Investitori ai SIF4 cer ca ASF să suspende voturile acţiunilor proprii deţinute indirect de societate

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 21 aprilie 2021

Investitori ai SIF4 cer ca ASF să suspende voturile acţiunilor proprii deţinute indirect de societate

Un grup de acţionari persoane fizice ai SIF Muntenia (SIF4) a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să suspende drepturile de vot ale acţiunilor SIF Muntenia deţinute în mod indirect de către SIF, prin intermediul unui mănunchi de fonduri de investiţii, inclusiv pentru adunarea de bilanţ a societăţii, din 28 aprilie.

Ben Madadi, ce deţine 3,92% din SIF Muntenia, ne-a declarat: "Noi, trei acţionari relativ importanţi ai SIF4, am cerut ASF-ului să aplice legea 31/1990, care interzice deţinerea acţiunilor proprii în mod indirect. Conducerea SIF1 şi SIF4 încalcă această lege de ani buni, aducând astfel prejudicii majore acţionarilor lor reali".

Practic, prin încălcarea acestei legi, conducerea SIF1 şi SIF4 a reuşit să-şi creeze, folosind banii acţionarilor celor două SIF-uri, o galerie de acţionari fantomă care să vină la adunările generale şi să-i voteze, în detrimentul intereselor acţionarilor reali, spune investitorul.

"Rezultatul a fost că la SIF1 şi SIF4 s-au tot luat măsuri păguboase, care n-au absolut nicio logică investiţională, precum plata unui comision de 12,55% pe an unui administrator de fond, SAI Swiss Capital, pentru o administrare simulată a câtorva milioane de euro, bani care aparţin acţionarilor SIF Muntenia. Mai există şi alte abuzuri, de pildă Opus Chartered Issuances sau alte inginerii financiare pe care eu sau presa le-am mai semnalat", a adăugat Ben Madadi.

În esenţă, este vorba despre mecanisme de deţinere indirectă ale acţiunilor proprii asemănătoare cu cele pe care investitorul le-a prezentat inclusiv în ziarul BURSA, cu menţiunea că acum este vorba despre mai multe fonduri.

Conform prevederilor legale amintite, o societate pe acţiuni nu poate subscrie sau dobândi propriile acţiuni decât dacă sunt îndeplinite cumulativ o serie de condiţii, între care autorizarea dobândirii propriilor acţiuni de către AGEA. Or, din informările publice, nu rezultă că adunarea generală a acţionarilor SIF4 ar fi aprobat dobândirea propriilor acţiuni direct sau indirect. Chiar şi în situaţia în care acţiunile ar fi dobândite de către societate cu întrunirea condiţiilor necesare, drepturile de vot conferite de aceste acţiuni sunt suspendate pe perioada deţinerii lor de către societate, arată grupul de investitori.

Între enitităţile semnalate de aceştia prin care SIF Muntenia deţine indirect propriile acţiuni sunt SAI Broker, SAI Certinvest, SAI Swiss Capital Asset Management sau Romania Strategy Fund, fiecare deţinând peste 5% din capitalul SIF Muntenia.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Ei și ce? Parcă nu știm că ASF va decide în favoarea lui Bogdan Drăgoi și a prietenilor cu care împarte cașcavalul de la SIF-uri. Nicu Marcu pare incapabil să spargă buboiul de la SIF-uri sau mai bine spus nu este lăsat. Când ai în spatele grupului oameni din servicii, politicieni, magistrați, polițiști și o parte din presă, este imposibil să ajungi la pușcărie sau să îți fie luată afacerea pe care o conduci ilegal.

    1. Și noi, investitorii corecți și reali, avem în spate foarte mulți oameni, de oriunde, dar având și legea și dreptatea de partea noastră, suntem în avantaj. Deja majoritatea presei financiare e cu noi, 99% din investitori reali sunt cu noi. Eu cred că și majoritatea celorlați menționați, din instituțiile statului, sunt cu noi. Sunt convins că ambasada SUA, sau a Marii Britanii, dacă ne vom adresa, vor fi cu noi, că și cetățenii lor au investiții în România. Sunt convins că și DNA e cu noi.

      Acest domn Madadi , imi pare un tip simpatic ,realist si istet dupa cum sel ecteaza institutiile (inclusiv DNA !!}in care isi exprima increderea . Ii doresc succes !

      Domnule Madadi, ce treaba are Ambasada SUA sau GB cu speta in discutie??? Adica dumneavoastra sunteti serios sau despre ce vorbiti? Eu inteleg ce problema aveti, dar nu va avantajeaza deloc sa fiti ridicol. Putin mai mult realism si temperare ar fi mult mai potrivite, ca profil de revolutionar inspirational nu aveti, pe cuvant! Ramaneti investitor, sunteti mai credibil asa.

      Domnule anonim,

      Ambasada SUA, sau a Marii Britanii, și conducerile țărilor respective, sunt foarte interesate de înlăturarea/reducerea corupției în România. Tot aceste ambasade, și altele, întotdeauna au susținut DNA și lupta împotriva corupției. Așa că, nu cred să nu avem primire din partea lor. 

    Ce observator atent.... pai aici era jocul de ani de zile la toate sifoanele.... actiunile societatii faceau diferenta in favoarea conducerii cand nimeni nu putea avea mai mult de 5% și un alt detaliu sifuri care detineau actiuni la celelalte sifoane faceau jocul conducerilor.... bravo! ASF doarme de ani de zile !

    1. Inteleg ca , in timp , nu ati sesizat nici o interferenta a ambasadelor respective in problemele interne ale Romaniei fie ele de natura politica ,economica sau ,in special , juridica .Nici macar interventiile ultimului ambasador american ,un asa zis fost roman ?

      Am vazut ca SUA au intervenit si comentat pentru respectarea principiilor de stat democratic si pentru traseul european al Romaniei. In chestiuni punctuale, specifice, n-am vazut sa se bage. Dar revenind, hai sa fim realisti si sa nu ne imaginam prostii si cai verzi pe pereti, ca va decredibilizati singur. Eu polemici nu initiez/intretin, doar am facut o observatie pe care o reiterez: nu fiti ridicol si abandonati discursul subversiv. Concentrati-va pe lucruri concrete, posibile si reale.

      Într-un caz ca acesta ambasadorul SUA, de exemplu, n-ar interveni evident PUBLIC, dar intervențiile publice nu înseamnă totul. Investitorii americani și europeni sunt prejudiciați, alături de investitorii români. Deci există mult loc, și motiv, pentru înlăturarea corupției de la BVB.

    Domnule Madadi, ASF stie deja aceste lucruri. Au mai reclamat și altii inainte. Acum s-a schimbat contextul si sunt tare curios dacă, de data asta, vor proceda corect.

    1. După ce le-am trimis noi 42 de pagini cu dovezi, documente, unde se vede clar că cei de la conducerea SIF1 și SIF4 se auto-votează, ilegal, pe sine, cu acțiuni cumpărate din banii noștri ai acționarilor, ACUM da, clar știu că ASF știe. Înainte ASF s-a pronunțat în privința concertării. Să vedem acum, dacă ASF va aplica legea, că legea 31/1990 e extrem de clară. Dacă cumva ASF nu aplică legea (n-am de ce să cred că n-ar aplica) există destule alte demersuri care se pot face, inclusiv justiție.

    Felicitari pentru demers si sper sa ai succes.

    Te sustin in ceea ce faci pentru actionarii de retail. 

    dle madadi actionar semnificativ ;

    am de spus doar ca eu asefe beau cafeau dimineata cu cei de la butoanele sifoanelor iar banii vin in cont pe la amiaza, apoi trag un pui de somn sanatos, ma trezesc sa vad daca toate zerourile ,,e pe bune" si gata iti dau si dumitale raspunsul:  

    NUUUUUUUU APLIC LEGEA !!!! 

    Raport-anual-SIF-Muntenia-2020

    În trimestrul III 2020 au fost semnate două amendamente privind extinderea maturității obligațiunilor OPUS. În tabelul de mai jos este prezentată modificarea.  

    ISIN Obligațiune Maturitate inițială Maturitate conform amendament 

    DE000A185GT6 03.09.2020 05.09.2022  

    DE000A17LGN6 24.09.2020 26.09.2022 

    De ce 2 ani si 2 zile la maturitate obligatiune?

    Comisionul de administrare cuvenit Administratorului:

    Preţul contractului de administrare încheiat între Societate şi Administrator este reprezentat de comisionul de administrare, format dintr-un comision lunar de administrare și un comision de performanță, dacă sunt îndeplinite criteriile prezentate în capitolul V ale contractului de administrare, aprobat în AGOA din data de 23 aprilie 2020. 

    Comisionul de administrare este compus dintr-o parte fixă şi o parte variabilă (comision de performanță): 

    • partea fixă se calculează și se plătește lunar și este egală cu 0,125% din valoarea activului total așa cum acesta a fost certificat de către Depozitarul Societății pentru ultima zi lucrătoare a lunii; 

    • partea variabilă se calculează la finalul anului și se plătește după aprobarea de către AGA a situațiilor financiare și este egală cu 10% din valoarea cu care profitul brut realizat depăşeşte profitul brut prevăzut în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli aprobat de AGA, pentru anul pentru care s-a înregistrat profitul.

    Comisionul de administrare al Administratorului aferent exercițiului financiar 2020 a fost în sumă de 19,94 milioane lei,reprezentând 1,37% din activul net mediu, respectiv 1,31% din activul total mediu al Societății în anul 2020. 

    1. Dar in 2019 a fost de 26.141.496 lei comisionul de administrare?

      Astia chiar isi fac de cap in societatea aia? 

      Ia luat pandemia prin surprindere pe marii administratori de la Sif 4 ca in bugetul de venituri si cheltuieli propus de ei au avut la cheltuieli de administrare suma de 23.200.000 lei.

      A fost si pandemia buna la ceva. 

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb