Investitorii individuali preferă companiile axate pe inteligenţa artificială

D.R.
Companii / 5 iulie 2023

Investitorii individuali preferă companiile axate pe inteligenţa artificială

Investitorii individuali şi-au pus încrederea în acţiunile axate pe inteligenţă artificială, în acelaşi timp îndreptându-se şi spre Manchester United, în aşteptarea vânzării mult aşteptate a clubului, potrivit datelor din al doilea trimestru privind acţiunile de pe platforma de tranzacţionare şi investiţii eToro, informează un comunicat de presă, remis astăzi. De asemenea, investitorii de retail au continuat să culeagă roadele loialităţii lor susţinute faţă de big tech, sectorul recuperând în continuare teren în al doilea trimestru. eToro a analizat ce companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporţională a numărului de deţinători de acţiuni la sfârşitul celui de-al doilea trimestru faţă de sfârşitul primului trimestru, prezentând totodată şi cele 10 cele mai deţinute deţinute de pe platformă. La nivel global, topul celor mai deţinute acţiuni a fost condus de Tesla, Amazon şi Apple, toate acestea înregistrând creşteri masive ale preţului acţiunilor în acest an, cotaţiile Tesla pe bursă crescând cu 131% de la începutul anului până în prezent. Printre alte acţiuni din acest top se numără NVIDIA (înregistrând o creştere de +193% a preţului acţiunilor de la începutul anului) şi Meta (+76%). Printre cele 10 "cele mai mari ascensiuni" înregistrate la nivel global se află pe listă mai multe companii legate de inteligenţa artificială, deoarece investitorii individuali au căutat să beneficieze de explozia acestui sector. Numărul de utilizatori globali ai eToro care deţin C3.ai a crescut cu 96% de la un trimestru la altul, în timp ce Koninklijke Philips a înregistrat o creştere de 69% a deţinătorilor, după ce a lansat în luna mai un nou software bazat pe inteligenţă artificială. O altă acţiune care a înregistrat un salt semnificativ al deţinătorilor în T2 a fost Manchester United, cu o creştere de 21%, investitorii individuali sperând în mod clar că vor beneficia de pe urma vânzării mult aşteptate a clubului. Între timp, investitorii au căutat, de asemenea, să cumpere o serie de acţiuni care au suferit scăderi ale preţului acţiunilor în acest an, inclusiv Nikola, Enphase şi CVS.

Comentând aceste date, Ben Laidler, Strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "Investitorii individuali au fost în pole-position pentru dramatica revenire a sectorului de tehnologie din acest an şi practic au devansat majoritatea investitorilor instituţionali. Acţiunile aşa numiţilor "şapte magnifici" din domeniul tehnologiei - sunt toate printre primele zece cele mai deţinute pe platformă."Investitorii români sunt şi ei în trendul global, arătându-şi loialitatea faţă de companiile de tehnologie. Tesla Motors rămâne în continuare favorita lor, urmată de Nio, şi UiPath, unicornul născut în România, Apple şi Amazon (tabelul 4). Dar când vine vorba de acţiuni care au înregistrat o creştere a numărului de deţinători, investitorii români sunt mai conservatori: Walt Disney are cea mai mare creştere, cu 8,6%, urmată de Coca Cola cu 8,1%, PayPal cu 7,5% şi Alibaba cu 1,7%.

Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România transmite: "Se pare că investitorii români se pregătesc pentru o încetinire a economiei, trecând de la IA la acţiuni mai defensive. Acest lucru este în concordanţă cu tipul de acţiuni care şi-au pierdut din popularitate, precum Meituan, Meta Platforms, Netflix şi Nvidia - una dintre acţiunile care conduc actuala creştere a sectorului."

La celălalt capăt al spectrului, la nivel global, rezultatele au fost destul de amestecate în ceea ce priveşte acţiunile care şi-au pierdut popularitatea. EA a ocupat locul al doilea în topul celor care au scăzut, pierzând 14% din deţinătorii de pe platforma eToro în al doilea trimestru, în timp ce Royal Caribbean Cruises a pierdut 11%, posibil ca urmare a faptului că investitorii individuali au încasat bani în urma creşterilor semnificative ale preţului acestei acţiuni. Laidler adaugă: "Meituan din China, care a fost în fruntea listei de acţiuni ce au pierdut deţinători în ultimul trimestru, este rezultatul dezamăgirii legate de revenirea economiei locale, piaţa bursieră chineză fiind una dintre cele mai slab performanţe din ultimul trimestru, ea nebeneficiind de revenirea globală. De asemenea, observăm că investitorii, în ciuda pasiunii lor continuă pentru tehnologie, şi-au redus acţiunile giganţilor Meta şi Netflix."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb