Investiţiile americanilor în acţiuni listate, aproape de record

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 august 2024

Investiţiile americanilor în acţiuni listate, aproape de record

English Version

Ponderea activelor financiare investite de americani (gospodării şi entităţi non-profit) în acţiuni listate se apropie de niveluri record, chiar peste vârful înregistrat în 2021, potrivit unei analize visualcapitalist.com, care subliniază că încrederea investitorilor, o economie puternică (a SUA) şi performanţa istorică superioară din ultimele decenii stimulează acest tip de plasament.

În 2024, 41,6% din activele financiare ale gospodăriilor americane sunt legate de bursă, conform sursei citate, care se bazează pe datele băncii centrale a SUA (Federal Reserve - Fed).

Americanii investesc tot mai mult în acţiuni

Ponderea activelor financiare investite la bursă de americani, în fiecare deceniu, arată astfel (conform cifrelor de la 1 ianuarie, în fiecare an): 23,9% în 1960; 23,8% în 1970; 10,9% în 1980; 14,5% în 1990; 38,4% în 2000; 26,3% în 2010; 30,5% în 2020; 41,6% în 2024, potrivit datelor Federal Reserve.

Aşa cum rezultă din aceste cifre, tot mai mulţi americani investesc o parte mai mare din averea lor în acţiuni listate, într-o perioadă de inflaţie ridicată şi cheltuieli de consum solide.

În prezent, 62% dintre americani deţin acţiuni (inclusiv ale companiilor nelistate), ceea ce înseamnă nivelul maxim al ultimilor 20 de ani. Potrivit sursei menţionate, 87% dintre americanii cu venituri mari deţin acţiuni, urmaţi de 65% dintre americanii cu venituri medii şi 25% dintre persoanele cu venituri mai mici. Numai în primul trimestru al anului 2024, valoarea activelor deţinute de americani pe bursă a crescut cu 3,8 trilioane de dolari comparativ cu trimestrul precedent, conform Fed.

În mod similar, o parte semnificativă a americanilor a investit în acţiuni în timpul bulei Internetului (dot-com). Această pondere a investitorilor a scăzut drastic după criza dot-com, în care acţiunile companiilor de tenologie s-au prăbuşit, deoarece investitorii au fost afectaţi de investiţiile riscante. Adesea, aceste companii nu au avut câştiguri sau modele de afaceri viabile, conform sursei citate.

Pe de altă parte, ponderea activelor deţinute de americani în acţiuni a scăzut la 9,4% în 1982, an în care obligaţiunile de trezorerie cu maturitatea la zece ani au oferit un randament record, de 32,8%. Pentru comparaţie, aceste randamente au depăşit dinamica indicelui bursier S&P 500 cu 12,4%, pe fondul creşterii ratelor dobânzilor. La acea vreme, economia SUA a fost marcată de recesiune şi o inflaţie ridicată, ceea ce a determinat investitorii să se orienteze către active mai puţin riscante.

Dinamica acţiunilor deţinute de americani a depăşit-o pe cea a altor active

Unul dintre motivele pentru care investitorii americani au apelat la acţiuni este performanţa istorică, notează visualcapitalist.com.

În comparaţie cu aproape toate celelalte clase de active, acţiunile din SUA au depăşit performanţa decenii la rând. Privind la ultimii zece ani, acţiunile din SUA au avut un randament mediu anual de 12,3%, faţă de 4% în cazul fondurilor de investiţii imobiliare (REITS) şi 1,4% pentru obligaţiunile corporative cu risc relativ scăzut de neplată.

Chiar şi dincolo de graniţele Americii, acţiunile interne au înregistrat randamente mai mari. Din 2014, acţiunile europene au avut randamente anuale de 4,6%, în timp ce acţiunile pieţelor emergente au înregistrat o rentabilitate medie de 3,3%, conchide sursa citată.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Toată lumea visează ziua in care vin banii fără sa muncești. Nu stiu cum e in SUA dar la noi se vând progresiile geometrice care cu 50 lei pe zi (o cafea, la anul doua cafele pt ca un scop te va face sa cistigi mai mult) ne asigură pensia in 10 ani.

    Ca de obicei dupa apocalipsa lui Rechea pac un articol despre Rai. O plăcere acest ziar. 

    1. Nu trebuie sa fii tractor toata viata...vorba lui Warren " If you don't find a way to make money while you sle ep, you will work until you die."

      Pentru asta trebuie sa economisesti si sa investesti inteligent orice ban in plus, ceea ce la noi nu se intampla. 

      Corect! Până nu ne învățăm să investim o parte din munca noastră, putem să ne tot plângem ca statul așa și pe dincolo, când tu ca persoană nu ești în stare să faci o investiție de niciun fel pentru tine însuți!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb