Investitorii se plâng de propunerile ASF pentru o lege a emitenţilor

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 octombrie 2015

Investitorii se plâng de propunerile ASF pentru o lege a emitenţilor

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) transmite că Proiectul de Lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, pus în dezbatre publică de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ridică o problemă majoră şi anume eliminarea cerinţei ca emitenţii de instrumente financiare (incluzând în principal societăţile tranzacţionate pe o piaţă reglementată de valori mobiliare din România) să pună la dispoziţia pieţei şi investitorilor raportări trimestriale, potrivit unui comunicat de presă.

AIPC precizează că respinge cu tărie o asemenea propunere legislativă: "Considerăm că o asemenea eliminare este de natură a dăuna pieţei de capital în ansamblu, fiind de natură să ridice întrebări asupra calităţii emitenţilor.

Astfel, în prezent, sub regimul Legii privind piaţa de capital nr. 297/2004, emitenţii tranzacţionaţi pe piaţa reglementată (a BVB şi Sibex) sunt obligaţi să realizeze raportări trimestriale (art. 227 alin. 1 din Legea nr. 297/2004). Prin urmare, emitenţii tranzacţionaţi pe piaţa reglementată realizează de mai mult de 10 ani raportări trimestriale. La cunoştinţa noastră, o asemenea cerinţă nu ridică probleme sau dificultăţi practice pentru emitenţi, care au realizat asemenea raportări în mod constant.

În plus, o piaţă de capital precum cea din România nu se află în poziţia de a relaxa cerinţele de raportare periodică aplicabile emitenţilor. Dimpotrivă, considerăm că este benefică menţinerea unor cerinţe de raportare trimestrială, astfel încât potenţialii investitori să poată avea cât mai multe informaţii despre societăţile în care intenţionează să investească. Practic, o mai mare transparenţă a emitenţilor se va traduce într-o mai bună vizibilitate a pieţei de capital din România".

Investitorii au ţinut să precizezeze că Bursa din Varşovia (des invocată drept model de actorii pieţei de capital) impune ca emitenţii tranzacţionaţi pe piaţa sa principală să realizeze raportări trimestriale: "Prin urmare, dacă o piaţă dezvoltată precum cea din Polonia nu a renunţat la raportările trimestriale, de ce şi-ar permite piaţa de capital din România să facă acest lucru?"

AIPC mai consideră că directivele europene pe care le implementează Proiectul de lege respectiv permit statelor membre să solicite raportări trimestriale, astfel încât Asociaţia respinge orice susţinere în sensul că directivele europene interzic raportările trimestriale.

Potrivit AIPC, o a doua problemă ridicată de proiect o reprezintă necorelarea cu ultimele realităţi legislative: "Astfel, reamintim că, recent, Camera Deputaţilor a adoptat Legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 90/2014 (de modificare a Legii pieţei de capital nr. 297/2004), iar această lege este în curs de promulgare. Potrivit acestei noi legi, cerinţele de cvorum şi de majoritate pentru ridicarea dreptului de preempţiune şi pentru aprobarea aporturilor în natură (art. 240 alineatele 1 şi 2 din Legea pieţei de capital nr. 297/2004) au fost înăsprite, la un cvorum de 85% şi o majoritate de : (faţă de actualele cerinţe, de 75% cvorum şi majoritate de 2/3). Proiectul de lege nu ia în calcul aceste noi cerinţe de cvorum şi majoritate şi implică riscul redeclanşării dezbaterii publice cu privire la acestea. AIPC solicită ca Proiectul de lege să ia în calcul noile cerinţe de cvorum şi majoritate".

O a treia problemă o reprezintă un termen mult prea mare (trei luni) pentru furnizarea raportului semestrial (faţă de două luni în prezent), apreciază investitorii, adăugând: "Un asemenea termen apare şi mai exagerat prin corelare cu eliminarea raportărilor trimestriale, pentru că lipseşte investitorii pentru o lungă perioadă de timp de date în timp real despre emitenţi".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Legea ASF-ului "Sa luam bani fara sa facem nimic si fara nici o responsabilitate " !

    Pai rapoartele astea trebuiesc trimise si la ASF care trebuie sa dea si sanctiuni daca nu sunt la timp si corecte ! ASf vrea sa distruga si nimicul de piata care a mai ramas ! Uitati-va la legea cu rasdacu, inloc sa dea sanctiuni cu avertisment la cei care nu sau conformat, asf le da acum avertisment si pa-pa ! Trebuia sa le de-a avertisment di martie si amenzi petru fiecare zi de intarziere ! DICOT -ul chiar nu vede infractiunile pe care le fac conducatoriii asf-ului ? 

    OUG ala cu cvorumul sa mai astepte ca sunt o gramada de infractorii care trebuiesc sa fie protejati de asf !

    1. Buey, sunteti rai si incorecti. RMAR ca a intarziat cu vreo 5 luni plata contravalorii actiunilor a primit avertisment. Ce vreti acum: sange peste tot? Nu, nu. Ca asta ar fi abuz din partea minoritarilor. ESTE CINEVA CARE NU S-A PRINS CA INVESTITORILOR DE RETAIL LI SE INTRODUCE"ORGANUL LEGII ASF" IN TOATE ORIFICIILE? TREZITI-VA!! NU AVETI LOC PE PIATA DE CAPITAL, "FRAIERILOR"!ACTIUNILE LA 5%-10% DIN ANC SUNT PENTRU PREMIANTI. CUM DRACU CREDETI CA SE ATOMIZEAZA ATAT DE MULT AVEREA ROMANIEI IN MAINILE UNOR POTENTATI?PCR NU "A AVUT DREPTATE MEREU" MAI BINE DE 40 DE ANI? E, ACUM ARE PSD DREPTATE. SI CE SA VEZI: EU NU CRED CA PNL-UL SAU ALT PARTID IMI VA SERVI MIE INTERSEUL. E DREPT, ACUM E DEJA CIREASA DE PE COLIVA.PIATA DE CAPITAL A MURIT IN ROMANIA!!DIN PACATE, NU SE POATE CONTINUA CU TRAIASCA PIATA DE CAPITAL..NU IN ROMANIA...

    se pare ca singurul scop al asf este sa saboteze investitorii, rusine

    1. SE PARE?! NU E NICIUN DUBIU!!!

    daca nu avem transparenta si nu avem raportari financiare, pe ce baza sa ia investitorii decizii,de ce sa vina sa investeasca,asa se sustine o piata???? mai degraba asa se saboteaza

    1. TREZITI-VA, FRATILOR!! ASTIA NE OMOARA SI ULTIMELE DREPTURI CA MINORITARI!!TREZITI-VA!! SE AJUNGE PREA DEPARTE!!!

    Ar trebui cercetat si prin ce mijloace sunt sprijiniti anumiti emitenti ca sa si bata joc pe legea 151 de catre grupul infractional constituit din Ursache si Rangu...nu dau banii actionarilor,nu respcta nimic,dar unii nu sunt amendati...vor aflaprocurorii cine ii sprijina,pentru ca exista date concrete si probe preconstituite.Ei vor sa se spele pe maini impreuna cu bvb,nici macar nu mai poti accesa paginile acelor emitenti daca ii cauti dupa simbol...comunicatele prin care sfideaza legea au fost puse la secret de catre asf.

    Asf o ce ta de profitori si lacomi de bani si nu fac nimic doar iau bani nemeritată.rusine privitorilor

    BA, VOUA "FRAIERILOR", CE VA TREBUIE RAPORTARI? NU MAI BINE CERI ANUAL SAU LA DOI ANI O PARERE A UNUI EVALUATOR DESPRE CUM SA CITITI RAPORTARILE FINANCIARE? EHE, RAPORTARILE ASTEA NU IS ASA DE USOR DE INTERPRETAT!!! NU-I ASA, JIGODIILOR ANEVAR-ISTE?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb