Investitorii continuă să evite Europa de Est, din cauza temerilor privind regiunea

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2009

Europa de Est a pierdut o parte importantă din afluxurile de investiţii destinate pieţelor emergente şi, deşi a profitat de pe urma unui apetit mai ridicat pentru risc, o recuperare este încă departe, atâta vreme cât jucătorii importanţi stau pe margine, scrie Reuters, potrivit NewsIn.

Companiile de monitorizare a fondurilor de investiţii au observat o creştere a volumului investiţiilor în ţările dezvoltate, după ce pieţele au atins un mimim în martie. Însă fondurile de investiţii au părăsit Europa emergentă, din cauza temerilor inves­titorilor privind problemele din regiune.

Deşi bursele din Europa Centrală şi de Est au înregistrat creşteri de până la 50%, din martie, şi monedele din regiune s-au apreciat cu 10%, creşterea a fost marcată de fluctuaţii şi de asumare de riscuri pe termen scurt.

"Având în vedere că investitorii sunt încă sceptici şi se ghidează numai după veştile care sunt foarte sigure, din păcate, aşa ceva nu există în Europa Centrală", a spus Koon Chow, strateg în cadrul Barclays.

Temerile continue privind situaţia băncilor şi posibilitatea ca o ţară să ceară finanţare din exterior rămân principalele riscuri pentru fostele economii comuniste din Europa.

Datele grupului EPFR Global, specializat în monitorizarea fondurilor, arată că afluxul de capital în fondurile de investiţii din Asia, mai puţin din Japonia, au urcat la 6,9 miliarde dolari până la ora actuală, fiind în continuă creştere din aprilie. Fluxurile de fonduri din America Latină au crescut cu un ritm stabil la 3,8 miliarde dolari.

Dar fondurile din Europa emergentă s-au confruntat cu ieşiri de capital de la începutul anului, în total de 792 milioane dolari, mai ales în Cehia, Ungaria şi Polonia.

Ameninţarea şocurilor sistemice a început să fie resimţită pe piaţa emergentă europeană, în contextul temerilor legate de deprecierile valutelor din statele Baltice.

"În ciuda îmbunătăţirii apetitului global pentru riscuri, pieţele din Europa Centrală şi de Est continuă să pară uşor instabile", a anunţat Danske Bank într-o notă publicată luni.

De asemenea, din cauza dependenţei puternice de exporturi şi împrumuturi străine, Polonia, Cehia şi Ungaria au fost puse sub presiuni mai mari decât alte regiuni în faţa încetinirii creşterii economice, creşterii ratei şomajului sau a deficitelor fiscale.

Recentele licitaţii de obligaţiuni din Polonia şi Cehia au fost solide. Ungaria, care a beneficiat de un pachet de ajutor de 25 miliarde dolari din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), a reluat licitaţiile de obligaţiuni, după o pauză de un an şi jumătate.

Marjele de profit au scăzut însă în toată regiunea, după o perioadă scurtă de creştere ce a urmat falimentului gigantului bancar american Lehman Brothers, pieţele internaţionale de credit suferind de o lipsă severă de lichidităţi.

Perioada de recuperare se va prelungi însă, având în vedere că deficitele bugetare ale statelor din Europa Centrală au depăşit pragul de 3% din produsul intern brut (PIB), spulberând speranţele unei adoptări rapide a monedei unice, iar problemele guvernelor legate de refinanţare au îndepărtat investitorii.

"Cea mai mare problemă o reprezintă refinanţarea datoriilor. Acesta este principalul risc privind atragerea de noi investitori", a declarat Lars Christensen, analist al pieţelor emergente la Danske Bank. "Momentan, nu vedem prea mulţi inves­titori dispuşi să îşi asume riscuri pe termen lung", a adăugat acesta.

Evoluţia cursurilor monedelor din regiune s-a stabilizat, după o perioadă de creşteri, condusă de zlotul polonez, care s-a apreciat cu 10% de la nivelul minim atins în februarie. Cel mai recent sondaj Reuters, datând din 8 mai, miza pe niveluri mai scăzute ale forintului ungar, coroanei ceheşti şi leului în următoarele trei luni, urmând apoi perioade de creştere în ultima perioadă a anului.

Chow a declarat că, în ciuda faptului că regiunea va beneficia de o perioadă pozitivă, rezultatele vor fi limitate atât timp cât jucătorii de amploare nu se vor implica şi temerile legate de regiune se vor menţine. "Cred că ne aflăm la începutul unei perioade de recuperare. Însă turbulenţe vor exista în continuare", a declarat acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb