Investiţiile străine de capital au depăşit 1,3 miliarde de lei noi

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2005

Investiţiile străine pe piaţa românească de capital (volumul cumpărărilor) au totalizat peste 1,3 miliarde de lei noi în primele şapte luni ale anului. Intrările pe piaţă au însumat în aceeaşi perioadă a anului 747,62 milioane de lei noi, iar sumele care au ieşit din piaţă în perioada analizată au depăşit nivelul de 634,97 milioane de lei noi. Volumul vînzărilor pe piaţa de capital în primele şapte luni ale anului s-a cifrat la peste un miliard de lei noi.

De asemenea, au intrat în piaţa autohtonă de capital circa 84,55 milioane de RON, respectiv cu 63,56 milioane de RON mai mult decît sumele care au ieşit din piaţă în aceeaşi lună, care s-au situat la aproximativ 21 de milioane de RON.

Cu toate acestea, cumpărările totale de acţiuni făcute de nerezidenţi au depăşit vînzările de aproximativ 3,5 ori.

Preşedintele "KTD Invest", domnul Iulian Panait, ne-a declarat: "Intrările nete de capital străin de pe parcursul lunii iulie 2005 au fost într-adevăr mai importante decît în lunile precedente, totalizînd mai mult de jumătate din cifra cumulată de la începutul anului şi pînă în prezent. De altfel, lucrul acesta s-a văzut în piaţă la momentul respectiv, iulie fiind luna în care preţurile acţiunilor au urcat cel mai mult după vîrful din primăvară, unele titluri revenînd în zona maximelor istorice marcate în perioada februarie - martie".

În perioada ianuarie - iulie au intrat pe piaţa românească de capital 657 investitori străini - 444 de persoane şi 213 de persoane juridice - şi au ieşit din piaţă 91 de investitori - 84 de persoane fizice şi şapte persoane juridice.

În luna iulie, sumele care au intrat în piaţă au fost de 84,55 milioane lei noi, iar sumele care au ieşit din piaţă au depăşit nivelul de 20,99 milioane de lei noi. Volumul cumpărărilor în luna iulie a fost de 111,89 milioane de lei noi, iar volumul vînzărilor pe piaţa de capital în luna iulie s-a cifrat la 33,86 milioane lei noi. Au intrat pe piaţa românească de capital în luna iulie 48 de investitori străini - 40 de persoane fizice şi 8 de persoane juridice - şi au ieşit din piaţă 23 investitori - 21 persoane fizice şi două persoane juridice. Din volumul total al cumpărărilor din luna trecută, achiziţionarea de acţiuni a însumat 108,76 milioane de lei noi, în timp ce obligaţiunile cumpărate doar 3,12 milioane de lei noi. O proporţie asemănătoare o au cumpărările de acţiuni de circa 1,26 miliarde de lei noi, în primele şapte luni ale anului curent în totalul cumpărărilor, în timp ce vînzările cumulate de titluri au fost de 1,038 miliarde de lei şi cele de obligaţiuni s-au situat la 57,64 miliaoane de lei noi în perioada ianuarie - iulie.

Iulian Panait ne-a declarat: "Aşa cum era normal şi previzibil, domeniile pentru care interesul străinilor a fost mai ridicat sînt cel al extracţiei şi prelucrării hidrocarburilor (cu intrări nete de aproximativ 46 milioane de lei noi), urmat de cel al intermedierilor financiare şi monetare (cu intrări nete de circa 20 milioane de lei noi) şi cel al activităţilor de transport şi manipulare (cu intrări nete de 6 milioane de RON)".

Dintre domeniile de activitate pentru care ieşirile de capital străine au fost mai mari decît intrările se remarcă doar cel al fabricării hîrtiei şi ambalajelor din hîrtie şi carton ondulat (de circa 0,6 milioane de RON), restul fiind nesemnificative ca volum.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb