Investitorii se tem că acţiunile sunt prea scumpe

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 iunie 2009

Investitorii se tem că acţiunile sunt prea scumpe

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Europa au scăzut ieri, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora acestea sunt prea scumpe raportat la perspectivele de profit.

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, au coborât cu 1,4%, la 1.464 pence, ca urmare a declinului cotaţiilor materiilor prime. Acţiunile "Rio Tinto Group", a treia societate minieră la nivel internaţional, au scăzut cu 5,7%, la 2.939 pence.

Acţiunile "Lonmin" Plc, al treilea producător mondial de platină, au coborât cu 7,7%, la 1.330 pence. Compania nu va reuşi, probabil, să-şi realizeze ţinta anuală de vânzări, potrivit "Investec Bank" Plc.

Acţiunile "ThyssenKrupp" AG, cea mai mare oţelărie din Germania, au scăzut cu 2,9%, la 19,44 euro, iar cele ale rivalului său mai mic "Salzgitter" AG - cu 2,7%, la 64,50 euro.

Titlurile "Royal Dutch Shell" Plc, cel mai mare producător de ţiţei din Europa, au scăzut cu 2,6%, la 1.605 pence.

Acţiunile "STMicroelectronics" NV, cel mai mare producător de semiconductori din Europa, au scăzut cu 4,9%, la 5,55 euro. "Finmeccanica" SpA vrea să-şi vândă cota deţinută la "STMicroelectronics" până la finele anului, a anunţat directorul executiv Pier Francesco Guarguaglini.

Acţiunile "Air France-KLM Group", cea mai mare companie aeriană din Europa, au coborât cu 3,9%, la 9,59 euro. "Citigroup" Inc. şi-a modificat în sens negativ recomandarea pentru acţiunile companiei franco-olandeze: "păstrează", de la "cumpără".

Titlurile "Aker Solutions" ASA, cea mai mare companie de inginerie din Norvegia, au urcat cu 4,7%, la 57,8 coroane. "Goldman Sachs Group" Inc. a modificat în sens pozitiv recomandarea pentru titlurile companiei: "cumpără", de la "neutru". Totodată, societatea a fost adăugată de către "Goldman Sachs" pe lista "conviction buy".

Indicele FTSE 100 al pieţei din Londra a scăzut cu 1,7%, la 4.366,24 puncte, CAC 40 al celei din Paris - cu 1,7%, la 3.271,85, DAX al Bursei din Frankfurt - cu 2,1%, la 4.965,22.

SUA, în declin

Acţiunile tranzacţionate la bursele din SUA au scăzut ieri, în deschidere, ca reacţie la declinul preţului materiilor prime.

Acţiunile "Exxon Mobil" Corp., cel mai mare producător de ţiţei din SUA şi din lume, au coborât cu 1,8%, la 72,45 dolari. Titlurile "Chevron" Corp., al doilea producător american de ţiţei, au scăzut cu 1,7%, la 71,45 dolari.

Titlurile "Alcoa" Inc., cel mai mare producător de aluminiu din SUA, au scăzut cu 5,4%, la 11,34 dolari.

La ora 9:36, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 1,4%, la 932,77 puncte, Dow Jones Industrial Average - cu 1,4%, la 8.679,77, Nasdaq Composite - tot cu 1,4%, la 1.832,90.

Scăderi şi în Asia

Acţiunile tranzacţionate la bursele din Asia au urmat un curs descendent ieri, şi aici, ca şi în Europa, investitorii temându-se de faptul că acestea sunt prea scumpe comparativ cu perspectivele de profit.

Acţiunile "Sumitomo Mitsui Financial Group" Inc., a doua bancă din Japonia, au coborât cu 6,9%, la 4.050 yeni.

Titlurile "Fortescue Metals Group" Ltd., al treilea exportator de minereu de fier din Australia, au scăzut cu 7,2%, la 3,85 dolari australieni. Potrivit Metal Bulletin, preţul minereului de fier a scăzut cu 2% în China, săptămâna trecută. China este cel mai mare cumpărător mondial de aluminiu.

Titlurile companiei miniere "OZ Minerals" Ltd. au scăzut cu 4,3%, la un dolar australian. "Citigroup" Inc. a redus calificativul acordat titlurilor companiei: "vinde", de la "păstrează".

Acţiunile "BHP Billiton" Ltd., cea mai mare companie minieră din lume, respectiv cel mai mare producător de ţiţei din Australia, au pierdut 2,7%, stabilind un curs de 37 dolari australieni. Acţiunile "Rio Tinto Group", a treia societate minieră din lume, au scăzut cu 2,2%, la 75,50 dolari australieni. Titlurile "Cnooc" Ltd., cel mai mare producător de ţiţei offshore din China, au coborât cu 3,3% pe piaţa din Hong Kong, la 10,48 dolari HK.

Acţiunile "Asciano Group", deţinător de porturi şi terminale de containere în Australia, au fost suspendate de la tranzacţionare. Compania a anunţat că vinde acţiuni de cel puţin 2 miliarde dolari australieni (1,6 miliarde dolari SUA), ca să-şi achite datoriile. În ultimele trei luni, preţul acestor acţiuni s-a triplat.

Acţiunile "Malaysian Airline System" Bhd., compania aeriană naţională a Malaieziei, au scăzut cu 3,7%, la 3,14 ringgit. Societatea a raportat prima pierdere trimestrială din ultimii doi ani, ca urmare a reducerii traficului de pasageri. În plus, "Credit Suisse Group" AG a modificat în sens negativ calificativul acordat acţiunilor operatorului de transport aerian: "underperform", de la "neutral".

Titlurile "Shenzhen Development Bank" Co. au crescut cu 10%, la 22 yuani, după ce "Ping An Insurance" Co. a decis să plătească 3,2 miliarde dolari pentru pachetul majoritar de la această bancă. Titlurile "Ping An", al doilea asigurator din China, au urcat cu 2,3%, la 46,13 yuani.

Indicele Hang Seng al pieţei din Hong Kong a scăzut cu 2,1%, la 18.498,96 puncte, S&P/ASX 200 al celei din Sydney - cu 0,8%, la 4.031,70, CSI 300 al pieţei din Shenzen a urcat cu 2,1%, la 2.966,19.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb