INVESTIŢIE HIDROELECTRICA "Prima noastră hidrocentrală cu comandă de la distanţă - 50 milioane euro"

Melania Agiu
Companii / 25 octombrie 2019

Bogdan Badea

Bogdan Badea

Hidroelectrica a inugurat, ieri, prima hidrocentrală cu comandă de la distanţă din ţara noastră, investitie de 50 de milioane de euro.

Hidrocentrala Bretea, aflată în judeţul Hunedoara, pe râul Strei, are o putere instalată de 12MW, alimentează un număr de peste 13.500 de gospodării, iar lucrările pentru ca aceasta să fie pusă în funcţiune au fost finalizate încă din 28 noiembrie 2017.

Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, a declarat: "Este o centrală care a fost construită în şapte ani, terminată, din punct de vedere tehnic, la sfârşitul anului 2017, dar întocmirea hârtiilor pentru a intra în producţie comercială a mai durat doi ani de zile şi este o experienţă pe care sincer nu aş mai vrea să o repetăm".

Conform oficialului Hidroelectrica, deşi centrala de la Bretea este prima centrală nouă construită în ultimii zece ani, care a permis companiei creşterea puterii instalate, aceasta nu va fi ultima unitate pusă în fucţiune de Hidroelectrica.

"Avem un proiect foarte mare, aici, la Haţeg, retehnologizarea centralei de la Retezat şi, nu în ultimul rând, un proiect pe care ni l-am propus împreună cu conducerea de la Haţeg, respectiv recepţionarea barajului şi ridicarea la cotă, o chestiune nerezolvată de 30 de ani", a adăugat Bogdan Badea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnia sa asigură că, odată cu acest proiect care a început anul trecut şi care până în prezent a avut rezultate foarte bune, anul viitor, dacă vremea îi va ajuta şi barajul va ajunge la cota finală, va putea fi demarat procesul de retehnologizare a centralei, o investiţie de peste 80 de milioane de euro. Prin implementarea acestui proiect, Hidroelectrica îşi propune aducerea centralei de la Retezat în topul perlelor pe care le are.

Nu în ultimul rând, oficialul companiei a menţionat faptul că Bretea este prima centrală cu care se experimentează comanda la distanţă şi şe doreşte ca, pe parcursul anilor ce urmează, fiecare dintre centralele companiei să fie automatizate şi să permită operarea la distanţă.

"Am avut, până în prezent, un proces de documentare şi se poate", a precizat Bogdan Badea.

Pentru realizarea proiectului, directoratul Hidroelectrica a colaborat cu Hidroconstrucţia Bucureşti - sucursala Râul Mare, în execuţia lucrărilor de construcţii hidrotehnice cu Energomontaj Bucureşti - sucursala Slatina, în elaborarea lucrărilor de montaj cu UCM Reşiţa, care a furnizat echipamentele energetice şi EEI Reşiţa, care a furnizat echipamentele electrice, proiectantul general al proiectului fiind ISPH Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar fi chiar pacat sa nu se mai construiasca hidrocentrale. Clar, sunt proiecte foarte mari, scumpe si foarte complexe. Dar hidrocentralele produc curen aproape tot timpul, Nu doar cand bate soarele sau vantul. Cred ca e cea mai sustenabila forma de a produce curent.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb