară din partea grupului pentru susţinerea activităţii din România. Altă problemă pe care o avem este legată de taxa clawback, aplicată incorect, din punctul nostru de vedere".

Domnia sa a mai spus: "Primul plan al dezvoltării activităţii companiei, după Ungaria, a fost în România, mai precis în Târgu Mureş, unde avem o echipă de dezvoltare foarte bună şi ne-am gândit, încă din 1998, când am deschis fabrica, ca produsele din acea unitate să meargă către ţările în care suntem prezenţi. 13% din producţia fabricii din Târgu Mureş merge la export. (...) Afacerea din România este una stabilă, fără pierderi şi fără profit. Ţinând cont de condiţiile desfăşurării activităţii din Româ-nia, menţionate mai sus, este o afacere bună, dar scopul nostru este de a ne focusa pe dezvoltare şi, totodată, de a obţine profit. Dacă ne gândim la activitatea companiei din România pe termen lung, suntem foarte încrezători că piaţa farma locală se va îmbunătăţi".

Domnia sa se aşteaptă la o creştere de câteva procente a vânzărilor din ţara noastră, pentru anul în curs.

"Gedeon Richter" are o istorie de 111 ani pe piaţa farmaceutică din lume şi un număr de peste 10.000 de angajaţi la nivel de grup, aproape 50% dintre aceştia făcând parte din echipa din Ungaria.

Compania a fost listată la bursa din Budapesta în anul 1994, valorând 2,6 miliarde euro la 1 octombrie 2012. Cea mai ridicată valoare a firmei din Ungaria a fost înregistrată în anul 2007, când "Gedeon Richter" era cotată la 4,3 miliarde euro.

Biotehnologia este o tehnologie modernă, care foloseşte microorganisme pentru producerea medicamentelor, purtând denumirea de biofarmaceutice. La baza procesului de producţie sunt utilizate celule ale mamiferelor. Biofarmaceuticele, ca si medicamentele tradiţionale, au un scop comun: acela de a trata sau preveni bolile. Procesul de fermentaţie prin care trec celulele este comparat de specialiştii din domeniu cu procesul de fabricaţie al pâinii, vinului sau berii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma bucura faptul ca o companie care are activitate si in Romania face asemenea investitii cu beneficii pe termen lung. Din ce cunosc, zona farma este foarte dinamica astfel incat lucrurile sunt intr-o permanenta evolutie si companiil care tin pasul cu aceste modificari, cred ca nu fac decat sa isi consolideze activitatea desfasurata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb