Investiţiile străine la nouă luni, în creştere cu 250 milioane euro

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 13 noiembrie 2012

Investiţiile străine la nouă luni, în creştere cu 250 milioane euro

Ţara noastră a înregistrat, în primele nouă luni, investiţii străine directe în valoare de 1,109 miliarde euro, faţă de 861 milioane euro, în perioada similară a anului trecut, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Din totalul investiţiilor directe realizate de către nerezidenţi în ţara noastră, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 556 milioane euro, în timp ce creditele intra-grup (creditele acordate de către investitorul străin subsidiarei rezidente în ţara noas­tră) au înregistrat valoarea de 553 milioane euro, informează Banca Centrală.

Deficitul de cont curent a scăzut cu 23,2%

Deficitul de cont curent aferent primelor nouă luni ale anului a fost de 3,671 miliarde euro, în scădere cu 23,2% faţă de perioada similară a anului trecut, se arată în comunicat. Aceasta a fost determinată, în principal, de reducerea deficitului balanţei veniturilor, precum şi de majorarea excedentului transferurilor curente şi al balanţei serviciilor, potrivit BNR. Transferurile curente au cres­cut cu 381 milioane euro în perioada ianuarie-septembrie 2012, faţă de perioada corespunzătoare a lui 2011, în timp ce valoarea serviciilor a urcat cu 320 milioane euro, arată Banca Centrală. Deficitul balanţei veniturilor s-a diminuat cu 624 milioane euro.

Balanţa comercială înregistra, la sfârşitul lunii septembrie, un deficit de 5,070 miliarde euro, faţă de 5,174 miliarde euro, în aceeaşi lună a anului trecut, conform statisticilor oficiale.

Datoria externă a crescut cu 1,085 miliarde euro în luna septembrie

Datoria externă înregistrată la sfârşitul primelor nouă luni era de 99,077 miliarde euro, în creştere cu 353 milioane euro faţă de finalul anului, respectiv cu 1,085 miliarde euro faţă de luna august, potrivit datelor BNR.

Datoria externă pe termen mediu şi lung aferentă perioadei ianuarie-septembrie a fost de 77,506 miliarde euro, reprezentând 78,2% din totalul datoriei externe, se arată în comunicat. Faţă de decembrie 2011, datoria pe termen lung a crescut cu 2,1%, informează Banca Centrală.

Datoria externă pe termen scurt s-a redus, în această perioadă, cu 5,4% faţă de ultima lună a anului trecut, până la valoarea de 21,571 miliarde euro, potrivit comunicatului.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu şi lung (raportul dintre serviciul datoriei externe pe termen mediu şi lung şi exportul de bunuri şi servicii) a fost de 29,3% în primele nouă luni, faţă de 28,9% anul trecut, arată BNR. Gradul de acoperire a rezervei în luni de importuri (raportul dintre rezerva oficială a Băncii Centrale, în valută şi aur, şi importul mediu lunar de bunuri şi servicii aferente unei perioade) la finalul lunii septembrie a fost de 7,5 luni, similar cu cel înregistrat la finele anului precedent, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb