Ministrul Mediului, Mircea Fechet a semnat astăzi, un contract de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, prin care vor fi reabilitate 13 baraje ale Administraţiei Naţionale Apele Române, informează news.ro.
Oficiali ai ministerului spun că aceste baraje vor fi reabilitate prin proiectul "Lucrări pentru investiţia: Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea şi digitalizarea echipamentelor de evacuare şi stocare a apei la acumulări existente pentru asigurarea debitului ecologic şi creşterea siguranţei alimentării cu apă a populaţiei şi reducerea riscului la inundaţii" - I.4.2 - Reabilitarea acumulărilor permanente", din cadrul Componentei 1 din PNRR Managementul apei.
Contractul are o valoare de peste 1.18 miliarde lei, cu TVA.
"Modernizarea acestor baraje reprezintă lucrări extrem de importante, pentru că protejează sute, mii de case şi localităţile din aval de inundaţii. Protejăm astfel localităţi, protejăm bunuri, case, care ar fi în pericol în caz de inundaţii. Avem prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sume consistente pentru investiţii în managementul apei, care ne vor ajuta să fim mai operativi în lupta cu schimbările climatice", a precizat ministrul Mediului, apelor şi pădurilor, Mircea Fechet.
Potrivit datelor transmise de ministerul de resort, proiectul, coordonat de secretarul general al MMAP, Avram Alexandru, vizează două subinvestiţii. Este vorba despre reabilitarea liniilor de apărare existente în conformitate cu Directiva privind inundaţiile şi cu Strategia Naţională pentru Managementul Riscului la Inundaţii si reabilitarea acumulărilor existente care necesită intervenţii de urgenţă pentru exploatarea în condiţii de siguranţă.
Barajele care urmează a fi modernizate sunt: Gilău - Apele Române Someş-Tisa; Leşu - Apele Române Crişuri, Surduc - Apele Române Banat, Nodul hidrotehnic Mureş- Apele Române Mureş; Frumoasa Apele Române Olt; Mărăcineni, Lacul Morii, Budeasa, Buftea - Apele Române Argeş-Vedea;Lacul Roşu, judeţul Harghita, Apele Române Siret;Cazanesti, Cucuteni şi Soleşti - Apele Române Prut-Bârlad.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 09:03)
Domnul ministru care a promovat o ordonanță mințind că avizele de mediu se vor lua dintr-un singur loc, care în realitate sunt două, Apele Române pentru factorul apă și Agențiile de Mediu pentru restul factorilor, care ne vorbește vorbește de "apetitul românilor" pentru fotovoltaice de parcă astea ar fi de mâncare, habar nu are că în cazul Bucureștiului și a județului Ilfov unde se află 10% din populația țării și probabil 30-40% din activitatea economică, nu se finanțează in această fază lucrările care ar asigura protectia împotriva inundațiilor. Dar cum meseria de hidrotehnician e grea, iar decidenții de sub el nu o cunosc, fiind promovați tot felul de specialiști în orice alt ceva doar in hidrotehnica nu, repetă și dânsul ceea ce pricepe din ceea ce i se spune.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2024, 11:54)
Sa speram ca,Construcții Hidrotehnice Iași( CHIA),va prinde ceva lucrari